Gribēt nav kaitīgi: Krievijas politiķis atbildējis Polijai gāzes jautājumā

© Pixabay / MagnascanГазовая плита
Газовая плита - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Federācijas padomes loceklis Aleksejs Puškovs aicināja neatbalstīt Poliju gāzes jautājumā.

RĪGA, 31. janvāris — Sputnik. Gribēt nav kaitīgi – tā Krievijas Federācijas padomes loceklis Aleksejs Puškovs komentēja Polijas prezidenta Andžeja Dudas paziņojumu par to, ka Varšava vēlas pirkt gāzi no Krievijas ar noteikumiem, kādus saņēmusi Vācija, vēsta Sputnik Igaunija.

"Polija aizies tiktāl, ka Krievija vispār pārtrauks pārdot tai gāzi. Lai ved to kaut vai no Āfrikas," – uzrakstīja Puškovs savā lapā Twitter.

Lielāko daļu gāzes Polijas valsts naftas un gāzes kompānija PGNiG perk no "Gazprom", un abu pušu ilgtermiņa līgums noslēgts līdz 2022. gadam. Varšava uzskata tā noteikumus par neizdevīgiem un regulāri sola pilnībā atteikties no Krievijas degvielas. Pie tam PGNiG vadītājs pieļāva, ka jaunais līgums tomēr tiks noslēgts, taču tikai gadījumā, ja tas nebūs piesaistīts naftas cenai.

Krievijas politiķa kritiskā reakcija nepārsteidz, ņemot vērā Polijas kareivīgo attieksmi pret Krieviju. Piemēram, 29. janvārī Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis paziņoja, ka ASV vajadzētu attiecināt sankcijas uz gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvdarbiem un sodīt "Gazprom" partnerus Eiropā.

Attīra vietu

Iepriekš vēstīts, ka 2017. gada vasarā ASV ieviesa plašākos ierobežojošos pasākumus pēdējo trīs gadu laikā. Citastarp tie vērsti pret Krievijas enerģētisko sektoru. Eksperti uzskata, ka tādējādi amerikāņi cenšas padzīt Krieviju no Eiropas enerģētiskā tirgus, pārtraukt projektu "Ziemeļu straume 2" un piespiest eiropiešus pirkt amerikāņu sašķidrināto gāzi. 

Īsi pirms sankciju likumprojekta apstiprināšanas ASV Kongresa Pārstāvju palātā Eiropas lobiji darīja visu iespējamo, lai pārliecinātu likumdevējus vismaz mainīt likumprojekta formulējumu, lai nepakļautu triecienam lielos uzņēmumus Eiropā.

Ziemeļu straume - Sputnik Latvija
Polija lūdz Ameriku sodīt eiropiešus par "Ziemeļu straumi 2"

Pat pēc grozījumiem ASV pieņemtais likumprojekts var kaitēt Eiropas interesēm energonesēju piegādes drošības jautājumā. Sankcijas ietekmēs energonesēju transportēšanu un cauruļvadu sistēmu uzturēšanu Krievijā, pa kurām gāze nokļūst tranzīta sistēmā cauri Ukrainas teritorijai, ASV jaunās sankcijas var negatīvi ietekmēt ES politiku enerģētikas diversifikācijas jomā, it īpaši Baltijas reģionā, teikts Eiropas komisijas paziņojumā.

Maskava nosauca ASV darbības par nekaunību un tirdznieciskā kara sākumu. Krievijas valdība pieņēma lēmumu par atbildes pasākumiem, cita starpā, piemēram, ieteica samazināt ASV diplomātisko pārstāvniecību Krievijā darbinieku skaitu par līdz 455 cilvēkiem – tāds ir pašreizējais darbinieku skaits Krievijas vēstniecībās un konsulātos ASV. Savukārt Vācijas ārlietu ministrs Zigmārs Gabriels nosauca jaunās sankcijas par nelikumīgām un atzīmēja, ka ar to palīdzību ASV cenšas attīrīt sev vietu amerikāņu energoresursu piegādei ES.

Iepriekš Sputnik.Viedokļi organizētā aptauja liecināja, ka lielākā daļa Francijas, Vācijas un Lielbritānijas iedzīvotāju uzskata par nepieņemamām ASV iespējamās sankcijas pret Eiropas kompānijām, kuras sadarbojas ar Krieviju gāzes piegādes jomā. Pie tam pašā Polijā domas dalījās: 37% poļu pauda solidaritāti ar Rietumeiropu, savukārt 39% izteicās, ka tamlīdzīgas sankcijas būtu taisnīgas.

Ziņu lente
0