Svetlana Žurova: meldonija lietā ir daudz savādu sakritību

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Pāriet pie mediju bankasСветлана Журова
Светлана Журова - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Daudzi ārsti ir izbrīnīti par to, ka mildronāts tiek uzskatīts par dopingu. Preparāts nekad nav bijis aizliegts. Gluži pretēji, tas tiek ieteikts profesionāliem sportistiem, lai atgūtu spēkus pēc lielas slodzes," – stāsta Olimpiskā čempione, ātrslidotāja un KF Valsts domes deputāte Svetlana Žurova.

Sputnik korespondente Regīna Hohlova sarunājās ar olimpisko čempioni, Krievijas sporta meistari Svetlanu Žukovu par augošo meldonija skandālu un par to, ka, iekļaujot to aizliegto vielu sarakstā, WADA liek sportistus tērēt vairāk naudas spēku atgūšanai.

— Krievijā ir desmitiem tūkstošiem sportistu, taču starp viņiem ir arī neliels skaits sportistu, kas mērķtiecīgi gatavojas starptautiskām sacensībām. Kāpēc nav iespējams stingrāk kontrolēt tieši šo atlētu grupu?

Иварс Калвиньш - Sputnik Latvija
Ivars Kalviņš: mildronātu vajag ieteikt, nevis aizliegt

— Mums pašiem nav tiesību veikt sportistiem dopinga pārbaudes — paņemt analīzes un pārbaudīt, vai organismā nav kādi aizliegti preparāti. Pirms došanās uz Olimpiskajām spēlēm, Vitālijs Mutko nevar vienkārši pateikt: klau, puiši, tagad nodosim analīzes, paskatīsimies, kas jums tur ir. Tas ir nopietns pārkāpums. Tikai WADA var ņemt analīzes. Tātad sekot tam, ko sportists apēdis brokastīs vai ko viņš nopircis aptiekā, nav iespējams. Informāciju par pārkāpumiem mēs saņemam tikai pēc WADA rezultātu publicēšanas.

Pašiem sportistiem ir jābūt uzmanīgākiem. Jālieto tikai droši preparāti, pat tad, ja komandas biedrs saka, ka atradis jaunu brīnumvielu, kas ātri tiek izvadīta no organisma. Tagad ar jaunajām dopinga pārbaudes tehnoloģijām, uzticēties var tikai izlases ārstam. Es atceros vairākus gadījumus par to, kā sportisti pirka aptiekā bioloģiski aktīvās piedevas, kuru saturā bija aizliegtie preparāti, taču anotācijā par to nebija rakstīts ne vārda.

Izlases ārstu rīcībā ir tikai pārbaudītas piedevas, ko testē laboratorijā, pirms izrakstīt sportistiem. Daudzus bioloģiski aktīvo piedevu piegādātājus liek sertificēt produkciju, dokumentāli apstiprināt, ka tie nesatur aizliegtas vielas. Pozitīvas raudzes gadījumā viņus var iesūdzēt.

— Kad jums kļuva zināms, ka meldonijs iekļauts WADA aizliegto preparātu sarakstā?

— Tas bija zināms jau pagājušā gada novembrī. Profesionāļu aprindās šīs lēmums tika plaši apspriests, mēs visi bijām pārsteigti, taču sapratām, ka noteikumi ir noteikumi, no tiem nevar izvairīties. Manuprāt, KF Sporta ministrija paļāvās uz to, ka sportisti ir apzinīgi cilvēki un nekavējoties pārtrauks preparāta lietošanu. Iespējams, Marija Šarapova netika brīdināta sakarā ar to, ka viņa dzīvo ārzemēs.

— Diezgan dīvaini, ka preparāts bija aizliegts 2016. gada 1. janvārī, bet informācija par to, ka vairāki desmiti sportistu pieķerti tā lietošanā, kļuva zināma tikai martā. Mūsdienu tehnoloģijas ļauj saņemt analīžu rezultātus ļoti operatīvi. Kāpēc 2. janvārī netika publicēti sportistu vārdi, kuru asinīs tika konstatēts meldonijs? Kāpēc bija jāgaida vairāki mēneši, lai uzrādītu publikai "brangu lomu"?

Мария Шарапова на тренировке перед финальным матчем Кубка Федерации 2015 между сборными командами России и Чехии - Sputnik Latvija
Preparāta izstrādātājs: Šarapovas organismā atrastais meldonijs nav dopings

— Tā patiešām ir dīvaina situācija. 7. martā tika parādīta filma par dopingu Krievijas sportā. Tajā tika sīki iztirzāts mildronāts. Pēc tam katru dienu sāka publicēt uzvārdus, sākot ar Šarapovu. Vai ir iespējams nesaistīt šos notikumus, un nesaskatīt to ļaunprātību? Neskatoties uz WADA apgalvojumiem par apstākļu sakritību, manuprāt, tā ir ļoti dīvaina sagadīšanās.

