Mediju kari: eksperti spriež par amerikāņu mediju ierobežošanu Krievijā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Politologs un starptautiskās drošības eksperts spriež par jaunajiem Rietumu ienaidniekiem un "mikroskopiskajiem" amerikāņu žurnālistiem.

RĪGA, 6. oktobris – Sputnik. Jautājums par amerikāņu mediju darba ierobežošanu Krievijā tiek apspriests Krievijas Federācijas Padomē. Šādu mēru senatori izskata kā simetrisku atbildi uz Krievijas žurnālistu nopratināšanu FIB. Divi Krievijas speciālisti komentēja situāciju Sputnik.

Igors Ņikolajčuks ir Speciālo mediametrisko pētījumu centra starptautiskās drošības eksperts.

Telekanāla RT un Sputnik galvenā redaktore Margarita Simoņana - Sputnik Latvija
Margarita Simoņana: CIP vadītājs uzslavējis Sputnik un RT

Radusies bezprecedenta situācija pasaules diplomātijas un starptautisko attiecību vēsturē, kad par ienaidniekiem pēkšņi sauc žurnālistus. Ar maniakālu uzstājību ASV "lipina" ienaidnieka tēlu no Krievijas medijiem. Iepriekš tāds Amerikas ienaidnieks bijis tikai Vladimirs Putins, tagad vēl arī Sputnik un RT. Krievija mediju "agresija", viņu "iejaukšanās" Savienoto Valstu iekšlietās un citi nāves grēki tiek pasniegti jau kā dotība. 

Kādēļ tas viss tiek darīts? Domāju, ka lieta tāda, ka šobrīd ASV notiek iekšpolitiskās elites cīņa – demokrātu un republikāņu. Lai atbalstītu šo cīņu, bija nepieciešams izveidot kopējā ienaidnieka tēlu. Tas arī tika darīts. Tagad dažādas partijas meklē savu pretinieku sakarus ar viņu pašu radīto tēlu, piemēram: "Krievija iejaucas vēlēšanās, tādēļ Tramps uzvarēja". Tādējādi visas "dejas" ap Krievijas medijiem, pirmkārt, ir izdevīgas amerikāņu iekšpolitiskajiem spēlētājiem. Ir acīmredzama atkarība no konkrētas politiskās situācijas.

Здание конгресса США, архивное фото - Sputnik Latvija
ASV Kongress lūdz izmeklēt radio Sputnik ietekmi uz vēlēšanām

Tādēļ amerikāņu žurnālistu darba ierobežošanu Krievijas teritorijā var izskatīt tikai kā simetrisku atbildi. Pati par sevi šī rīcība būs bezjēdzīga: amerikāņu žurnālisti nav patstāvīgi, ne jau viņi veido dienas ziņas, un ne jau viņi rada metodes, ar kuru palīdzību tiek dēmonizēta Krievija.

Taču, nedrīkst nenovērtēt kaitējumu, ko izdarījuši Krievijas un Amerikas attiecībām ASV žurnālisti. Cerības uz Krievijas un Amerikas attiecību uzlabošanos kūst līdz ar katru dienu. 

Krievijas diplomātiem ir jāizpilda tā funkcija, kura ir ierakstīta jaunajā valsts ārpolitikas koncepcijā: "Diplomātijas mērķis ir Krievijas mediju darbības aizsardzība ārvalstīs un palīdzība tiem viņu darbībā objektīvas informācijas izplatīšanā par Krieviju." Tas ir viņu pienākums.

Dmitrijs Drobņickis ir politologs-amerikānists.

Atgādināšu, ka lēmums attiecībā par Krievijas mediju darba nosacījumiem ASV vēl nav pieņemts. Amerikāņu valdība tikai mēģina reģistrēt RT un Sputnik kā ārzemju aģentu. Dīvains solis, jo slavenais likums par ārzemju aģentu reģistrāciju — FARA esošajā formulējumā izslēdz tā piemērošanu attiecībā pret medijiem.

Informācijas aģentūras Sputnik un telekanāla RT galvenā redaktore Margarita Simoņana. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Simoņana izsmējusi Pentagona bailes no Sputnik un RT

Tādējādi esošā amerikāņu iniciatīva varētu prasīt ievērojamus grozījumus ASV likumdošanā. Turklāt tā varētu skart arī citus ārzemju kanālus, kas veic raidīšanu Savienotajās Valstīs – piemēram, Anglijas Sky News vai Arābijas Al Jazeera.

Es esmu pret atbildes ierobežojumiem attiecībā pret amerikāņu medijiem Krievijā – tas izskatīsies samērā smieklīgi. Amerikāņu mediju darbību Krievijas teritorijā nevar saskatīt pat ar mikroskopu. Ja "pievilksim skrūves", tas nekādā veidā neatspoguļosies uz viņu darba. Viņi neizskata savu daļu Krievijas tirgū kā nozīmīgu.

Amerikāņu mediju nopietnā darba neesamība Krievijas Federācija daļēji ir iemesls tam, ka par Krieviju Rietumos stāsta, vai nu klišejas nostāstus, vai nu pārākās nebūšanas. Es uzskatu, ka ir vērts, tieši otrādi, visādi palīdzēt amerikāņu kolēģiem strādāt Krievijā.

Krievijai nepieciešams attīstīt kontaktus starp dažādu valstu žurnālistiem, pretējā gadījumā notiks vienīgi bezkontakta savstarpējo apvainojumu apmaiņa. Diemžēl šobrīd šāda situācija vērojama diplomātijas jomā.

Ziņu lente
0