Putins apturējis vienošanos par plutonija utilizāciju

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasKrievijas prezidents Vladimirs Putins
Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līguma par plutonija utilizāciju apturēšana neskar Krievijas daudzpusīgās saistības kodolatbruņošanās sfērā, informē Krievijas diplomāti.

RĪGA, 1. novembris — Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis likumu par Krievijas un ASV noslēgtā līguma par plutonija utilizāciju darbības apturēšanu.

Dokumenta teksts publicēts tiesiskās informācijas oficiālajā interneta portālā.

"Apturēt vienošanās darbību… sakarā ar situācijas būtiskām izmaiņām, stratēģiskās stabilitātes apdraudējumu, ņemot vērā ASV nedraudzīgās darbības pret Krieviju," — teikts likuma tekstā.

Dokumentā norādīts, ka vienošanās apturēta, jo ASV nepilda savas saistības sakarā ar ieroču plutonija pārpalikumu utilizāciju.

Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievija sola ASV sāpīgu atbildi sankcijām
2000. gadā noslēgtais līgums par ieroču plutonija pārpalikumu utilizāciju paredz, ka no 2018. gada puses utilizēs minēto materiālu līdz stāvoklim, kādā tas nav piemērots kodollādiņu radīšanai, "sadedzinot" to kodolreaktoros.

Abas puses plānoja utilizēt 34 tonnas ieroču plutonija, ar ko pietiktu vairāku tūkstošu kodollādiņu ražošanai.

Saskaņā ar likuma tekstu, lēmumu par līguma un tā protokolu darbības atsākšanu pieņem Krievijas prezidents. Viens no vienošanās atsākšanas noteikumiem — ASV militārās infrastruktūras un karaspēka kontingenta samazināšana NATO dalībvalstu teritorijā, kas iestājušās aliansē pēc 2000. gada 1. septembra, līdz līmenim, kādā tas atradies līguma spēkā stāšanās dienā.

Likumā minēts nosacījums par to, ka ASV ir jāatsakās no nedraudzīgās pret Krieviju vērstās politikas, tas ir, jāatceļ Sergeja Magņitska likums un 2014. gadā ASV pieņemtā likuma par Ukrainas brīvības atbalstu punkti, kas vērsti pret Krieviju. ASV jāatceļ visas sankcijas, ko tās ieviesušas pret atsevišķiem Krievijas subjektiem, juridiskām un fiziskām personām.

Plakāts ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina attēlu uz Manhetenas tilta Ņujorkā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Čehu politiķis uzskata, ka Putins ir absolūts politiskais līderis

Bez tam dokumentā norādīts arī tāds nosacījums, kā zaudējumu kompensācija, ko Krievija cietusi sankciju ieviešanas rezultātā, ieskaitot piespiedu kārtā ieviesto kontrsankciju sagādātos zaudējumus. Pie tam Vašingtonai ir jāiesniedz līgumā norādītā plutonija neatgriezeniskas utilizācijas detalizēts plāns.

Iepriekš Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs informēja, ka plutonija utilizācijas līguma apturēšana neskar Krievijas daudzpusīgās saistības kodolatbruņošanās jomā.

Viņš uzsvēra, ka piedāvātais lēmums jautājumā par vienošanos nenozīmē, ka Krievija atsakās no savām saistībām kodolieroču neizplatīšanas un atbruņošanās jautājumos.

Ziņu lente
0