Krievijas Olimpiskās komitejas vadītājs uzskata, ka SOK lēmums pieņemts spiediena ietekmē

© Sputnik / Антон Денисов / Pāriet pie mediju bankasВывеска штаб-квартиры Международного олимпийского комитета (МОК) в Лозанне
Вывеска штаб-квартиры Международного олимпийского комитета (МОК) в Лозанне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Olimpiskās komitejas vadītājs Aleksandrs Žukovs ir pārliecināts, ka Krievijas sportisti 2018. gada Olimpiskajās spēlēs Phjončhanā nebūs līdztiesīgi – viņi ir spiesti atbildēt par svešiem grēkiem.

RĪGA, 14. decembris – Sputnik. Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) izpildkomitejas lēmums par Krievijas sportistu ierobežotu pielaišanu Olimpiskajām spēlēm Dienvidkorejā pieņemts spiediena ietekmē, pastāstīja Krievijas Olimpiskās komitejas vadītājs Aleksandrs Žukovs programmas "Vakars ar Vladimiru Solovjovu" ēterā telekanālā "Rossija 1".

Krievijas izlases atlēti ar valsts karogu XXII ziemas Olimpisko spēļu slēgšanas ceremonijā - Sputnik Latvija
Krievijas sportistu paziņojums par dalību 2018. gada Olimpiskajās spēlēs

SOK izpildkomiteja izskatīja Denisa Osvalda un Samuela Šmida vadīto komisiju darbu rezultātus jautājumā par Krievijas sportistu dopinga analīzēm 2014. gada Olimpiskajās spēlēs Sočos un izanalizēja informāciju par iespējamu valsts iejaukšanos Krievijas antidopinga sistēmā, atļāva "tīrajiem" atlētiem no Krievijas piedalīties Olimpiskajās spēlēs. Viņi varēs piedalīties spēlēs ar olimpisko karogu kā "atlēti no Krievijas" (AOR).

"Uzstāšanās bez karoga un himnas, neapšaubāmi rada nevienlīdzīgus apstākļus salīdzinājumā ar citu valstu sportistiem. Taču ir arī citi nevienlīdzīgi nosacījumi, kas minēti šajā dokumentā, piemēram, tas, ka sacensībās nevarēs piedalīties sportiski, kuri agrāk sodīti par dopingu… Es saprotu, ka spiediens pret MOK no mūsu pretinieku puses ir milzīgs. Varu teikt, ka to jau Rio rakstīja 19 valstis. Un tagad sportisti, žurnālisti no dažādām valstīm izdara milzu spiedienu pret SOK un, starp citu, nebūt ne visi priecājas par pieņemto lēmumu," – pastāstīja Žukovs.

Viņš piezīmēja, ka pavaicājis SOK komisijas locekļiem, kāpēc pat jaunajiem krievu sportistiem būtu jāatbild par svešām mahinācijām, taču atbildi nav saņēmis.

"Es uzdevu jautājumu komisijas locekļiem. Turklāt vēl ir slēdziens par to, ka valsts nav iejaukta, ka ir krāpnieku grupa, kas darbojās kopš 2011. gada, un patiešām viņi nodarīja milzu kaitējumu mūsu sportistiem, milzum daudzus sportistus pieradināja pie dopinga, daudziem atņemtas Pekinas, Londonas Olimpiādes medaļas.

Taču es uzdevu jautājumu: redziet, 18 gadus vecā Žeņa Medvedeva vai 15 gadus vecā daiļslidotāja Aļina Zagitova – kāds viņām ar to visu sakars? Viņas bija bērni, kad Rodčenkovs ar kompāniju to visu sastrādāja. Kāpēc viņām jāatbild par svešiem grēkiem? Diemžēl atbildi uz šo jautājumu mēs nesaņēmām," – teica Žukovs.

Visi Krievijas sportisti, ko SOK atstādinājusi par dopinga noteikumu pārkāpšanu, iesnieguši prasības Sporta arbitrāžas tiesā (CAS) Lozannā. Žukovs atzīmēja, ka patlaban, kad līdz Olimpiskajām spēlēm Korejā atlikuši tikai divi mēneši, pēc iespējas ātrāk tiesās jāizskata sportistu prasības, kuri pretendē uz tiesībām piedalīties tajās.

Potenciāli 2018. gada Olimpiskajām spēlēm Phjončhanā tiks pielaisti vairāk nekā 200 Krievijas sportisti.

Ziņu lente
0