Lavrovs pastāstīja, ar ko var beigties diplomātiskais karš

© Sputnik / Нина Зотина / Pāriet pie mediju bankasKrievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs preses konferencē Maskavā komentēja situāciju "Skripaļa lietā", kas radījusi Lielbritānijas histēriju un tās sabiedroto soli – Krievijas diplomātu izsūtīšanu.

RĪGA, 3. aprīlis — Sputnik. Lielbritānija, ASV un citas valstis, kas tām akli seko, nekaunīgi krāpj visu pasauli, pirmdien preses konferencē Maskavā pastāstīja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, vēsta Sputnik Igaunija.

"Mūsu rietumu partneri atmetuši visu pieklājību un ķeras pie atklātiem meliem un dezinformācijas. Manuprāt, mēs uz to atbildam pietiekami mierīgi, aukstasinīgi un uzstājam: jebkādas apsūdzības, apgalvojumi ir jāapstiprina ar faktiem," — norādīja politiķis.

Саммит ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija
Politika
Deviņas Eiropas valstis atteikušās izsūtīt Krievijas diplomātus

Pēc ārlietu ministra domām, Krievijai pat nebija iemesla Lielbritānijā saindēt bijušo izlūkdienesta darbinieku Sergeju Skripaļu. "Cilvēks bija izlaists brīvībā, pirms dažiem gadiem apžēlots saskaņā ar apmaiņu pret Krievijas pārstāvjiem. Ja pret šo cilvēku būtu bijušas kādas pretenzijas, domājams, viņš netiku apmainīts," — atgādināja Lavrovs.

Politiķis uzsvēra, ka Krievijai nav nekāda sakara ar Skripaļu saindēšanu, un tā vairāk nekā citi ieinteresēta noskaidrot patiesību.

"Krievija vairāk nekā jebkurš cits, ieinteresēta noskaidrot patiesību, uzzināt patiesību par mūsu pilsoņu likteni," — viņš pavēstīja.

Krievijas ārlietu ministrs pauda viedokli, ka britu kolēģi ir aizgājuši pārāk tālu, un Londonai neizdosies izvairīties no atbildēm "Skripaļa lietā". "Nopietni eksperti un virknes valstu valdību vadītāji publiski uzdod jautājumus, un, man šķiet, vairs neizdosies izvairīties no atbildēm uz tiem — tās jau ir pārlieku acīmredzamas, un ir pārlieku acīmredzami, ka mūsu britu kolēģi ir aizgājuši pārāk tālu," — viņš teica.

Полицейское оцепление в Солсбери - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ja nu Krievija nav vainojama par uzbrukumu Solsberijā?

"Mūsu kolēģi saka: "Mēs tik daudzus aicinājumus esam sūtījuši Krievijai, un tie visi palikuši bez atbildes." Aicinājums ir viens: atzīt, ka tā bija pavēle no pašas augšas, vai atzīt, ka esat zaudējuši kontroli, kāds nozadzis indīgo vielu un pielietojis to Lielbritānijā. Tas ir nenopietni, tas ir negodīgi. Un es uzskatu, ka tas ir absolūti nepieļaujami jebkurā darbības sfērā, taču īpaši diplomātijā un īpaši, ja runa ir par dzīvības un nāves jautājumiem," — piebilda Lavrovs.

Krievijas diplomātiem neļauj apmeklēt Skripaļus — Krievijas pilsoņus, un valsts ārlietu ministrs to uzskata par nekrietnu. "Uzskatu par nekrietnu, ka līdz šim visi mūsu vairākkārtējie lūgumi nodrošināt piekļuvi mūsu pilsoņiem tiek noraidīti vai paliek bez atbildes," — viņš norādīja.

Komentējot rietumvalstu rīcību sakarā ar "Skripaļa lietu", Lavrovs paziņoja, ka Maskava nevēlas rīkoties tikpat bērnišķīgi. "Kad nav faktu, sāk izgāzt dusmas uz diplomātiem, kuru uzdevums ir uzturēt attiecības, risināt sarežģītas situācijas, meklēt iespējas pārvarēt šķēršļus," — viņš teica.

Pēc politiķa domām, diplomātu izraidīšana ar izdomātiem ieganstiem mazina dialoga iespējas Krievijas un Rietumu starpā, un ne jau no Krievijas ir atkarīgs, cik tālu viss aizies. "Tas, cik tālu mēs aiziesim, tas ir, mēs visi, — nav atkarīgs no mums: diplomātijā ir savstarpības princips, to neviens nav atcēlis, un šis princips tiks konsekventi pielietots. Kā mēdza teikt agrāk bērnībā: jāapstājas tam, kurš sāka," — viņš teica.

Города Мира. Вена - Sputnik Latvija
Politika
Austrija aizstāv savu lēmumu neizsūtīt Krievijas diplomātus

4. martā Solsberijas pilsētā Lielbritānijā saindējumu guva britu spiegs, kādreizējais Krievijas izlūkdienesta darbinieks Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija. Londona apsūdz Maskavu šajā incidentā, taču nav sniegusi nekādus reālus pierādījumus. Maskava kategoriski noraida apsūdzības un uzskata tās par provokāciju.

Virkne rietumvalstu Lielbritānijas pēdās izraidīja Krievijas diplomātus "kā solidaritātes apliecinājumu". Krievija spēra simetriskus soļus un paziņoja, ka tiek izsūtīts atbilstošs Lielbritānijas un citu valstu diplomātu skaits.

Ziņu lente
0