Sanktpēterburgā ūdenī nolaists varenākais atomledlauzis pasaulē

© пресс-служба ООО "Балтийский завод-Судостроение" / Pāriet pie mediju bankasAtomledlauzis "Arktika"
Atomledlauzis Arktika - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas atomledlaužu flotes flagmanis aprīkots ar divu reaktoru enerģētisko iekārtu. Dodoties pa Ziemeļu jūras ceļu, atomledlauzis spēj tikt galā pat ar trīs metrus biezu ledu.

RĪGA, 17. jūnijs — Sputnik. Sanktpēterburgas Baltijas rūpnīcā ūdenī nolaists spēcīgākais atomledlauzis pasaulē – "Arktika".

Tas kļūs par projekta "22220" vadošo kuģi un pirmo atomledauzi grupā, kas nepieciešama Arktikas apgūšanai un Krievijas klātbūtnes nostiprināšanai reģionā. Šī projekta kuģi varēs pavadīt kuģu karavānas arktiskajos apstākļos un lauzt līdz trīs metrus biezu ledu. Pateicoties konstrukcijas īpatnībām, ledlauzi būs iespējams izmantot ne vien Arktikas ūdeņos, bet arī polāro upju grīvā.

"Septiņas pēdas zem ķīļa tev, varenā "Arktika"!" – iesaucās Krievijas Federācijas Padomes spīkere Valentīna Matvijenko – atbilstoši kuģu būvētāju tradīcijai viņa sasita šampanieša pudeli pret atomledlauža korpusu.

Kuģubūvētāju lielā uzvara

Matvijenko pauda viedokli, ka līdz ar varenā atomledlauža nolaišanu ūdenī Krievijā sāksies kvalitatīvi jauns Arktikas apgūšanas līmenis.

"Grūti pārvērtēt mūsu zinātnieku, konstruktoru un kuģu būvētāju veikumu. Rodas lepnums par mūsu valsti un cilvēkiem, kuri šo kuģi ir radījuši," – uzsvēra politiķe.

Valentīna Matvijenko atgādināja, ka Krievija ir vienīgā valsts pasaulē, kuras rīcībā ir atomledlaužu flote, kas ļaus aktīvi īstenot projektus Arktikā.

Savukārt prezidenta pilnvarotais pārstāvis Ziemeļrietumu federālajā apgabalā Vladimirs Bulavins atzīmēja, ka Krievija būvē jaunus kuģus, neskatoties uz sarežģītajiem ekonomiskajiem apstākļiem.

"Ja vēlaties, tā ir mūsu atbilde mūsdienu izaicinājumiem un draudiem," — piebilda Bulavins.

Par konstruktoru un Baltijas rūpnīcas kolektīva uzvaru jaunā atomledlauža nolaišanu nosauca Valsts korporācijas "Rosatom" ģenerāldirektors Sergejs Kirijenko. Viņš uzsvēra, ka "Arktika" paver principiāli jaunas iespējas gan mūsu valsts aizsardzības, gan ekonomikas uzdevumu risināšanas jomās.

Ne tikai "Arktika" vien

Ledlauža "Arktika" būve sākās 2013. gada novembrī. Kuģis ir 173,3 metrus garš un 34 metrus plats. Tā tonnāža ir 33,5 tūkstoši tonnu, ekipāžā būs 75 cilvēki. Atomledlauzis aprīkots ar divu reaktoru enerģētisko iekartu. Nodošanas termiņš – 2017. gada decembris.

Saskaņā ar līgumu, ko Baltijas rūpnīca noslēgusi ar federālo uzņēmumu "Atomflot", rūpnīcā tiks uzbūvēti trīs šādi atomledlauži. Pagājušā gada 26. maijā tika uzsākta pirmā sērijveida ledlauža "Sibirj" būve, savukārt šī gada rudenī tiek plānots sākt darbus pie otrā atomledlauža "Ural".

Ziņu lente
0