Somijas vēstnieks Krievijā pastāstīja par lidojumu drošību virs Baltijas

© Sputnik / Вадим АнцуповФлаги России и Финляндии.
Флаги России и Финляндии. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Somijas vēstnieks Maskavā Miko Hautala pastāstīja par pārrunu progresu attiecībā uz drošiem lidojumiem virs Baltijas jūras, kā arī paskaidroja, kāpēc sarežģītā kopējā vēsture netraucē Krievijas un Somijas attiecībām.

RĪGA, 26. jūlijs – Sputnik. Lidmašīnu lidojumu jautājumā virs Baltijas ar ieslēgtiem transponderiem pastāv noteikts progress, paziņoja Somijas vēstnieks Maskavā Miko Hautala avīzes "Kommersant" intervijā.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs un Somijas ĀM vadītājs Timo Soini - Sputnik Latvija
Somijas ārlietu ministrs: panākts progress jautājumā par lidojumiem virs Baltijas

Pirms gada Somijas prezidents Sauli Nīniste piedāvāja Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam vienoties par lidojumu aizliegšanu virs Baltijas jūras ar izslēgtiem transponderiem. Šī iniciatīva ir pazīstama kā "Nīnistes plāns"

"Mūsu iniciatīva ir saistīta ar diviem jautājumiem. Pirmkārt, mūs patiešām rūp, ka reģionā kļūst arvien vairāk militārās aviācijas, turklāt tur ir daudz civilās aviācijas lidmašīnu, un mēs vēlamies samazināt līdz minimumam neplānoto incidentu riskus. Otrkārt, mēs ceram ar šīs iniciatīvas palīdzību vismaz nedaudz ietekmēt uzticības atjaunošanu starp visām pusēm, lai nākotnē izmantotu šo pieredzi citām pārrunām. ICAO (Starptautiskā civilās aviācijas organizācija) ietvaros ar šo jautājumu nodarbojas Baltijas grupa. Tā pulcējās jau divreiz – pēdējo reizi jūnijā Helsinkos," — paziņoja vēstnieks.

Pēc viņa vārdiem, grupas dalībnieki vienojās izstrādāt militāro lidotāju uzvedības gaisa telpā rekomendācijas.

"Otrkārt, viņi sastādīja kontaktpersonu sarakstu, kuri risina jautājumus un var operatīvajā kārtībā palīdzēt izskaidrot situāciju. Treškārt, tika apspriests jautājums par transponderu izmantošanu militārajās lidmašīnās, un, pēc maniem datiem, šajā jautājumā arī ir noteikts progress," — teica Hautala.

Официальный представитель министерства иностранных дел России Мария Захарова - Sputnik Latvija
Krievija gaida NATO skaidrojumu

Tāpat viņš paziņoja, ka Somija ir gatava organizēt trešo tikšanos.

"Iespējams, tas varētu notikt arī šogad, taču tas ir atkarīgs no grupas locekļiem," — piebilda viņš.

Lielais somu noslēpums

Tāpat vēstnieks pastāstīja par to, ka Vladimira Putina vizīte Helsinkos ir saistīta ar Somijas neatkarības simtās gadadienas svinībām, un paskaidroja, kāpēc fakts, ka republika guvusi neatkarību no Krievijas Impērijas, neietekmē mūsdienu valsts politiku. 

"Kopš gada sākuma mēs svinam mūsu jubileju, notikuši vairāki pasākumi dažādās Krievijas pilsētās, un visur mūsu pieredze bijusi tikai un vienīgi pozitīva. Tas mūs ļoti priecē. Domāju, ka tas ir atspoguļojums tam, ka mūsu attiecības valstu līmenī jau sen ir kļuvušas "pieaugušas". Mums ir kopīga vēsture, tā nebija vienkārša, taču tajā ir bijis daudz kā pozitīva, ieskaitot 100 gadus vecos notikumus. No tā, ka Somija ieguva savu neatkarību, labumu guvusi arī Krievija, jo tagad tai ir drošs un labs kaimiņš un partneris daudzos sektoros," — teica vēstnieks.

Ņemot vērā Somijas un Baltijas valstu līdzību, to attiecības ar Krieviju veidojas dažādi. Vēstnieks paskaidroja, kādēļ teritoriālā tuvība un neparastā kopējā vēsture netraucē mūsdienu Somijai veidot sakarus ar ziemeļu kaimiņu.

"Jā, jums ir taisnība par to, ka mums ir sarežģīta kopīga vēsture, taču tā ir vēsturiska pieredze, lai vai cik grūta tā nebūtu, tā palīdz mums labāk saprast viens otru. Mēs esam iemācījušies runāt kā pieaugušie. Turklāt mēs apzināti saglabājām kontaktus visos līmeņos, tostarp arī prezidentu līmenī," —paskaidroja viņš.

Ziņu lente
0