ASV aicina Krieviju pārtraukt bīstamos lidmašīnu pārtveršanas manevrus

© Sputnik / Алексей Даничев / Pāriet pie mediju bankasСамолеты-перехватчики Су-27
Самолеты-перехватчики Су-27 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Valsts departaments pēc incidenta Melnās jūras gaisa telpā aicināja Krieviju pārtraukt lidmašīnu pārtveršanas manevrus. Krievijas AM paziņoja, ka lidojums noritējis saskaņā ar starptautiskajiem noteikumiem.

RĪGA, 31. janvāris – Sputnik. Vašingtona paudusi bažas par Krievijas lidmašīnas tuvošanos ASV lidaparātam Melnās jūras gaisa telpā un aicināja Maskavu pārtraukt tamlīdzīgas darbības, lai izvairītos no bīstamiem incidentiem un sadursmēm, pavēstīja ASV Valsts departaments.

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka Su-27 pārtvēra ASV JKS radioelektroniskās izlūkošanas lidmašīnu ЕР-3Е Aries II virs Melnās jūras neitrālajiem ūdeņiem. Atzīmēts, ka Krievijas iznīcinātāja ekipāža informēja par amerikāņu lidmašīnas identifikāciju un pavadīja to, nepieļaujot KF gaisa telpas pārkāpumu un ievērojot visus nepieciešamos drošības pasākumus.

"ASV Jūras kara spēku Eiropā komandieri apstiprināja, ka Krievijas Su-27 bīstami pietuvojies amerikāņu EP-3 starptautiskajā gaisa telpā, Krievijas pilots pietuvojies 5 pēdu attālumā un nolidojis tieši EP-3 koridora priekšā," – skaidroja Valsts departamenta pārstāve Hezere Nauerte.

Pēc viņas vārdiem, "amerikāņu lidaparāts rīkojies atbilstoši starptautisko tiesību normām, bet Krievija rupji pārkāpusi esošās vienošanās un starptautiskās normas, šajā gadījumā – 1972. gadā parakstīto vienošanos par incidentu novēršanu atklātos ūdeņos un virs tiem (INCSEA)".

"Mēs aicinām Krieviju pārtraukt tamlīdzīgas bīstamas darbības, kas paaugstina kļūdas risku, apdraud ekipāžas abās pusēs un rada gaisa sadursmes risku," – raksta Nauerte savā lapā Twitter. Viņa atzīmēja, ka 29. janvārī virs Melnās jūras notikušais incidents "kārtējo reizi demonstrē, kā Krievijas militārās darbības neņem vērā starptautiskās normas un vienošanās."

Krievijas Gaisa kosmiskie spēki regulāri pavada un pārtver NATO valstu lidmašīnas. Valsts AM ik nedēļu publicē atskaites, kurās norāda statistiku par ārvalstu lidmašīnām, kas konstatētas pie valsts robežām.

Komentējot pārtveršanas gadījumus, NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs atzina, ka tie parasti tiek izpildīti profesionāli un droši. Viņš piebilda, ka tā ir parasta prakse.

Ziņu lente
0