Čehija varētu kļūt par "Ziemeļu straumes 2" atbalstītāju

© Sputnik / Михаил Климентьев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ В. Путин встретился с президентом Чехии М. Земаном
Президент РФ В. Путин встретился с президентом Чехии М. Земаном - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija veic pārrunas ar Čehiju par gāzesvada "Ziemeļu straume 2" celtniecības projekta atbalstu.

RĪGA, 22. novembris – Sputnik. Čehijas gāzes transporta tīkls varētu tikt iesaistīts Krievijas gāzes tranzītā uz Eiropu, puses veic pārrunās par "Ziemeļu straumes 2" projekta atbalstu, teikts materiālos par abu valstu prezidentu tikšanos, vēsta RIA Novosti.

Čehijas prezidents Milošs Zemans viesojas Krievijā ar oficiālu vizīti no 20. līdz 24. novembrim pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina ielūguma. Vizītes laikā Zemanu pavada delegācija no 140 uzņēmējiem.

"Notiek konsultācijas par Čehijas atbalstu "Ziemeļu straumes 2" projektam (Čehijas gāzes transporta sistēmas tranzīta iesaistīšanai)," — teikts materiālos.

Kā tiek atzīmēts dokumentā, sadarbība starp Krieviju un Čehiju enerģētikas nozarē tiek stiprināta. Turklāt Krievija ir viens no vadošajiem ogļūdeņražu piegādātājiem Čehijā: nodrošina 80% gāzes pieprasījuma un apmēram 65% naftas.

"Čehijas tirgū strādā "Rosņeftj" (2017. gada astoņos mēnešos piegādāti 2,7 miljoni tonnu naftas) un "Gazprom" (dabasgāzes piegādes 2016. gadā – 4,54 miljardi kubikmetru, no šī gada janvāra līdz septembrim – 3,3 miljardi kubikmetru). Gāzes tranzīts pa Čehijas teritoriju pēc "Gazpromeksporta" transporta līgumiem 2017. gada deviņos mēnešos sastādīja 19,37 miljardus kubikmetru," — teikts dokumentā.

Putins. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Intervija
Čehu politiķis: Putins nekad nav izrādījis agresiju

Iepriekš eksperti pieskaitīja Čehiju pie "Ziemeļu straumes 2" pretinieku valstīm, taču, laikam ejot, varas iestāžu pozīcija ir izmainījusies. Piemēram, Čehijas rūpniecības un tirdzniecības ministrs Jiržijs Gavļičeks oktobrī paziņoja, ka Eiropas Komisijai (EK) nav jāiejaucas ""Ziemeļu straumes 2" attīstībā", cenšoties iegūt mandātu no ES dalībvalstīm, lai veiktu pārrunas sakarā ar projektu.

Pēc Gavļičeka domām, gāzesvada "Ziemeļu straume 2" projekts paaugstinās Čehijas enerģētisko drošību un palīdzēs tai efektīvāk izmantot savu cauruļu sistēmu gāzes transportēšanai uz Eiropas dienvidaustrumiem.

Šī gada jūnijā seši gāzes transporta sistēmu operatori nosūtīja Eiropas Komisijai vēstuli ar atbalsta izteikšanu gāzesvada "Ziemeļu straume 2" celtniecības projektam, to starpā bija arī Čehija.

Saskaņā ar Bloomberg datiem, vēstule tika adresēta Eirokomisijas vadītājam Žanam-Klodam Junkeram, to parakstīja kompānijas Gas Connect Austria, Fluxys Germany, ONTRAS, NET4Gas, Gascade un Gasunie Germany.

Ziņu lente
0