Jurijs Loza par Eirovīziju un savdabības zudumu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jurijs Loza ir pārliecināts: Eirovīzija jau sen vairs nav tāda kā agrāk. Patlaban tajā valda politika. Taču tā nav vienīgā problēma.

RĪGA, 2. marts — Sputnik, Ļevs Rižkovs. Krievijas politiķi ierosinājuši boikotēt starptautisko dziesmu konkursu "Eirovīzija 2017", kas norisināsies Kijevā.

Sputnik korespondents lūdza plaši pazīstamo dziedātāju un komponistu Juriju Lozu komentēt deputātu iniciatīvu.

Pēc uzvaras — uz Siktivkaru!

"Par to es runāju jau gadus desmit! — paziņoja Jurijs Loza. — Pietiek braukāt uz Eirovīziju tā, kā mēs turp braukājam! Kā mākslinieki, kuri prot precīzi atdarināt. Jābrauc ir ar krievu dziesmu, ar Krievijā iestudētu numuru. Lieta tāda, ka mēs neko neiegūstam, pat ja izcīnīta uzvara. Un Dima Bilans pēc uzvaras Eirovīzijā devās viesizrādēs uz Siktivkaru, nevis pa Eiropu. Viņu nepieņēma zvaigžņu lokā."

Latviju starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā pārstāvēs "Triana Park"

Pēc mākslinieka domām, tādos apstākļos nav jēgas cīnīties par uzvaru. Taču tā nebūt nav sazvērestība pret Krievijas māksliniekiem — tā notiek, jo viņu imidžā un repertuārā trūkst savdabības.

"Patrīcija Kāsa, kura ieņēma devīto vai vienpadsmito vietu un dziedāja franču dziesmu (patiesībā viņa ieņēma 8. vietu — red.), devās viesizrādēs pa Eiropu, — konstatēja Jurijs Loza. — Tāpēc, ka Patrīcija Kāsa ir savdabīga franču dziedātāja. Toties Dima Bilans nebrauca. Lūk, tāda ir starpība! Ja mēs būsim savdabīgi, mums bus iespēja ieinteresēt ar savu savdabību to pašu īru mājsaimnieci."

Kur pazudusi savdabība?

Mākslinieks nav sajūsmā arī par šova vadītājiem no Krievijas puses.

Eirovīzija 2017. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Eirovīzijas organizatoriskā komanda Kijevā paziņojusi, ka pārtrauc darbu

"Pat tad, ja Krievija uzvar šajā konkursā, mūsu vadītāji ne no šā, ne no tā sāk runāt angliski, — paziņoja Jurijs Loza. — Savās mājās, Olimpiskajā! Es nesaprotu: vai viņi baidījās, ka īru mājsaimniecei radīsies aizdomas par to, ka viņi pārvalda krievu valodu? Ja tu esi uzvarējis, tev ir tiesības vismaz vadīt translāciju savā valodā. Vai tad mēs baidāmies pat parādīt, ka mums ir valoda?"

Pēc komponista domām, Eirovīzija jau sen vairs nav tāda kā agrāk. Patlaban tajā valda politika. Taču tā nav vienīgā problēma.

"Sākumā organizatori gribēja, lai skatītājiem rastos iespēja iepazīt citu valstu kultūru, — paskaidroja mākslinieks. — Galu galā, katra kultūra ir interesanta un savdabiga. Lūk, kas tika deklarēts, kad šo konkursu "nošpikoja" no Sanremo 1955. gadā. Taču pēc tam visa savdabīgā kultūra pēkšņi kļuva angliska. Visi demonstrē angļu kultūru, runā angliski, domā angliski un dzied angliski."

Ziņu lente
0