Krievijā un ārzemēs notika akcijas Borisa Ņemcova piemiņai

© Sputnik / Ilya Pitalev / Pāriet pie mediju bankasБорис Немцов убит в центре Москвы
Борис Немцов убит в центре Москвы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maskavā noritēja gājiens pagājušajā gadā nogalinātā politiķa Borisa Ņemcova piemiņai. Rīgā piemiņas pasākumu Bastejkalnā apmeklēja apmēram 20 cilvēki.

RĪGA, 28.feb — Sputnik. Sestdien vairākās ārvalstu pilsētās notika akcijas Krievijas politiķa piemiņai. Borisa Ņemcova slepkavība Krievijā pagājušajā gadā izraisīja plašu rezonansi.

Rīgā akcija notika Bastejkalnā: aptuveni 20 cilvēki turēja rokās nogalinātā politiķa fotogrāfijas un degošas sveces. Pasākumā piedalījās Latvijas Saeimas deputāts Veiko Spolītis. Akcija noritēja mierīgi, policija novēroja kārtību.

Viļņā pasākumā piedalījās Ņemcova draugi un domubiedri. Lukiškės laukumā tikai izvietoti skaļruņi un izkārti Lietuvas, Krievijas, Gruzijas un Ukrainas karogi. Februārī Viļņas pilsētas padome vienbalsīgi pieņēma lēmumu iemūžināt Ņemcova piemiņu – tika pieņemta rezolūcija, saskaņā ar kuru viena no Viļņas ielām tiks nosaukta politiķa vārdā.

Aptuveni 50 cilvēku piedalījās Ņemcova piemiņas akcijā Berlīnē. Partijas PARNAS piekritēji ieradās Unter der Linden bulvārī, iepretim KF vēstniecībai. Sanākušie skvērā pie vēstniecības izvietoja politiķa fotogrāfiju, nolika ziedus un aizdedza sveces.

Vairāki desmiti cilvēku pulcējās pie Krievijas vēstniecības ēku kompleksa Londonas rietumos. Viņi rokās turēja KF karogus un mirušā politiķa portretu. Šeit Ņemcova portrets tika novietots uz ietves, cilvēki nesa ziedus un iedegtas sveces. Akcijas dalībnieku vidū bija mūzikas kritiķis Artemijs Troickis un rakstnieks Dmitrijs Bikovs.

Akcijas Ņemcova atmiņai noritēja arī Kijevā un Odesā. Kā vēsta televīzijas kanāls "112 Ukraina", Neatkarības laukumā Kijevā sapulcējās aptuveni 300 cilvēki. Cilvēki nāca ar ziediem, Ņemcova portretiem un svētbilžu lampiņām.

Saskaņā ar telekanāla News One datiem, piemiņas akcija noritējusi arī pie Krievijas vēstniecības ēkas Kijevā. Cilvēki nesa ziedus un Ņemcova fotogrāfijas un izvietoja pie vēstniecības žoga. Daži atnākuši ar Ukrainas karogiem. Mītiņā sapulcējušies aptuveni 30 cilvēki.

Odesā pie KF konsulāta ēkas vairāki desmiti cilvēku godināja Ņemcova atmiņu ar klusuma minūti.

Šodien Maskavā notika maršs pērn noslepkavotā politiķa piemiņai: gājienā piedalījās vairāki desmiti tūkstošu cilvēku. Gājiena dalībnieki nolika ziedus un sveces Ņemcova slepkavības vietā.

Opozīcijas politiķis tika nošauts naktī uz 2015. gada 28. februāri Maskavas centrā. 90. gados viņš ieņēma vairākus posteņus Krievijas valdībā, XXI gs. sākumā sāka atbalstīt opozīciju. 2012. gadā viņš ar Mihailu Kasjanovu un Vladimiru Rižkovu kļuva par KRP-PARNAS (Tautas brīvības partija) politiskās partijas līdzpriekšsēdētājiem.

20. janvārī Krievijas Izmeklēšanas komitejas vadītājs Aleksandrs Bastrikins paziņoja, ka Ņemcova slepkavības apstākļi ir noskaidroti. Tika aizturēti pieci Čečenijas iedzīvotāji, tiek norādīts, ka tiešais nozieguma izpildītājs ir Zaurs Dadajevs. Kopā ar viņu tiesas spriedumu gaida brāļi Anzors un Šadids Gubaševi, Temirlans Eskerhanovs un Hamzats Bahajevs.

Pēc Ņemcova slepkavības līdzjūtību pauda daudzi politiķi, cilvēktiesību aizstāvji un kultūras darbinieki. KF prezidents Vladimirs Putins nosaucis viņa slepkavību par kaunpilnu lapu Krievijas vēsturē un uzsvēra, ka vainīgie ir jāsoda. Premjerministrs Dmitrijs Medvedevs savā nesenajā intervijā Euronews norāda, ka Ņemcova slepkavībai ir jābūt izmeklētai līdz galam, jo tas ir "Krievijas tiesiskuma un valsts reputācijas jautājums."

Ziņu lente
0