Imantas hakera līdzzinātājs iznācis brīvībā

CC BY 2.0 / Yuri Samoilov / VirusНадпись на компьютере "Вирус"
Надпись на компьютере Вирус - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas pilsonim Ņikitam Kuzminam, kurš sadarbībā ar Denisu Čalovski izstrādāja datorvīrusu Gozi, tiesa ASV piespriedusi naudas sodu gandrīz septiņu miljonu dolāru apmērā un brīvības atņemšanu uz 37 mēnešiem.

RĪGA, 4. maijs – Sputnik. Federālā tiesa Manhetenā piespriedusi Krievijas iedzīvotājam Ņikitam Kuzminam brīvības atņemšanu uz 37 mēnešiem un naudas sodu – 6,9 miljonus dolāru, ziņo Baltnews.

Ņukita Kuzmins, Deniss Čalovskis, kas pazīstams arī kā "Imantas hakeris" un rumāņu programmētājs Migajs Jonuts Paunesku  2010. gadā izstrādāja datorvīrusu Gozi, kas inficēja vairāk nekā miljonu datoru visā pasaulē. Tika inficēti arī ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa apgūšanas pārvaldes (NASA) datori.

Хакер за компьютером - Sputnik Latvija
Viedoklis
Čalovska savādā lieta
Kuzmins tika arestēts ASV 2011. gadā, savukārt Čalovskis – 2012. gada novembrī. Vairāk nekā gadu Latvijas valdība, Eiropas Cilvēktiesību tiesa un ASV valdība pūlējās izlemt, vai iespējams Čalovski, Latvijas pilsoni izdot ASV par kibernoziegumu. Galu galā jautājums tika izlemts, un nākamos divdesmit mēnešus Čalovskis nosēdēja cietumā Ņujorkā. Paunesku tika arestēts Rumānijā un arī tika izdots ASV.

Šī gada februārī Čalovskis noslēdza darījumu ar ASV tiesu sistēmu un iznāca brīvībā. Darījuma nianses vēl joprojām netiek izpaustas. Tagad brīvībā iznācis arī Ņikita Kuzmins – viņš jau ir izcietis piespriesto sodu.

Ziņu lente
0