Krievijas enerģētikas ministrs: "Ziemeļu straume 2" tiks uzbūvēts paredzētajos termiņos

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasПредседатель правления ПАО "Газпром" Алексей Миллер в цехе "ЭТЕРНО" ПАО "Челябинский трубопрокатный завод"
Председатель правления ПАО Газпром Алексей Миллер в цехе ЭТЕРНО ПАО Челябинский трубопрокатный завод - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nedz jaunās amerikāņu sankcijas, nedz Baltijas valstu pretošanās netraucēs projekta realizēšanai, pārliecināts Aleksandrs Novaks.

RĪGA, 19. augusts – Sputnik. Gāzes vada "Ziemeļu straume 2" būvniecība notiks saskaņā ar plānotajiem termiņiem, neskatoties uz ASV sankcijām, citē RIA Novosti Krievijas enerģētikas ministra Aleksandra Novaka paziņojumu 86.Izmiras starptautiskajā gadatirgū.

Pēc Novaka vārdiem, "Ziemeļu straumē 2" daudz būs atkarīgs no nenoteiktības, kas šodien pastāv likumā un prasa skaidrojumu.

"Ņemot vērā to, ka Eiropas valstis ir ieinteresētas Krievijas gāzes piegādēs, arī pa "Ziemeļu straumi 2", ņemot vērā Eiropas patēriņa apjoma pieaugumu un gāzes iegūšanas krišanos, mēs esam pārliecināti, ka projekts tiks realizēts nozīmētajos termiņos. Vismaz, šodien tas turpina realizēties," — teica Novaks.

Pēc Krievijas Enerģētikas ministrijas vadītāja viedokļa, jaunās amerikāņu sankcijas neietekmēs "Turcijas straumes" būvniecību.

"Līgumi, kuri attiecas uz gāzes vada ierīkošanu, ir noslēgti, darbi rit pilnā sparā. Šodien mēs izejam no tā, ka šis projekts tiks realizēts saskaņā ar termiņu, saskaņā ar plāniem," — uzsvēra Novaks.

Projekta Ziemeļu straume 2 pirmās caurules - Sputnik Latvija
Somija neiebilst pret "Ziemeļu straumes 2" celtniecību

ASV prezidents Donalds Tramps augusta sākumā parakstīja likumu, kurš paplašina daudzas sektoru sankcijas attiecībā pret Krieviju. Likumā atsevišķi ir noteikts, ka ASV turpinās pretoties "Ziemeļu straumes 2" projekta realizācijai. Tāpat dokuments ļauj Baltā nama vadītājam izvirzīt sankcijas pret personām, kas iegulda līdzekļus Krievijas eksporta cauruļu būvniecībā vairāk nekā 5 miljonus dolāru gadā, vai veca vienreizēju iemaksu 1 miljonu dolāru apmērā. 

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu gāzes vada maģistrāļu izbūvi no Krievijas piekrastes pāri Baltijas jūrai līdz Vācijai ar kopējo jaudu 55 miljardu kubikmetru gāzes apmērā. "Gazprom" projektā piederēs 50% projekta, Eiropas kompānijām OMV, BASF, Engie, Shell, Uniper (izvesta no E.On) — pa 10%. Jaunais gāzes vads tiks izbūvēts līdzās "Ziemeļu straumei".

Gazprom, gāzes urbuma veidošana - Sputnik Latvija
Eiropas un ASV gāzes karš

Aprīļa beigās Nord Stream 2 AG un tās partneri Eiropā parakstīja vienošanos par "Ziemeļu straumes 2" finansēšanu. "Gazprom" atzīmēja, ka "Ziemeļu straumes 2" partneri – Shell, OMV, Engie, Uniper un Wintershall — nodrošinās kompānijai Nord Stream 2 AG kredītus ar 6% likmi gadā līdz 2019. gadam. 

Agrāk Čehijas, Igaunijas, Ungārijas, Latvijas, Polijas, Slovākijas, Rumānijas premjerministri un Lietuvas prezidente parakstīja vēstuli Eiropas Komisijas priekšsēdētājam Žanam Klodam Junkeram, kurā iebilda pret projekta "Ziemeļu straume 2" īstenošanu. Politiķi pauda viedokli, ka projekts nes sevī ģeopolitiskās destabilizācijas risku. Pie tam Vācijas kanclere Angela Merkele pavēstīja, ka "Ziemeļu straume 2" ir ekonomisks projekts.

Ziņu lente
0