Krievijā tiek būvēta gigantiska zemūdene zinātniskajiem mērķiem

© Sputnik / Вера КостамоAisbergs Tihaja līcī
Aisbergs Tihaja līcī - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zemūdenes unikālā konstrukcija dāvās iespēju veidot Arktikas jūras dibena attēlus visos virzienos pārvietošanās laikā.

RĪGA, 11. jūnijs — Sputnik. Krievijā tiek būvēta gigantiska zinātniski pētnieciskā zemūdene, kas paredzēta grūti pieejamo Arktikas rajonu izpētei, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz portālu InoSMI.

Arktiskā zinātniski pētnieciskā zemūdene projektēta slavenajā konstruktoru birojā "Rubin", kurā izstrādāti arī lielākie pasaulē raķešu "Akula" tipa atomkuģi. Kuģis svērs 13 280 tonnas — tā būs lielākā civilā pētnieciskā zemūdene vēsturē, jo tās garums sasniegs 134 metrus. Maksimālais ātrums — 12,6 mezgli, un to apkalpos 40 cilvēki.

Krievijas zemūdenes. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Somu avīze: Krievija sūta uz Baltijas jūru lielāko zemūdeni pasaulē

Zemūdenes pārsteidzošākais aspekts — divi spārniem līdzīgi hidroakustiskie uztvērēji, kas tai piešķir fantastisku izskatu. "Spārnus" būs iespējams ievilkt korpusā kā saliekamā naža asmeni. Tie paredzēti uz kuģa korpusa izvietotā hidrokolatora signālu uztveršanai, kas ļaus arktiskajai zinātniski pētnieciskajai zemūdenei veidot jūras dibena attēlu visos virzienos, pārvietojoties zem ūdens nelielā ātrumā — līdz 3 mezgliem.

Konstruktoru biroja demonstrētais makets liecina, ka spārnveida konstrukcija būs gandrīz 50 metrus gara, tātad "spārnu" vēziens sasniegs 100 metrus — tas būs lielāks nekā jebkurai pašreizējai lidmašīnai, pat lielāks nekā aerobusam A380.

Zemūdene tiek būvēta īpaši ekspluatācijai zem arktiskā ledus, taču milzīgo izmēru dēļ dažkārt to būs grūti vadīt, atzīmē analītiķi. Ziemeļu Ledus okeānā ir vairākas vietas, kur šī zemūdene nevarēs izbraukt, jo tai ir pārāk gari "spārni", ar kuriem tā skārs ledus kolonnas, kas stiepjas no virsmas. Tās var atrasties simtiem metru dziļumā un pat sasniegt dibenu.

Zemūdene tiek izstrādāta civiliem mērķiem, tāpēc bruņojuma uz tās nebūs. Zemūdenē tiks izvietoti neapdzīvojamie zemūdens aparāti (droni), un tā varēs ienirt līdz 400 metru dziļumā.

Krievijas zemūdene.Foto no arhīva - Sputnik Latvija
NYT: Krievijas zemūdenes izaicina ASV un NATO

Krievija ir apņēmusies nostiprināt savas tiesības uz derīgo izrakteņu un energoresursu ieguvi Arktikā rajonos, kas būs pieejamāki globālās sasilšanas rezultātā, kā dēļ samazināsies pakledus platība. Maskava pieteikusi drosmīgas teritoriālās pretenzijas Ziemeļu Ledus okeānā uz rajoniem, kas stiepjas tālu aiz 200 jūdzes platās ekonomiskās zonas, taču uz tiem pretendē daudzas citas valstis, turklāt dažas no tām pat vēlas iegūt Ziemeļpolu.

2007. gadā Krievija ar nelielas zemūdenes palīdzību uzstādīja savu karogu jūras dibenā Ziemeļpola rajonā vairāk nekā četru tūkstošu metru dziļumā.

Ziņu lente
0