No Baikonura startējis kosmosa kravas kuģis "Progres MS"

© Foto : госкорпорация "РОСКОСМОС"No Baikonura startējis kosmosa kravas kuģis "Progres MS". Foto no arhīva
No Baikonura startējis kosmosa kravas kuģis Progres MS. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirmo reizi pēc avārijas no Baikonura startējis kosmosa kravas kuģis, kas devies uz starptautisko kosmisko staciju.

RĪGA, 22. februāris — Sputnik. Pirmais kosmosa kravas kuģis "Progres MS" startējis no kosmodroma Baikonurā pēc "Progres MS-04" avārijas pērnā gada decembrī, aģentūrai RIA Novosti pastāstīja Lidojumu vadības centra (LVC) pārstāvis.

Aģentūras sarunbiedrs pastāstīja, ka kosmosa kuģa atvienošanās no nesējraķetes noritējusi sekmīgi, automātiska saslēgšanās ar kosmisko staciju notiks aptuveni pl. 11.34 pēc Maskavas laika (10.34 pēc Latvijas laika).

"Progres MS 05" nogādās kosmiskajā stacijā aptuveni 2,5 tonnas kravas, tostarp degvielu, ūdeni un sausās kravas. Kuģis nes arī zinātniskās iekārtas un dzīvības nodrošināšanas sistēmas elementus, pārtiku, apģērbus, medikamentus, personiskās higiēnas piederumus un parasto augļu un dārzeņu kravu.

Первая ласточка космической эры. Съемки 1957 года - Sputnik Latvija
Video
Kosmiskās ēras sākums: palaists pirmais pavadonis. 1957. gada kadri

Iepriekšējais kosmosa kravas kuģis avarēja 2016. gada 1. decembrī Tuvas Republikā. Valsts korporācija "Roskosmos" informēja, ka avārija notikusi nesējraķetes trešās pakāpes bākas atvēršanās rezultātā. Pēc incidenta valsts korporācija nolēma nosūtīt visus nesējraķešu "Sojuz" trešo pakāpju blokus rūpnīcai papildu pārbaudēm. Pēdējās raķetes "Sojuz U" trešās pakāpes dzinējs tika nomainīts.

Valsts korporācija "Roskosmos" pavēstīja, ka šis ir pēdējais "Sojuz U" starts. Raķete, kas tiek ekspluatēta kopš 1973. gada, ir visbiežāk izmantota kosmoza telpas apgūšanā. Ar tās palīdzību veikti 788 starti, no kuriem 22 gadījumos notikušas avārijas.

Ziņu lente
0