Politika

Maskava neplāno veikt atbildes pasākumus sakarā ar ASV spēku paplašināšanos Eiropā

© Sputnik / Maxim Blinov / Pāriet pie mediju bankasЗдание МИД РФ
Здание МИД РФ - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nesen Vašingtona publiskoja plānus vairāk nekā četrkārt palielināt finansiālo atbalstu NATO dalībvalstīm Austrumeiropā. KF ĀM paziņoja, ka tiks veikti "kompensējoši" atbildes pasākumi.

RĪGA, 4.feb – Sputnik. KF ĀM Eiropas sadarbības departamenta direktors Andrejs Keļins paziņoja, ka Krievija neplāno simetrisku atbildi sakarā ar ASV militārās klātienes paplašināšanos Eiropā.

Baltijas valstis priecājas par ASV izdevumu pieaugumu NATO nostiprināšanai Eiropā ASV administrācija ziņoja, ka plāno 2017. finanšu gadā piešķirt 3,4 miljardus dolāru savu sabiedroto Eiropas valstu drošības programmas nodrošināšanai. Summa vairāk nekā četrkārt pārsniedz līdzekļus, kas šiem mērķiem tika piešķirti agrāk.

ASV prezidenta Baraka Obamas paziņojumā nosaukts arī šāda lēmuma galvenais iemesls – "Krievijas agresija alianses perifērijā".

"Šajā gadījumā simetriski soļi ir grūti iedomājami, ņemot vērā milzīgās naudas summas, ko amerikāņu partneri pašlaik iegulda: nākamgad viņi plāno ieguldīt četrkārt vairāk. Esmu pārliecināts, ka simetriska atbilde šādai rīcībai nav nepieciešama. Tiek un arī turpmāk tiks veikti kompensējoši pasakumi normālas militāri stratēģiskās pārvaldes uzturēšanai," – norādīja krievu diplomāts.

Andrejs Keļins paziņoja, ka saņemti signāli par iespējamo Krievijas-NATO Padomes darbības atjaunošanos vēstniecību līmenī. Diplomāts uzskata, ka šim nolūkam nepieciešama iepriekšēja sagatavošanās, un procesa noslēgums būtu gaidāms gada beigās. Krievija strādā pie Padomes sēdes dienas kārtības.

"2000.gadu sākumā NATO iekšienē notika nopietns strīds jautājumā par to, vai organizācija pārvērtīsies par konferenču centru, vai saglabās militāri politiskas organizācijas statusu. 2002.-2003. gadu mijā Vašingtona nolēma piegriezt skrūves, nepārvērst to par konferenču centru. Gluži otrādi: tika nolemts nostiprināt disciplīnu un ierobežot piekļuvi štābam," – atzīmēja Keļins.

Diplomāts norāda, ka mainījusies arī Krievijas reakcija uz NATO darbībām. "Tas, kas notika 2000.gados, kad mēs pasīvi vērojām pie mūsu robežām notiekošo, lielā mērā atšķiras no patreizējās situācijas," – secināja Keļins.

Atgādināsim, ka ASV paziņojumi par militārās klātbūtnes atbalsta paplašināšanu Eiropā ir atskanējuši britu televīzijas kanāla BBC-2 šova "Trešais pasaules karš: komandpunktā" fonā. Saskaņā ar šova sižetu, pasauli apdraud kodolkarš pēc Krievijas iebrukuma Baltijas valstu teritorijā.

Ziņu lente
0