Kaļiņingradas šprotu programma "noslīcinās" Latvijas konservus

© Sputnik / Игорь Чуприн / Pāriet pie mediju bankasŠprotes
Šprotes - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ražotāji izmantoja aizliegumu Latvijas un Igaunijas šprošu aizliegumu un palielināja ražošanas apjomus.

RĪGA, 20. janvāris — Sputnik. Kaļiņingradas apgabalā pēc aizlieguma ieviešanas piegādēm no Latvijas un Igaunijas zivju pārstrādes rūpnīcām palaistā šprošu programma devusi rezultātu — reģionā parādījušies jauni uzņēmumi, produkcijas ražošanas apjomi palielinājušies gandrīz trīs reizes, paziņoja apgabala zvejniecības aģentūras vadītājs Andrejs Mihaļevičs, vēsta AiF-Kaļiņingrad.

"Ja agrāk nozarē vidēji tika ražots 15-18 miljoni šprošu konservu bundžu, tad, pēc pagaidu datiem 2017. gadā, saražotais skaits sastādīja ap 48 miljoniem bundžu," atzīmēja Mihaļevičs.

2015. gadā ar šprošu ražošanu nodarbojās tikai trīs uzņēmumi, tagad šajā segmentā izveidots vairāk nekā viens tūkstotis jaunu darba vietu un parādījās jaunas kompānijas. Nozares pārstāvji uzskata par iespējamu palielināt šprošu konservu ražošanas apjomus līdz 70 miljoniem bundžu.

Рижские шпроты - Sputnik Latvija
Sergejs Ļutarevičs: Latvijas šprotu piegāde varētu satricināt Krievijas tirgu

Tādējādi divi Baltijas uzņēmumi, no kuriem atjaunotas piegādes uz Krieviju, nespēs sastādīt nopietnu konkurenci Krievijas rūpnīcām pēc produkcijas apjoma.

2015. gada jūnija sākumā "Rosseļhoznadzor" ieviesa aizliegumu zivju produkcijas piegādei no Latvijas un Igaunijas sistemātisku pārkāpumu dēļ, kuras iestāde atklāja inspekciju laikā, kā arī sakarā ar kancerogēnās benzopirēna vielas esamību produkcijas sastāvā.

Pēc vienas no lielākajām zivju pārstrādes rūpnīcu Brīvais Vilnis vadītāja Arnolda Babrisa sacītā, zivju noieta tirgus sašaurināšanas dēļ, Latvijas ražotāji bija spiesti uzstādīt šprošu cenas zemāk par pašizmaksu.

2016. gada novembrī "Rosseļhoznadzor" vadītājs Sergejs Dankverts paziņoja, ka iestāde gatava daļējai zivju konservu piegāžu atjaunošanai no atsevišķiem uzņēmumiem Latvijā un Igaunijā un gaida no šo valstu kontrolējošajām iestādēm benzopirēna novēršanu šprošu sastāvā.

Рижские шпроты - Sputnik Latvija
Latvijas šprotu cenas nokrita zem pašizmaksas Krievijas produktu embargo dēļ

2017. gada decembra vidū "Rosseļhoznadzor" atcēla aizliegumu šprošu piegādēm uz Krieviju diviem Latvijas un Igaunijas uzņēmumiem. Atļauja piegāžu atjaunošanai attiecas uz Latvijas uzņēmumu SIA Karavela (zivju konservi, prezervi), kā arī Igaunijas kompāniju DGM Shipping AS (zivs un zivju produkcija (ķilavas, reņģes)).

Pēc vairāku ekspertu domām, zivju produkcijas ierobežojumu atcelšana Krievijā — tā ir iespēja, kuru Latvija un Igaunija centīgi izmantos, taču Baltijas ražotāju perspektīvas Krievijas tirgū neizskatās košas — šo nišu jau ir aizņēmuši Krievijas ražotāji.    

Ziņu lente
0