Krievijā ieviesti ierobežojumi dīvainiem bērnu vārdiem

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Pāriet pie mediju bankasKrievijas Valsts dome
Krievijas Valsts dome - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Apstiprinātais likums nepieļauj ciparu, burtu un ciparu kombināciju, skaitļa vārdu, simbolu un par burtiem neuzskatāmu zīmju (izņemot domuzīmi), kā arī lamuvārdu, ranga, amata un titula nosaukumu lietošanu bērnu vārdos.

RĪGA, 22. aprīlis — Sputnik. Krievijas Valsts dome pieņēmusi likumu, kas liedz bērna vārdā izmantot skaitļus, lamuvārdus, pieturzīmes un amata nosaukumus, teikts parlamenta apakšpalātas vietnē.

Likuma pieņemšana prasījusi veselu gadu — senatore Valentīna Petrenko likumprojektu iesniedza Valsts domē 2016. gada 20. aprīlī.

Jaunie noteikumi nepieļauj nepieļauj ciparu, burtu un ciparu kombināciju, skaitļa vārdu, simbolu un par burtiem neuzskatāmu zīmju (izņemot domuzīmi), kā arī lamuvārdu, ranga, amata un titula nosaukumu lietošanu bērnu vārdos. Bērna uzvārds tiek dots atbilstoši vecāku uzvārdam. Bērniem iespējams dot tēva vai mātes uzvārdu, vai dubultu uzvārdu. Pie tam tēva un mātes uzvārdu secības maiņa, veidojot dubultos uzvārdus, nav pieļaujama.

Lietuvas pasēs - Sputnik Latvija
Lietuvas pasēs parādīsies citu alfabētu burti

Likuma autore atsauucās uz Maskavas pilsētas dzimtsarakstu iestāžu statistiku, kas apkopota kopš 1989. gada. Starp neparastiem vīriešu vārdiem reģistrēts Nikolajs-Ņikita-Nils, Hristamriradoss, Delfīns, Jaroslavs-Ļutobors, Luka-Sčastje Sammerseta Oušena, bet starp neparastiem sieviešu vārdiem: Aprīle, Poļina-Poļina, Princesa Daniela, Zarja-Zarjaņica, Aļoša-Kaprīna, Okeāna, Sofija-Solniška.

Vienlaikus Zviedrijā plānots apstiprināt likumu, kas valsts pilsoņiem dāvā iespēju mainīt savu vārdu un uzvārdu gandrīz pret jebko, tikai ar vienu noteikumu: analoģisks vārds un uzvārds dots vairāk nekā diviem tūkstošiem citu valsts pilsoņu.

Likums paredzēts citu valstu izcelsmes pilsoņiem, piemēram, iebraucējiem no arābu vai jebkurām citām pasaules valstīm. Šīs iedzīvotāju grupas pārstāvji pastāvīgi sūdzējās par diskrimināciju darbiekārtošanās jomā un vairākkārt vērsušies patentu un reģistrācijas birojā ar lūgumu nomainīt vārdu un uzvārdu pret "zviedriskāku formu".

Ziņu lente
0