EP deputāts: Latvijai būs jārēķinās ar Krievijas atbildi par kravu tranzītu

© Sputnik / Sergey MelkonovРижский порт
Рижский порт - Sputnik Latvija, 1920, 07.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Parlamenta deputāts Andris Ameriks (Sociālistu un demokrātu progresīvā alianse) komentēja Krievijas un Latvijas attiecību esošo stāvokli un situāciju ar kravu tranzītu.
RĪGA, 7. maijs — Sputnik. Latvijai būs jārēķinās ar to, ka Krievija attīsta savas ostas un izmanto kravu plūsmas savas ārējās politikas veidošanai, paziņoja Eiropas Parlamenta deputāts no Latvijas, bijušais Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks, raksta "Latvijskije vesti".
"Patlaban Krievijas, Eiropas un ASV attiecības atrodas ļoti zemā līmenī, tuvu aukstā kara robežai. Tas ietekmē Baltijas jūras ostas, kurās daudzus gadus tika pārkrautas Krievijas kravas, turklāt tas tika darīts profesionāli, ar abpusēji izdevīgiem nosacījumiem.
Рижский порт - Sputnik Latvija, 1920, 05.05.2021
Politiķis: Krievija var atstāt Latviju bez kravām no Indijas un Ķīnas
Tagad kravu kustība arvien biežāk tiek pakļauta nevis izdevīguma apsvērumiem, bet politiskajām interesēm. Tāpēc pašlaik Krievijas kravas aiziet no ierastajiem maršrutiem. Krievija attīsta savas ostas, kā arī izmanto ostas un kravu plūsmas savas ārējās politikas veidošanai, un mums ar to būs jārēķinās," paziņoja Ameriks.
Pēc viņa vārdiem, viņš ir sadarbības piekritējs un uzskata, ka Eiropai ir jāatbalsta dialogs ar Krieviju, panākot visām pusēm pieņemamu rezultātu.
Pērn dzelzceļa kravu pārvadājumi Latvijā saruka par 41,9%, kravu pārkraušana ostā – par 28%. visvairāk sarucis ogļu pārkraušanas apjoms – gandrīz par 80%. To lielākā daļa nāca no Krievijas. Lejamkravu apstrādes apjoms krities par 20%.
Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš marta beigās, uzstājoties Saeimā, paziņoja, ka tranzīta un banku sektora darba modelis Latvijā ir novecojis un nevarot padarīt valsti bagātu.
"Šī te novecojusī doma, ka tranzīts mūs glābs – tilts starp Austrumiem un Rietumiem. Nu kur tas mūs aizveda? Mēs vedam, vedām naftas produktus, akmeņogles, minerālvielas, beramkravas uz mūsu ostām. Šķērsojot mūsu teritoriju, /šīs kravas/ aiziet uz ostu un tiek sūtītas uz āru. Indivīdi varbūt no tā kļūst bagāti, bet valsts no tā diemžēl nekļūst bagāta," teica valdības vadītājs.
Ziņu lente
0