Ekspertīze noraida terorakta versiju Tu-154 katastrofas lietā

© МЧС РФ / Pāriet pie mediju bankasAviokatastrofā virs Melnās jūras cietušās lidmašīnas T-154 atrastie fragmenti
Aviokatastrofā virs Melnās jūras cietušās lidmašīnas T-154 atrastie fragmenti - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc īpašas ekspertīzes speciālisti konstatējuši, ka Krievijas Aizsardzības ministrijas Tu-154, kas cieta katastrofā Melnajā jūrā pērnā gada 25. decembrī, nav notriekta vai uzspridzināta. Tagad izmeklētāji uzskata, ka galvenā aviakatastrofas versija ir ekipāžas iespējamā kļūda.

RĪGA, 12. janvāris — Sputnik. Speciālisti noraidījuši terorakta versiju pēc lidmašīnas Tu-154 atlūzu sprādzientehniskās ekspertīzes, ziņo RIA Novosti, atsaucoties uz avīzi "Kommersant".

25. decembrī agri no rīta Krievijas Aizsardzības ministrijas lidmašīna Tu-154, kas devās no Maskavas uz Sīriju, cieta katastrofā Melnajā jūrā pēc degvielas papildināšanas Sočos. Lidaparātā atradās 92 cilvēki, tostarp, arī 64 Aleksandrova vārdā nosauktā ansambļa mākslinieki, deviņi žurnālisti, kā arī labdarības fonda "Taisnīga palīdzība" vadītāja Jeļizaveta Gļinka, plaši pazīstamā Doktore Ļiza.

Поисково-спасательные работы на месте крушения самолёта Ту-154 Минобороны РФ в Сочи - Sputnik Latvija
Aculiecinieks pastāstījis par Tu-154 katastrofu Melnajā jūrā

Terorakta versija netika izskatīta kā viena no galvenajām, taču izmeklētāji nolēma to nenoraidīt. Tika pieņemts lēmums veikt lidaparāta fizelāžas atlūzu, pasažieru mirstīgo atlieku, viņu personīgo mantu un kravas sprādzientehnisko ekspertīzi. Ekspertiem uzdeva pārbaudīt, vai no ūdens paceltajā bagāžā, krēslos un fizelāžas iekšējās apdares fragmentos nav atrodami sprāgstvielu fragmenti, kā arī novērtēt lidmašīnas konstrukcijas bojājumu raksturu.

Ar izmeklēšanas gaitu pazīstams informācijas avots pavēstījis avīzei, ka ekspertīzes gaitā lidmašīnā nav kontatētas krimināla sprādziena vai raķetes trāpījuma pēdas.

"Tātad izmeklētāji izpētīja iepriekš izteiktos pieņēmumus par teroraktu un pamatoti noraidīja versiju, ka tas kļuvis par iemeslu katastrofai, kas aiznesusi 92 cilvēku dzīvības," — secināja izdevums.

Avīze vēstīja, ka nav konstatēts neviens faktors, kas tieši vai netieši liecinātu par teroraktu vai apšaudi no zemes.

Katastrofas iemeslu izmeklēšana turpinās

Izdevums uzsver, ka tagad, kad terorakta versija ir izslēgta, izmeklētāji pievērsušies citam pieņēmumam — iespējams, tā ir lidaparāta ekipāžas kļūda.

Ziedi un sveces bojāgājušo piemiņai. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāji nes ziedus pie Krievijas vēstniecības sērās par Tu-154 katastrofas upuriem

Tu-154 katastrofas iemeslu vidū tika nosaukts lidmašīnas tehniskais bojājums, nepiederošu priekšmetu iekļūšana dzinējā, pilotēšanas kļūme un nekavalitatīva degviela.

Iepriekš Krievijas transporta ministrs Maksims Sokolovs apstiprināja Tu-154 borta tehnikas ārkārtas darbību. Amatpersona paziņoja, ka runāt par kļūdu iemesliem būtu pāragri — ekspertiem vēl jānoskaidro, kādi varētu būt to iemesli.

Savukārt Krievijas Bruņoto spēku pārstāvis Sergejs Bainetovs paziņoja, ka, saskaņā ar sākotnējiem datiem, acīmredzamas borta tehnikas disfunkcijas nav konstatētas.

Ziņu lente
0