Putins: Krievija nepadosies provokācijām

© Sputnik / Sergei Guneyev / Pāriet pie mediju bankasKrievijas prezidents Vladimirs Putins. Foto no arhīva
Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidents Vladimirs Putins, uzstājoties Krievijas vēstnieku un pastāvīgo pārstāvju sapulcē Ārlietu ministrijā, uzsvēra, ka Krievijas valdība nepakļausies provokācijām, neskatoties uz atsevišķu valstu centieniem iesaistīt Krieviju bruņošanās sacīkstēs.

RĪGA, 1. jūlijs – Sputnik. Krievijas valsts vadītājs norādīja, ka mūsdienās nopietnām pārmaiņām pakļautas visas starptautisko attiecību jomas. Aug konflikta potenciāls, risks ekonomikas sfērā nemazinās – tas aug un aptver jaunus pasaules reģionus.

"Tikai uz dialoga un sadarbības pamata iespējams izvairīties no situācijas saasināšanās," – uzsvēra Vladimirs Putins.

Saskriešanās ar pierēm

Pasaule arvien vairāk kļūst savstarpēji atkarīga. Jebkuru konfliktu risināšanā par galvenajiem paņēmieniem ir jākļūst sadarbībai, kopējai gribai, gatavībai vienoties par kompromisu.

Vladimirs Putins atgādināja, ka vairākas valstis joprojām uzstājīgi cenšas saglabāt ģeopolitiskās dominantes monopolu.

"Šim nolūkam tiek izmantota apspiešana, konkurentu saduršana ar pierēm, finansiāli un informācijas instrumenti, iejaukšanās citu valstu iekšējās lietās, krāsaino revolūciju eksports. Par līdzzinātājiem tamlīdzīgas politikas īstenošanai tiek izraudzīti arī teroristi un pat neofašisti," – paskaidroja Krievijas prezidents.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Erdogans atvainojies par notriekto Krievijas bumbvedēju

Pirms diviem gadiem "karsto punktu" sarakstu papildināja Ukraina, kur tika sakurināts iekšējais konflikts.

"Vēlam, lai pēc iespējas ātrāk tiktu panākts risinājums. Mēs vēlamies uzturēt ar Ukrainu labas kaimiņu attiecības. Kijevai ir jāizprot, ka neizbēgams ir tiešs dialogs ar Donbasu, kā arī saistību izpilde atbilstoši Minskas protokoliem," – uzsvēra Krievijas valsts vadītājs.

Vladimirs Putins komentēja arī vakar notikušo sarunu ar Turcijas prezidentu.

"Ankara atvainojās par notriekto Krievijas bumbvedēju. Līdz ar to tiks sperti soļi sadarbības atjaunošanai," – pavēstīja Putins.

Militāriskā degsme

Galvenais uzbrukuma helikopters McDonnell Douglas AH-64 Apache - Sputnik Latvija
NATO vajag vairāk: Polijas valdību biedē Krievija

NATO ir uzsākusi reālu konfrontāciju attiecībās ar Krieviju.

"Eiropas austrumos pilnā sparā turpinās PRA objektu būvdarbi. Pieaudzis militāro mācību skaits, mums pastāvīgi pārmet to, ka īstenojam militāras darbības. Polijā un Baltijas valstīs dislocēti ātrās reaģēšanas spēki. Viss tas notiek ar mērķi graut militāro paritāti, kas veidojusies gadu desmitiem," – pastāstīja Putins.

Krievija zina, kā reaģēt uz šiem izaicinājumiem, taču nevēlas padoties militārajai degsmei, uzsvēra prezidents.

"Mūs cenšas pamudināt uz dārgām un bezperspektīvām bruņošanās sacensībām. Tas nenotiks, tāpat kā neparādīsies arī mūsu vājums. Mēs garantējam Krievijas un tās pilsoņu drošību," – norādīja Putins.

Krievija līdz ar partneriem no NVS īsteno vērienīgo EES projektu.

"Līdzīgi PTO principiem tiek veidota kopēja sociāli ekonomiskā telpa ar vienotiem standartiem, izstrādātas rūpnieciskās, tehniskās, kopīgas zinātniskās un izglītības programmas. Sanktpēterburgas starptautiskā ekonomikas foruma ietvaros mēs ar Junkera kungu apspriedāmies par to, kā veidot ciešas attiecības starp EES un ES", — pastāstīja Putins.

Traumējošas sekas

Krievijas prezidents komentēja referendumu, kurā Lielbritānijas iedzīvotāji pieņēma lēmumu izstāties no ES.

"Brexit ir Lielbritānijas valstspiederīgo izvēle, un mēs šajā procesā neiejaucamies. Mēs sekosim ES un Lielbritānijas pārrunu norisei. Brexit traumējošās sekas būs jūtamas ilgi. Krievija neatsakās no ieceres veidot vienotu ekonomisko telpu ar ES," – pavēstīja Vladimirs Putins.

"Starptautisko problēmu daudzveidība un sarežģītība prasa diplomātisko instrumentu pastāvīgu pilnveidošanos visās sfērās. Krievijas diplomātijas pienākums ir sekmēt konfliktu un spriedzes avotu noregulēšanu, kā arī stiprināt Krievijas suverenitāti," – nobeigumā teica Krievijas valsts vadītājs.

Ziņu lente
0