Tiesa atzinusi ukraiņu lidotāju Savčenko par vainīgu slepkavībā

© Sputnik / Fedor Larin / Pāriet pie mediju bankasЗаседание суда по делу Надежды Савченко
Заседание суда по делу Надежды Савченко - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izmeklēšanā saņemtā informācija liecina, ka 2014. gada vasarā Nadežda Savčenko koriģēja Ukrainas artilērijas uguni. Apšaudes rezultātā gāja bojā divi žurnālisti no Krievijas. ES joprojām uzstāj, ka apsūdzētā ir jāatbrīvo. Pie Krievijas vēstniecības Rīgā notika Savčenko atbalsta pikets.

RĪGA, 21. marts — Sputnik. Rostovas apgabala Doņeckas tiesa pirmdien atzinusi Ukrainas kareivi Nadeždu Savčenko par vainīgu Krievijas Valsts televīzijas un radio kanāla (VGTRK) žurnālistu slepkavībā Donbasā 2014. gada vasarā un nelikumīgā Krievijas un Ukrainas robežas šķērsošanā, ziņo RIA Novosti no tiesas zāles.

"Savčenko ir izdarījusi slepkavību pēc iepriekšējas vienošanās personu grupā naida motīvu dēļ," – šādu lēmumu paziņoja tiesnesis.

"Apsūdzētā izdarījusi noziegumus naida motīvu dēļ pret Luhanskas apgabala iedzīvotāju grupu un krievu valodā runājošajiem kopumā," – norādīts spriedumā.

"Savas noziedzīgās darbības Savčenko izdarījusi ar iepriekšēju nodomu veidā naida motīvu dēļ, apzinoties savu darbību sabiedriski bīstamo raksturu un tiecoties panākt sabiedriski bīstamas sekas," – norāda tiesa.

Ieradusies pēc savas iniciatīvas

"Ne vēlāk kā 2014. gada 9. jūnijā Savčenko, ņemot vērā militārās sagatavotības iemaņas un pieredzi, kas agrāk iegūta karadarbībā Irākas teritorijā, atrodoties kārtējā atvaļinājumā, pēc savas iniciatīvas ar mērķi piedalīties bruņotās sadursmēs Ukrainas dienvidaustrumos, ieradās bataljonā "Aidar"," – noskaidroja tiesa.
Tiesnesis norādīja, ka viņai ir bijusi "noziedzīga vienošanās ar bataljona komandieri Sergeju Meļņičuku… artilērijas ieroču pielietošanai civiliedzīvotāju apšaudē, tostarp arī to, kas nepiedalās bruņotajā sadurmē, izmantojot haubices D-30."

Saskaņā ar izstrādāto plānu, Meļņičuks izsniedzis Savčenko nepieciešamo ekipējumu, un viņa koriģējusi artilērijas uguni pa civiliedzīvotāju grupām.

Izmeklēšanā saņemtie dati liecina, ka ticis apšaudīts Luhanskas zemessargu postenis Metaļist ciema rajonā, kur atradušies civiliedzīvotāji, tostarp trīs VGTRK korespondenti. Apšaudes rezultātā bojā gājuši Igors Korņeļuks un Antons Vološins.

Sodu tiesa nolasīs otrdien

Jāpiebilst, ka Savčenko atzīta par vainīgu arī nelikumīgā Krievijas Federācijas robežas šķērsošanā.

Prokurori pieprasīja Savčenko 23 gadus cietumā. Apsūdzētā uzstāj, ka esot nevainīga.

Iespējams, ņemot vērā krimināllietas apjomu, sprieduma nolasīšana aizņems divas dienas. Šodien tiks nolasīti fakti un motīvi, rīt tiks nosaukts soda mērs.

Tiesas zālē ir ASV, Kanādas, Lielbritānijas, Austrijas, Polijas, Latvijas, Rumānijas, Spānijas, Slovākijas, Vācijas, Francijas, Zviedrijas, kā arī Norvēģijas un Šveices pārstāvji. Tiesas zālē ieradusies arī diplomātu delegācija no Ukrainas.

ES uzstāj – apsūdzētā ir jāatbrīvo. Tam piekrīt piketa dalībnieki Rīgā

Neskatoties uz to, ka tiesa Krievijā ir pieņēmusi spriedumu Nadeždas Savčenko lietā, Eiropas Savienība uzstāj, ka apsūdzētā ir jāatbrīvo. Brisele norāda, ka Ukrainas iedzīvotājas apcietināšana neatbilst Minskas nolīgumam. Arī Latvijā daudzi piekrīt šim viedoklim.

Rīgā iepretim Krievijas vēstniecībā notiek Savčenko atbalstītāju pikets. Aģentūra LETA ziņo, ka tajā piedalās aptuveni 20 cilvēki.

Piketa dalībnieki tur Ukrainas un Latvijas karogus un plakātus ar Savčenko fotogrāfijām, kā arī uzrakstiem: "Es jūtu līdzi Ukrainai", "Latvija un Ukraina kopā", "'Mēs esam kopā", "Krievija — tautu cietums", "Atbrīvot Savčenko!" u.c.

Piketā piedalās Saeimas deputāts Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK) un Rīgas domes deputāte Dace Kalniņa (VL-TB/LNNK). Akcijai lielākoties pulcējušies cienījama vecuma cilvēki.

Līdzīgu akciju rīt, 22.martā, plāno organizēt Latvijas Ukraiņu kongress.

2015. gada 30. aprīlī Eiropas Parlaments pieņēma rezolūciju, kurā nosoda Savčenko ieslodzījumu. EP deputāti aicina nekavējoties atbrīvot Nadeždu Savčenko un nosoda Krievijas Federāciju par viņas nelikumīgu nolaupīšanu, ieslodzīšanu un tiesvedību pret viņu."

Eiropas Parlaments pieprasa no Krievijas puses starptautisko saistību izpildi saskaņā ar Minskas līgumiem. Runa ir par punktu, kurā norādīta gūstekņu apmaiņa pēc principa "visi pret visiem". Turklāt EP deputāti uzskata, ka Savčenko atrašanās ieslodzījumā "kā kara gūsteknei cietumā Krievijā" pārkāpj Ženēvas konvenciju.

Sputnik показал видеопроект Черные дни Украины - Sputnik Latvija
Sputnik publicē videoprojektu "Melnās dienas Ukrainā.

 

Ziņu lente
0