Putins pieņems galveno jūras kara spēku parādi Sanktpēterburgā

© Sputnik / Александр Гальперин / Pāriet pie mediju bankasSanktpēterburgā notika Krievijas JKF dienas parādes mēģinājums
Sanktpēterburgā notika Krievijas JKF dienas parādes mēģinājums - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Aizsardzības ministrija atjauno tradīciju – parādi Jūras kara flotes dienā, 30. jūlijā. Šogad svētku pasākumos piedalīsies vairāk nekā 130 kuģi.

RĪGA, 30. jūlijs — Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins pieņems galveno jūras kara spēku parādi 30. jūlijā Sanktpēterburgā, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz Kremļa preses dienestu.

"2017. gada 30. jūlijā Vladimirs Putins Sanktpēterburgā piedalīsies Jūras kara flotes dienas svētkiem veltītajos svinīgajos pasākumos," — paziņojumu citēja RIA Novosti.

Šogad parādē piedalīsies Baltijas, Melnās jūras, Ziemeļu jūras, Klusā okeāna flotes un Kaspijas flotiles jūrnieki.

Parāde demonstrēs visu flotes spēku

Sanktpēterburgas un Kronštates iedzīvotāji un viesi parādē ieraudzīs vairāk nekā 60 mūsdienīgus karakuģus un zemūdenes, jūras aviācijas lidaparātus un "Krievijas flotes vectētiņu" — Pētera I kuģīti.

"Neatklāšu visus mūsu nelielos noslēpumus, taču ticiet man, ļoti daudz kas būs redzams pirmo reizi. Pirmo reizi mēs organizējam galveno jūras kara spēku parādi, un pirmo reizi šeit ieradīsies viss Jūras kara flotes spēks, mūsdienīgie XXI gadsimta kuģi, lai nodemonstrētu savu kaujas gatavību. Mēs saprotam un apzināmies, ka mūsu valsts pilsoņi, jūras galvaspilsētas iedzīvotāji mīl Jūras kara floti un lepojas ar to," — pastāstīja Krievijas JKF komandiera vietnieks, viceadmirālis Aleksandrs Fedotenkovs.

Savukārt JKF komndieris, admirālis Vladimirs Koroļovs stāstīja: "Pat karakuģa izskats dažkārt aizrauj elpu. Parāde būs dinamiska un vērienīga. Tās ietvaros karakuģi dosies parādes ierindā pa Ņevu Sanktpēterburgā, būs vērojama jūras aviācijas parādes grupas lidojums virs Senāta laukuma Sanktpēterburgā, kuģu un zemūdeņu parādes ierinda Kronštates reidā."

Jūras kara spēku parādes dalībnieki — virsnieki un mičmaņi — būs tērpti jaunā parauga baltajos formas tērpos, bet dienestā iesaukto matrožu un staršinu parādes forma saglabājusies gandrīz nemainīga kopš Krievijas Impērijas flotes laikiem.

Krievijas Aizsardzības ministrija parūpējusies arī par to, lai parādes dalībnieki tiktu atzīmēti ar jaunu apbalvojumu: saskaņā ar aizsardzības ministra pavēli nodibināta medaļa "Par dalību Galvenajā jūras kara spēku parādē".

Pēc parādes interesenti varēs apmeklēt ekskursijām sagatavotus karakuģus un kuterus.

Rietumi seko parādei

Jūras kara spēku parāde Sanktpēterburgā nav palikusi nepamanīta arī Rietumos. Vispirms uzmanību piesaistīja lielākās atomzemūdenes pasaulē — "Dmitrij Donskoj" ceļš no Severodvinskas uz Sanktpēterburgu. Lai nonāktu pie mērķa "Dmitrij Donskoj" devās apkārt Skandināvijai un šķērsoja Ziemeļu un Baltijas jūru. Starptautiskajos ūdeņos Krievijas zemūdeni pavadīja velkonis "Nikolaj Čiker" un smagais raķešu kreiseris "Pjotr Veļikij", kā arī novēroja Dānijas, Somijas un Igaunijas JKS kuģi.

Smagais raķešu atomkreiseris Pjotr Veļikij - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievijas atomkreiseri cērt jaunu logu uz Eiropu

Krievijas AM jau iepriekš informēja par "Dmitrij Donskoj" reisa mērķiem, taču sākās spekulācijas un paplašinājās pret Krieviju vērstā histērija. Piemēram, vairāki vācu mediji ziņoja, ka Krievijas kuģi piedalās Krievijas un Ķīnas manevros "Jūras sadarbība 2017", kas šajā laikā notika Baltijas jūrā.

"Tajās (Krievijas un Ķīnas mācībās — red.) piedalās nevien trīs mūsdienīgie Ķīnas karakuģi, bet arī Krievijas atomzemūdene "Dmitrij Donskoj" un raķešu kreiseris "Pjotr Veļikij"," — ziņoja interneta portāls NDR.

Vēl absurdāku versiju klāstīja zviedru kapteinis un aizsardzības jautājumiem veltīto diskusiju dalībnieks Niklāss Viklunds komentārā avīzei Blekinge Läns Tidning. Viņš kritizēja ideju nosūtīt atomzemūdeni "Dmitrij Donskoj" un kreiseri "Pjotr Veļikij" un Baltijas jūru un uzskata, ka kuģi varētu palikt šeit pēc parādes, lai piedalītos militārajās mācībās "Rietumi", lai gan Krievijas un Baltkrievijas manevri noritēs uz sauszemes.

Ziņu lente
0