Daudzi ārsti ir izbrīnīti par to, ka mildronāts tiek uzskatīts par dopingu. Preparāts nekad nav bijis aizliegts. Gluži pretēji, tas tiek ieteikts profesionāliem sportistiem, lai atgūtu spēkus pēc lielas slodzes. Ārzemnieki nekad nav atzinuši meldoniju par efektīvu un nevēlējās to pārdot savās valstīs. Taču ņemot vērā to, ka daudzi Krievijas sportisti lieto to, lai atgūtu spēkus, sāka veikt pētījumus, par kuriem mēs neko nezinājām. Tika konstatēts, ka organisms ilgi, aptuveni septiņus mēnešus izvada vielu, un tos, kas lietos mildronātu novembrī, tik un tā varēs pieķert janvārī un februārī. Turklāt preparātam nav ne garšas, ne smaržas,  un to var piejaukt paslepus. Piemēram, steroīdi ir jāpievieno ēdienam īsi pirms sacensībām un lielās dozās, lai panāktu pozitīvu dopinga raudzi. Ar meldoniju ir citādi – nav nozīmes, vai sportists to lietojis vakar vai pirms mēneša.

Pat ja noķert ļaundari aiz rokas, pie atbildības viņu saukt nevar. Par ko viņu apsūdzēt, kādus argumentus izvirzīt? Meldonijs pat nav kaitīgs veselībai, atšķirībā no steroīdiem. Gandrīz visi pārējie preparāti, kas iekļauti WADA sarakstā, ir kaitīgi. Kā var notiesāt par meldonija piejaukšanu ēdienam, ja tas ir veselīgs pat lielās devās? Ļaundaris teiks: "Es gribēju palīdzēt puišiem," un tiks cauri sveikā.

Svarīgi ir tas, ka salīdzinājumā ar līdzīgiem preparātiem mildronāts bija lēts. Izstrādāti vairāki produkti ar līdzīgu formulu, kam tāda efekta nav. Piemēram, zelta saknes vai žeņšeņa tinktūras dod pat labākus rezultātus, bet iegādāties īsto žeņšeņu ir dārgi, un daudzi to nevar atļauties. Iekļaujot meldoniju "melnajā sarakstā", WADA liek sportistiem tērēt vairāk naudas spēku atjaunošanai.

Pat ja tiesā pierādīs, ka meldonijs bija aizliegts nepamatoti, visa pasaules sporta sabiedrība, kā anekdotē, uzskatīs, ka "karotītes atradās, bet rūgtums palika." Ārvalstu presē vispār neviens nepaskaidro, kas tas ir – meldonijs. Parastiem cilvēkiem šis nosaukums šķiet biedējošs, un kad mediji piemin tā ķīmisko formulu, cilvēkiem šķiet, ka tā ir kaut kāda briesmīga substance.

— Vai tagad Krievijas vieglatlētiem būs iespēja piedalīties Olimpiskajās spēlēs Riodežaneiro?

Лекарственный препарат мельдоний, запрещенный Всемирным антидопинговым агентством - Sputnik Latvija
Meldonijs konstatēts Eiropas spēļu dalībnieku organismā

— Viss būs atkarīgs no kopējās situācijas. Mūsu ātrslidotāji ir pārskaitušies par to, ka Kuližņikova nav komandā un teicami startēja Pasaules Kausa finālā. Es ļoti pārdzīvoju, ka puiši var satraukties un nolaist rokas. Nepatīkami, kad visi uz tevi rāda ar pirkstu. Taču viņi "savācās".

Daudzi sportisti nevar noalgot advokātu. Marijai Šarapovai jau ir laba iespēja pasargāt savu reputāciju. WADA atzina, ka Starptautiskā tenisa federācija (ITF) iepriekš nebija iekļāvusi meldoniju savā aizliegto preparātu sarakstā. Domāju, ka Marija var uz to atsaukties.

Atteikties no karjeras meldonija skandāla dēļ būtu absurds. Iespējams izcīnīt uzvaru tiesā. Sportisti, kuri tika "pieķerti" mildronāta lietošanā, var pieprasīt termiņa pagarinājumu uz pusgadu, līdz organisms izvadīs šo preparātu. Noskaitīsim sešus mēnešus no novembra, un nepievērsīsim uzmanību sportistiem, kam meldonijs konstatēts šajā laikā. Taču pēc pusgada nekādu atvieglojumu vairs nebūs. Tāda rīcība būtu pareiza. Manuprāt, sportisti vienkārši nezināja, cik ilgu laiku aizņem preparāta izvade no organisma.

Ziņu lente
0