Kādēļ vīrieši Krievijā dzīvo mazāk nekā sievietes

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasDegvīns
Degvīns - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Veselības ministrijas vecākais ķirurgs Leo Bokerija konstatēja, ka Putina prezidentūras periodā dzīves ilgums Krievijā pieaudzis par septiņiem gadiem. Akadēmiķis uzskata, ka tiek veikta "pārdomāta, skaidra un precīza tautas atveseļošanas politika".

RIA Novosti korespondents Oļegs Makarenko spriež par anomālu atšķirību starp vīriešu un sieviešu vecumu Krievijā.

liels ir kārdinājums piekrist akadēmiķim un papriecāties par mūsu ārstu panākumiem, tomēr nežēlīgā statistika liek domāt, ka galvenais dzīves ilguma pieauguma iemesls nav apstrādāts. Runa ir par anomālu dzimumu atšķirību: vīrieši Krievijā dzīvo vidēji par 10 gadiem mazāk nekā sievietes.

Hakeri - Sputnik Latvija
Keris: hakeri varēja pieprasīt no Latvijas klīnikām naudu

Piemēram, salīdzināsim Krieviju ar Ameriku, kur vidējais mūža ilgums tagad krītas, tomēr Krieviju šī rādītāja ziņā tik un tā apsteidz.

Amerikānietes vidēji nodzīvo līdz 81 gadam — par četriem vairāk nekā sievietes Krievijā (77 gadi). Amerikāņu vīrieši dzīvo līdz 76, ar to apdzenot krievus jau par deviņiem gadiem.

Uz šīs planētas nav tik daudz vietu, kur atšķirība starp vīriešiem un sievietēm dzīves ilguma ziņā būtu tikpat liela kā Krievijā. Ja atmetam pavisam mazas valstis, paliek Vjetnama, Sīrija, Venecuēla un lielākā bijušās Padomju Savienības republiku daļa.

Populāra versija, saskaņa ar kuru, vīriešus Krievijā īpaši apspiež, acīmredzami ir pretrunā ar realitāti. Rietumos feministu kustība izvirzījusies līdz tādai pakāpei, ka stiprā dzimuma pārstāvju lielākā daļa izjūt pastāvīgu saspringtumu — lai tikai neapspiestu citu tiesības, nejauši izmantojot savu "dzimuma pārākumu". Krievijā nekas tamlīdzīgs nenotiek, pie mums, piemēram, neviens neiesūdzēs jaunieti par to, ka viņš devis vietu autobusā.

Ребенок - Sputnik Latvija
Lactalis atsauks zīdaiņu sausā piena preces no 83 valstīm

Situācija visai zīmīga laulību aspektā: mūsu sievietes ir pieprasītas Rietumos, vīrieši — ne. Krievijā vecpuisim ir lielākas izredzes atrast sev dzīves draudzeni, nekā viņu ārvalstu kolēģiem. Diez vai varētu nosaukt šādu situāciju par "apspiešanu".

Otra populārākā teorija ir tāda, ka mūsu vīrieši tik neilgi dzīvo, jo pārāk daudz dzer. Pirmajā acu uzmetienā šī teorija šķiet pārāk pavirša, tomēr nežēlīga statistika to apliecina. Ingušetijā, kur nav daudz dzērāju,  sievietes dzīvo 81 gadu, bet vīrieši — 76 gadus. Atgādināšu, tas precīzi atbilst ASV vidējām dzīves ilgumam. Magadanas apgabala, kas ir viens no alkoholisko dzērienu patērijņa līderiem, vidējais dzīves ilgums ir ievērojami mazāks, taču plaisa starp dzimumiem katastrofiska — attiecīgi 73 un 62 gadi.

Lai gan man gribētos domāt, ka zema dzīves ilguma iemesls slēpjas citur, piemēram, tas saistīts ar vīriešu nevēlēšanos savlaicīgi vērsties pie ārstiem — cipari izskatās pārāk pārliecinoši, lai apspriestu alkoholisko dzērienu ietekmi.

Витянис Андрюкайтис - Sputnik Latvija
Eirokomisārs noliedz "pārtikas aparteīdu"

No vienas puses, šobrīd mēs novērojam cinisku sociālo taisnīgumu: katrs var regulēt savas dzīves ilgumu ar alkohola pateriņu. No otras puses — valstij tomēr vajadzētu ieguldīt vairāk resursu gudrā pretalkoholisma propagandā, jo tā ir problēma, kuras risinājums varētu ļaut Krievijai ātri iekļūt valstu grupā ar augstāko dzīves ilgumu pasaulē.

Mums jau ir zināmas sekmes — alkohola patēriņa līmenis pēdējos gados būtiski samazinās, tomēr pagaidām mēs esam tikai ceļa sākumā, un starpība starp Magadanu un Ingušetiju ir pietiekami daiļrunīga. Taču, kā tieši valstij jācīnās ar "šņabīti un viskiju" — aizliegt reklāmu, vai meklēt aizvietotājus, — tā ir tēma atsevišķai sarunai.    

Ziņu lente
0