Tagad lidmašīnās: KF pieņems "legālos" bēgļus no Norvēģijas teritorijas

© Sputnik / Dmitry Vinogradov / Pāriet pie mediju bankasЛагерь для беженцев в районе города Киркенес на севере Норвегии
Лагерь для беженцев в районе города Киркенес на севере Норвегии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija ir atteikusies pieņemt no Norvēģijas teritorijas bēgļus, kas snieguši nepatiesu informāciju par mērķiem, ar kādiem ieradušies KF.

RĪGA, 4.feb – Sputnik. Krievija ir piekritusi pieņemt no Norvēģijas teritorijas aptuveni 300 bēgļus, kam atteikts patvērums Norvēģijā. Šiem cilvēkiem ir  tiesības uzturēties Krievijas teritorijā, ziņoja tiesvedības departamenta nodaļas valdītājs Tūrs Arne Āss.

Vakar Maskavā notika ekspertu grupas sēde, kurā tika apspriesta bēgļu atgriešanās Krievijā no Norvēģijas. Āss šajā sēdē vadīja Norvēģijas delegāciju.

"Krievija paziņoja, ka ir gatava pieņemt cilvēkus ar spēkā esošām uzturēšanās atļaujām," – paziņoja Āss norvēģu televīzijas kompānijai NRK. Viņš uzskata, ka tas attiecas aptuveni uz 200-300 cilvēkiem.

Полиция и мигранты в Швеции - Sputnik Latvija
Maskava un Oslo apspriedīs, ko darīt ar negodprātīgajiem migrantiem
Āss norādīja, ka, pēc Krievijas domām, izraidīšanai būtu jānotiek ar aviosatiksmes starpniecību, lielāko daļu reisu organizējot uz Maskavu. Norvēģijas departamenta pārstāvis paziņoja, ka tam Norvēģija piekrīt. Televīzijas kompānija informē, ka pagaidām vēl nav pieņemts lēmums par to, kādas lidmašīnas izmantot bēgļu izraidīšanai – parastos reisus vai speciālo transportu.

Pagājušajā gadā vairāk nekā pieci tūkstoši migrantu ir šķērsojuši Krievijas-Norvēģijas robežu patvēruma meklējumos. Lielākoties tie ir Tuvo Austrumu un Āfrikas valstu – Sīrijas, Afganistānas un Irākas iedzīvotāji. Lielākajai daļai migrantu bija vienreizējās vai tranzīta vīzas, ko viņi ir izmantojuši, iebraucot Krievijas teritorijā un pametot to.

Беженец в Сербии - Sputnik Latvija
Straujuma: bēgļi nevēlas doties uz Latviju

Pagājušā gada rudenī no Murmanskas apgabala uz kaimiņvalstīm – Norvēģiju un Somiju ir devušies aptuveni 10 tūkstoši Āzijas un Āfrikas valstu iedzīvotāju, kas pretendē uz bēgļa statusu. Norvēģijas varas iestādes paziņoja, ka lielākā daļa iebraucēju patvērumu šajā valstī nesaņems, jo viņi ir ieradušies no drošām valstīm, ir saņēmuši Krievijas vīzas vai uzturēšanās atļaujas, tātad viņiem ir jāpaliek Krievijā. Janvārī Norvēģija uzsāka bēgļu deportāciju atpakaļ uz Krieviju – tika nosūtīts pirmais autobuss ar 13 nesekmīgiem patvēruma meklētājiem. Pēc tam izraidīšanas process tika apturēts – Norvēģijas un Krievijas puses darbības nebija saskaņotas.

Ziņu lente
0