Krievijas ĀM atbildēja NATO par "agresiju", atgādinot par iznīcinātājiem Igaunijā

© REUTERS / Ints KalninsИстребитель F-15 Eagle на военной авиабазе в Лиелварде
Истребитель F-15 Eagle на военной авиабазе в Лиелварде - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO darbības Krievijas rietumu robežas tuvumā aktivizējās ilgi pirms notikumiem Ukrainā, ar kuriem alianse skaidro savu gatavošanos, paziņoja Krievijas ĀM un atgādināja, ka "Iskanderu" izvietošana Kaļiņingradas apgabalā nav pretrunā ne ar vienu starptautisko vienošanos.

RĪGA, 5. aprīlis – Sputnik. NATO ģenerālsekretāra vietnieces, Rozas Gotemelleres paziņojumi, par to ka NATO centieniem Austrumeiropas un Baltijas valstīs ir "nedraudīgs aizsardzības un proporcionāls raksturs" neatbilst patiesībai, paziņoja Krievijas ĀM, ziņo Sputnik Igaunija.

Tā Krievijas ārpolitikas iestāde reaģēja uz Gotemelleres interviju avīzei "Kommersant", kurā viņa paziņoja, ka NATO neesot plānojis pastiprināt austrumu robežas pirms Ukrainas notikumiem, kā arī izteica raizes sakarā ar krievu "Iskanderu" pārvešanu uz Kaļiņingradas apgabalu.

"Ar šādu apgalvojumu augsta amata alianses pārstāve faktiski ignorē NATO ātrās paplašināšanās faktu uz Austrumiem uzreiz pēc Padomju Savienības sabrukuma, t.i., ilgi pirms nesenā valsts apvērsuma Kijevā, un ar saviem sekojošiem paziņojumiem rada apjukumu pašreizējo notikumu skaidrošanā Krievijas robežu tuvumā, " teikts Krievijas ĀM iestādes mājaslapā publicētajā komentārā.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs - Sputnik Latvija
NATO izstrādās nacionālos plānus aizsardzības izdevumu palielināšanai

Krievijas ĀM atzīmēja, ka NATO darbības austrumu virzienā nebeidzas vien ar četru daudznacionālo bataljonu izvietošanu, runa ir par "ilglaicīga rakstura pasākumiem ar stratēģiskā pārākuma gūšanas mērķi Eiropā". 

Konkrētu piemēru, kuri pierāda alianses spriedzes kurināšanu Krievijas robežu tuvumā ir daudz, atzīmē iestādē un dažus no tiem arī piemin.

"ASV Jūras militāro spēku eskadras mīnu kuģis, aprīkots ar pretraķetēm un spārnotajām raķetēm, vidēja attāluma triecienraķetēm "Tomahauks", atradās 30 jūras jūdžu attālumā no Kaļiņingradas. NATO kuģi bija iegājuši Odesas pilsētas ostā. Igaunijā desmit minūšu lidojuma laika attālumā no Sanktpēterburgas bāzējas jaunākie NATO valstu iznīcinātāji, " — teikts komentārā.

Līdz ar to rodas jautājumi par patiesajiem mērķiem šādai "miermīlīgai" NATO militārās klātienes augumam "agresīvās Krievijas " robežu tuvumā, atzīmēja ĀM.

"Kā tad Brisele izvērtētu mūsu darbības, ja krievu kuģi atrastos 30 jūdžu attālumā no ASV jūras militārās bāzes Norfolkā vai ja mūsu lidmašīnas bāzētos piecu minūšu lidojuma laika attālumā no Longailendas Ņujorkas štatā? " — atzīmēja iestāde. Sakarā ar tā saucamajiem Krievijas apdraudējumiem NATO valstīm, Varšavas samitā tika pieņemts lēmums par bezprecedenta austrumu alianses flanga pastiprināšanu. 2017. gadā NATO izvietos Baltijas valstīs un Polijā četrus daudznacionālus bataljonus.

Komplekss Iskander M. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
NATO valstis uzskata "Iskanderus" par drošības apdraudējumu

Maskavā vairākkārt uzsvēra, ka Krievija nekad neuzbruks nevienai no NATO dalībvalstīm. Pēc Krievijas ĀM vadītāja, Sergeja Lavrova teiktā, NATO lieliski zina par Maskavas plānu neesamību uzbrukt kādam, un tas vienkārši tiek izmantots kā iegansts vairākas militārās tehnikas un bataljonu izvietošanai Krievijas robežu tuvumā.

"Iskanderus" neviens neslēpj

Kas attiecas uz Gotemelleres vārdiem par Baltijas valstu raizēm par Krievijas raķešu kompleksu "Iskander" izvietošanu Kaļiņingradas apgabalā, Krievijas ĀM atbildēja, ka Krievija nekad nav slēpusi, ka notiek šādi militāri pasākumi.

"Raķešu spēku specvienības nevienu reizi vien tika pārvietotas un tiks pārvietotas Krievijas Bruņoto spēku kaujas gatavības plānu ietvaros, t.sk. uz Kaļiņingradas apgabalu. Tas notiek Krievijas teritorijā un nav pretrunā ar kādiem starptautiskiem līgumiem vai vienošanos, " — paziņoja ĀM.

Turklāt iestādē kārtējo reizi uzsvēra, ka, neskatoties uz kārtējo reizi apstiprinājušos informāciju, ka NATO vadība nav gatava meklēt izejas ceļus neparastai situācijai, kas izveidojusies bloka rīcības dēļ, Maskava joprojām saglabā nostāju attiecību normalizēšanai.

Ziņu lente
0