Krievija plāno plašus atbildes pasākumus sankcijām.

© Sputnik / Сергей Пятаков / Pāriet pie mediju bankasФлаги России и США
Флаги России и США - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas politiķi uzskata, ka likumprojekts pret ASV sankcijām stimulēs Krievijas ekonomikas tālāku attīstību.

RĪGA, 15. aprīlis — Sputnik. Likumprojektu, kas paredz atbildes pasākumus pret ASV īstenoto Krievijai nedraudzīgo politiku, Krievijas Valsts domē iesnieguši parlamenta frakciju vadītāji un apakšpalātas priekšsēdētājs Vjačeslavs Volodins, vēsta RIA Novosti.

Eiropas Padomes sēde Briselē - Sputnik Latvija
ES valda agresīvais mazākums: Krievijas ĀM atbildējusi uz sankciju pagarināšanu

Projekts dāvā valdībai iespēju ieviest ierobežojošus pasākumus pret ASV un citu valstu precēm un pilsoņiem, kuri pieņēmuši šāda veida pasākumus pret Krieviju.

"Mēs plānojam apspriest likumprojektu Valsts domes padomē ar visu frakciju pārstāvjiem, izsūtīt to uz reģioniem mūsu kolēģiem, izvērtēt vēlreiz ar ekspertiem un Krievijas valdību. Pēc tam izskatīsim to Valsts domes tuvākajā sēdē," – pastāstīja Volodins.

Frakciju līderi informēja, ka likumprojekts skars ne tikai ASV, bet arī visus, kas atbalsta Vašingtonas politiku, tostarp arī Lielbritāniju.

"Tā ir gan Lielbritānija, gan Francija. Pirmkārt, tās ir valstis, kam ir noteikts viedoklis Sīrijas jautājumā," – uzsvēra Valsts domes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētāja vietnieks Aleksejs Čepa.

Valsts domes KF ARK organizāciju attīstības tiesiska nodrošinājuma komisijas vadītājs Vladimirs Guteņevs pauda pārliecību, ka dažās valstīs KF atbilde būs visai jūtama.

Vācija - Sputnik Latvija
ASV jaunās sankcijas pret Krieviju varētu izmaksāt miljardiem eiro Vācijai

"Es domāju, ka tās būs visas valstis, kas pievienojušās amerikāņu sankcijām. To vidū ir valstis, ko mūsu atbildes pasākumi īpaši neuztrauks, piemēram, Austrālija, Kanāda – tur nav ciešu ekonomisko sakaru. Taču citām valstīm, pirmkārt, Vācijai, Itālijai, Austrijai, Lielbritānijai tas būs visai nozīmīgi segmentos, kuros mēs noteiksim ierobežojumus," – noteica Guteņevs.

Kremlis vēl nav iepazinies ar Valsts domes iniciatīvu Krievijas kontrsankciju jautājumā. Šim nolūkam nepieciešams laiks, paziņoja Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs. Pie tam viņš uzsvēra, ka jebkuras Krievijas kontrsankcijas nenodarīs kaitējumu valsts nacionālajām interesēm.

Lauksaimniecības produkcija, alkohols, tabaka, zāles

Projekts par Krievijas pasākumiem pret ASV sankcijām ietver ASV lauksaimniecības, alkohola un tabakas produkcijas importa aizliegumu.

Krievijas Federācijas Valdības nams - Sputnik Latvija
Krievija pagarinājusi kontrsankcijas līdz 2018. gada beigām

"Šajā likumprojektā runa ir par ievešanas ierobežojumiem lauksaimniecības produkcijai, izejvielām un produktiem, kuru izcelsmes valsts ir ASV un (vai) citas valstis, kas atbalsta pasākumus, ko ASV ieviesušas pret mūsu valsti. Runa ir par alkohola un tabakas produkciju," – paziņoja Valsts domes pirmais vicespīkers Ivans Meļņikovs.

Likumprojekts paredz arī ASV vai citās valstīs ražotu zāļu ievešanas ierobežojumus vai liegumu. Dokuments paredz, ka šo zāļu sarakstu nosaka Krievijas valdība. Piedāvātie ierobežojumi neattiecas uz zālēm, kuru analogi netiek ražoti KF un citās valstīs.

Aizliegums neattieksies uz preču ievešanu pilsoņiem personīgai lietošanai, piebilda Valsts domes vicespīkers Sergejs Ņeverovs.

"Gribu vēlreiz uzsvērt (..) ka (likumprojekts – red.) neattiecas uz preču ievešanu pilsoņiem personīgai lietošanai," – viņš paskaidroja.

Atomenerģētika, aviācijas un kosmosa nozares

Прямой эфир программы Гражданская оборона - Sputnik Latvija
Viedoklis
Igors Jurgens: nenodalu kontrsankciju sekas krievu un latviešu ciestajos zaudējumos

Likumprojekts par atbildes pasākumiem sankcijām paredz sadarbības apturēšanu ar ASV atomenerģētikas, aviobūves un raķešu dzinēju jomās.

