Krievijas ārlietu ministrs publiski atzinis: ar ASV vienoties nav iespējams

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasГлава МИД РФ Сергей Лавров
Глава МИД РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No Krievijas Ārlietu ministrijas vadītāja puses izskanējusi viena no skarbākajām frāzēm, ko viņš veltījis partneriem ASV.

RĪGA, 8. februāris — Sputnik. Jau aizvadītā gada pavasarī Krievija piedāvāja ASV jautājumus, ko nepieciešams apspriest divpusējā kārtībā, taču Vašingtona vienoties nevēlas, norādījis Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs konkursa "Krievijas līderi" dalībnieku meistarklasē. Par to vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti. 

"Pavasarī, aptuveni aprīlī (2017. gads – red.) es nodevu ASV valsts sekretāram Reksam Tilersonam jautājumu sarakstu, ko mēs ieteicām tā kā inventarizēt, sākt vienkārši domu apmaiņu. Jautājumi, kuri iekļauti divpusējā dienas kārtībā," – pastāstīja Lavrovs. Pēc viņa domām, jautājumi bija aktuālākie.

Lavrovs ar joku savaldīja sīriešu delegātus Sočos - Sputnik Latvija
Video
Lavrovs ar joku savaldīja sīriešu delegātus Sočos

"Tur bija daudz kas sarežģīts: gan mūsu pilsoņu faktiska nolaupīšana ārzemēs aizdomās par kibernoziegumiem, ignorējot Krievijas un ASV līgumu par savstarpējo palīdzību krimināllietās. Adopcijas problēma – bērni no Krievijas mirst amerikāņu audžuģimenēs, bet amerikāņu tiesneši attaisno vecākus, kuri acīmredzami bija iejaukti negodīgās un noziedzīgās darbībās," – ministra teikto citē RIA Novosti.

Viņš piebilda, ka apspriežamo jautājumu vidū bija arī ar Krievijas ekspropriētajiem īpašumiem saistītā problēma.

"Nodevām sarakstu bez jebkādas politizācijas, bez ideoloģijas, vienkārši jautājumu sarakstu un ierosinājām: apsēdīsimies un sāksim tos mierīgi apspriest. Skata pēc notika pāris tikšanās, kas neko nedeva. Amerika pašlaik vispār nevar un negrib panākt nekādas vienošanās pēc būtības," – piebilda Lavrovs.

"Tā šis saraksts pagaidām ir palicis nekustīgs," – noteica Lavrovs.

ASV zaudē dominējošo stāvokli pasaulē

Maskavas un Vašingtonas attiecību jautājums tiek pastāvīgi apspriests Krievijas ārlietu ministra preses konferencēs. Pēc Lavrova domām, ASV un vēsturiskie Rietumi zaudē dominējošo stāvokli pasaulē, "ko viņi izbaudījuši vismaz piecus gadsimtus".

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs - Sputnik Latvija
Sergejs Lavrovs paskaidrojis, kāpēc Krievija neatteiksies no kodolieročiem

Lavrovs uzskata, ka Vašingtona pūlas "apturēt savas relatīvās nozīmes zaudējumu pasaules politikā". Pēc diplomāta vārdiem, Maskava nožēlo, ka ASV un to sabiedrotie ārpolitikā joprojām izmanto tikai ultimātu valodu un nevēlas atzīt realitāti, kas veido daudzpolāru pasauli.

Sergejs Lavrovs piebilda, ka ASV valdība, "demonizējot Krieviju, izdara lielāko ieguldījumu" pašreizējā situācijā, kāda izveidojusies abu valstu attiecībās. Viņš uzsvēra, ka Maskava nevar neatbildēt uz ASV naidīgajām darbībām.

Ziņu lente
0