Baltijas AES cerību pilnā nākotne

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasBaltijas atomelektriskās stacijas būvdarbi. Foto no arhīva
Baltijas atomelektriskās stacijas būvdarbi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas AES celtniecība tika apturēta, kad Baltijas valstis izslēma atteikties no vienotās energosistēmas ar Krieviju, taču, iespējams, tai izdosies atrast elektroenerģijas patērētājus Eiropas tirgū.

RĪGA, 29. jūnijs — Sputnik. Krievijas koncerns "Rosenergoatom" apspriežas ar Eiropas enerģijas holdingiem par iespējām pārdot elektroenerģiju no Baltijas AES, kuras būvdarbi pašlaik ir iesaldēti.

Iepriekš "Rosatom" vēstīja, ka Baltijas AES celtniecības darbi atsāksies, kad tiks atrasti elektroenerģijas patērētāji un noslēgtas atbilstošas vienošanās.

"Īstenojot valsts korporācijas "Rosatom" stratēģiju jautājumos par izeju starptautiskajā elektroenerģijas tirgū ārvalstīs, 2015. gadā tika parakstīti vairāki memorandi par savstarpēju sapratni un vienošanās ar lieliem Eiropas enerģētiskajiem holdingiem par elektroenerģijas pārdošanu no topošās Baltijas AES," – teikts atskaitē.

Электроподстанция - Sputnik Latvija
Eksperts: par Baltijas valstu izstāšanos no KF enerģētiskā gredzena maksās patērētāji

Atskaites autori norāda, ka pašlaik "Rosatom" plāno visas Baltijas AES jaudas piegādi ārpus Kaļiņingradas apgabala.

Baltijas AES celtniecība sākās 2010. gadā Kaļiņingradas apgabalā, ņemot vērā iespējas piegādāt elektroenerģiju patērētājiem Krievijā un Eiropā. Taču 2013. gadā Baltijas valstis informēja par savu nodomu atteikties no vienotās energosistēmas ar Krieviju un pārorientēties uz ES tirgu no 2016. gada. Baltijas AES projekts tika sākotnēji īstenots, ņemot vērā to, ka Baltijas valstis un Kaļiņingrada strādā vienotā energosistēmā ar Krievijas ziemeļrietumu rajoniem, tāpēc tika pieņemts lēmums darbus uz laiku apturēt. Šobrīd AES būvlaikums tiek turēts gatavībā ar mērķi operatīvi turpināt būvdarbus.

Ziņu lente
0