"Runa ir par KF, Krievijas juridisko personu starptautiskās sadarbības pārtraukšanu vai apturēšanu ar ASV un organizācijām ASV jurisdikcijā atomenerģētikas, aviobūves, raķešu dzinēju nozarēs," – norādīja Valsts domes pirmais vicespīkers Ivans Meļņikovs.

Federācijas padomes Budžeta komitejas priekšsēdētājs Sergejs Rjabuhins norādīja, ka pēc likuma pieņemšanas Krievija vairs nepiegādās ASV dzinējus RD-180, kuri tiek izmantoti gan civilajiem, gan militārajiem pavadoņiem.

"Ja tāds likums tiks pieņemts, runa būs par NVO "Energija" ražoto dzinēju RD-180 piegādes pārtraukšanu ASV. Šos dzinējus saviem pavadoņiem izmanto ne tikai NASA, bet arī Pentagons, tas ir, ASV ar tiem palaiž arī militāros pavadoņus," – norādīja Rjabuhins.

Bez tam Krievija varētu palielināt nodevas par amerikāņu kravas lidmašīnu aeronavigācijas apkalpošanu.

"Nodevu palielināšana par ASV (vai) citu ārvalstu kravas lidmašīnu aeronavigācijas apkalpošanu, kuras veic kravu pārvadājumus, izmantojot Krievijas Federācijas gaisa telpu," – teikts dokumenta projektā.

Retzemju metāli

Likums paredz aizliegumu vai ierobežojumus ASV pusei retzemju metālu produkcijas un iekārtu izvešanai.

Eiropas Padomes sēde Briselē - Sputnik Latvija
Eiropas Savienība bez debatēm pagarinājusi sankcijas pret Krimu

"Pie ietekmes pasākumiem pieder… liegums vai ierobežojumi izvest no KF teritorijas retzemju metālu produkciju un iekārtas ASV un (vai) citu valstu pilsoņiem, ASV un (vai) citu valstu jurisdikcijā esošām organizācijām, kā arī organizācijām, kuru kapitālā tieši vai netieši, tostarp ar trešo personu starpniecību (dalība kapitālā virs 25%) piedalās ASV un (vai) citu valstu jurisdikcijā esošas organizācijas," – teikts likumprojekta tekstā.

Federācijas padomes Budžeta komitejas priekšsēdētājs Sergejs Rjabuhins informēja, ka gadījumā, ja likums par atbildes pasākumiem uz ASV Krievijai nedraudzīgo politiku tiks pieņemts, Krievija vairs nepiegādās šai valstij titānu, kas nepieciešams lidmašīnu Boeing ražošanai.

"Starp retzemju metāliem, ko Krievija piegādā ASV, ir arī titāns, kas nepieciešams Boeing ražošanas tehnoloģiskajā ciklā," – teica Rjabuhins.

Iebraukšanas aizliegums

Likumprojektā iekļauti vairāki politiska rakstura panti, piemēram, runa ir par ASV pilsoņu saraksta sastādīšanu, kam būs liegta iebraukšana Krievijā, informēja Liberāldemokrātiskās partijas frakcijas vadītājs Vladimirs Žirinovskis.

"Likumā ir arī vairāki politiska rakstura panti. Tiks ieviests saraksts, kas liegs iebraukt Krievijas teritorijā Amerikas Savienoto Valstu pilsoņiem. Tiks pārtraukta amerikāņu, iespējams, pat augstas klases speciālistu, darbība Krievijā. Visus sarakstus sastādīs valdība," – teica Žirinovskis.

Viņš paskaidroja, ka ierobežojumi skars konkrētas personas un vīzu izsniegšanas procesu kopumā.

"Tas viss dos iespēju panākt, lai amerikāņi izjustu, ka atbildes pasākumi ir pieņemti. Un es esmu pārliecināts, ka visi Valsts domes deputāti atbalstīs šo likumu," – piebilda Žirinovskis.

ASV Senāts - Sputnik Latvija
ASV gatavo jaunas sankcijas pret Krieviju sakarā ar "Skripaļa lietu"

Turklāt likumprojekts paredz ierobežojumus vai aizliegumu pieņemt darbā Amerikas Savienoto Valstu vai to politiku atbalstošo valstu pilsoņus.

Aizliegums piedalīties privatizācijā

Projektā pret ASV sankcijām runa ir par aizliegumu piedalīties īpašumu privatizācijā ASV pārstāvjiem.

"Runa ir par farmaceitiskiem līdzekļiem, runa ir par aizliegumu piedalīties valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas procedūrā. Runa ir par tehnoloģisko iekārtu un programmatūras piekļuves aizliegumu vai ierobežojumu," – paskaidroja Valsts domes pirmais vicespīkers Ivans Meļņikovs.

Ziņu lente
0