Krievijā sākušās vērienīgas militārās mācības – starptautiskā sabiedrība pauž bažas

© Sputnik / Vitaly Ankov / Pāriet pie mediju bankasMilitārās mācības. Foto no arhīva
Militārās mācības. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saistībā ar KF bruņoto spēku pēkšņu pārbaudi, ASV cer uz saistību izpildi pret kaimiņvalstīm, Polija sasauc sēdi, Lietuva pauž nožēlu.

RĪGA, 26. augusts — Sputnik. ASV cer, ka Krievija izpildīs savas saistības pret kaimiņvalstīm sakarā ar savu bruņoto spēku pēkšņu pārbaudi, paziņoja "RIA Novosti" Pentagona oficiālā pārstāve Mišela Baldansa.

"Mēs esam redzējuši ziņojumus par to, ka Krievija paziņo pēkšņās mācības. Mēs ceram, ka Krievija veiks visas nepieciešamās saistības esošo līgumu ietvaros un piedāvās kaimiņvalstīm nepieciešamus apliecinājumus un informāciju par šo mācību raksturu un apjomiem," — teica viņa.

Savukārt Polijas aizsardzības ministrs Antonijs Macerevičs saistībā ar Krievijas karaspēka pārbaudi sasauca sanāksmi, iesaistot Bruņoto spēku Operatīvās vadības nodaļu, Militārās pretizlūkošanas dienestu un Militārās izlūkošanas dienestu.

Панорама города-призрака бывшей советской военной радиолокационной станции возле Скрунды - Sputnik Latvija
Skrundu slēgt, karavīru algas - slēpt
"Situācija tiek pastāvīgi novērota no Polijas bruņoto spēku puses. Polijas Republikas prezidents, nacionālās aizsardzības ministrs un premjers regulāri saņem atskaites. Mēs arī esam pastāvīgā kontaktā ar mūsu sabiedrotajiem," — teikts paziņojumā ministrijas oficiālajā mājaslapā.

"Krievijas Federācijas armijas bruņoto spēku pēkšņu pārbaudi var uzskatīt par kārtējo provokācijas mēģinājumu izdarīt spiedienu uz Rietumiem pirms 20 bagātāko valstu grupas tikšanās (G20)," — teikts dokumentā.

Lietuvas Aizsardzības ministrija uzskata, ka "KF mācības palielina saspīlējumu reģionā".

"Mēs nožēlojam, ka Krievija jau četrus gadus nerēķinās ar kaimiņvalstīm, uzvedas neprognozējami un bieži rīko vērienīgas mācības. Šī rīcība nesaistās nedz ar stabilitāti, nedz ar caurspīdīguma principiem eiroatlantiskā telpā," — paziņojusi aģentūrai BNS Lietuvas Aizsardzības ministrijas preses sekretāres Asta Galdikaite.

"Šīs mācības, par kurām nebija paziņots iepriekš, palielina saspīlējumu ar blakus esošām valstīm un mazina uzticību, atklātību un stabilitāti reģionā," — piebilda Galdikaite.

Ceturtdien sākusies KF bruņoto spēku pēkšņa pārbaude, šīs mācības ir lielākās Krievijā pusotra gada laikā. Tajās piedalīsies Dienvidu, Rietumu un Centrālais militārie apgabali, Ziemeļu flote un Gaisa un kosmisko spēku un Gaisa spēku galvenās pavēlniecības. Mācības notiks no 25. līdz 31. augustam.

Krievijas Aizsardzības ministrijas vadītāja vietnieks Anatolijs Antonovs informēja, ka mācības notiek, ievērojot Vīnes dokumentu, kura ietvaros EDSO valstis veic informācijas apmaiņu par militāriem spēkiem, aizsardzības plānošanu un militāriem budžetiem.

Ziņu lente
0