Ārsts izsauca "ātros" pēc 10 dienām: skandāls ap baltkrievu bēgļa ārstēšanu Muceniekos

© Sputnik / Sergey MelkonovМашина скорой помощи зимой
Машина скорой помощи зимой - Sputnik Latvija, 1920, 05.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No 65 Mucenieku centra iemītniekiem 41 diagnosticēts Covid-19, slimo arī trīs darbinieki. Centra iemītnieka ārstēšanas dēļ pat izcēlies skandāls.
RĪGA, 5. maijs — Sputnik. Koronavīrusa infekcijas uzliesmojums patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā Muceniekos izrādījies nopietnāks, nekā ziņots. Vienam no centra iemītniekiem slimības gaita ir smaga, viņa ģimene pārmet centra ārstam nevērību, vēsta LTV7 krievu valodā.
Главврач ГКБ им. Жадкевича Александр Мясников - Sputnik Latvija, 1920, 04.05.2021
Mediķis pastāstīja, kā Covid-19 ilgtermiņa periodā "iedarbojas uz galvu"
Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde informēja, ka no 22. aprīļa Muceniekos noteikta karantīna, tā iemītniekus no centra neizlaiž. Infekcija fiksēta desmit centra iemītniekiem un diviem darbiniekiem. Tika ziņots, ka trīs pacienti hospitalizēti.
Tomēr atkārtota testēšana 27. aprīlī parādīja, ka Covid-19 uzliesmojums ir daudz nopietnāks, saslimušo iemītnieku skaits vismaz četrkārt lielāks, nekā ziņots.
Viens no inficētajiem – Jevgēņijs no Baltkrievijas – patlaban smagā stāvoklī ārstējas Infektoloģijas centrā. Viņa tuvinieki uzskata, ka centrā strādājošā ārsta nevērība nav ļāvusi saņemt palīdzību laikus.
Vīrieša tuvinieki pastāstīja, ka viņš juties slikti jau 16. aprīlī, pie centra ārsta izdevies nokļūt tikai 19. aprīlī, kad jau četras dienas temperatūra turējās 38 grādu līmenī, un ar paracetamola palīdzību to pazemināt neizdevās "Ārsts teica dzert paracetamolu, gulēt. Izmeklēšanas nebija," pastāstīja bēgļa sieva.
20. aprīlī viņa stāvoklis pasliktinājās, sāpēja kakls, bet ārsts pēc apskates paziņojis, ka kakls esot "normāls", un ieteicis joprojām dzert paracetamolu.
Divas dienas vēlāk temperatūra pacēlās līdz 39. "Ārsts izklausīja un teica, ka viss esot normāli. Jevgēņijs sūdzējās, ka trūkst elpas. Pēc skandāla vakarā ārsts atnesa antibiotikas," stāsta tuvinieki.
Tikai 22. aprīlī veikts Covid-19 tests, taču tā rezultāti pazuduši, un ārsts par tiem neko nezina.
26. aprīlī vīrieša pašsajūta, pēc tuvinieku vērtējuma, kļuva kritiska. "Tikai pēc skandāla ārsts piekrita izsaukt ātros," stāsta Jevgēņija tuvinieki.
"Ātrie" nogādāja pacientu slimnīcā, kur viņu tūlīt pieslēdza pie skābekļa – viņš vairs nespēja elpot patstāvīgi. Konstatēts Covid-19 un abpusēja vīrusu pneimonija ar komplikācijām. Arī viņa sieva un bērns ir saslimuši.
Centra vadītājs Pēteris Grūbe komentāros LTV7 pastāstīja, ka par situāciju ir informēts, taču pagaidām negribētu spriest, vai tuvinieku teiktais atbilstot patiesībai.
Viņš atklāja, ka saslimšanas gadījumi ir, taču situācija esot stabila un tiekot kontrolēta. Centrs sadarbojas ar SPKC, ar Veselības ministriju, ar neatliekamo palīdzību. Centrā ir ārsts un divas māsas, ārsts ierodas nepieciešamības gadījumā, izmeklē pacientus, māsas pastāvīgi seko iemītnieku veselībai.
Школьники младших классов в защитных масках - Sputnik Latvija, 1920, 22.04.2021
Arī bērni slimo ar Covid-19: infekcionisti bīstas no skolu Dziesmu svētkiem
Grūbe atzīmēja, ka ģimenes ārsts apmeklē centru uz četrām stundām trīs reizes nedēļā, vajadzības gadījumā biežāk, un pretenziju pret viņa darbu neesot.
Tomēr vairāki informācijas avoti pastāstīja LTV7, ka bēgļi vairākkārt sūdzējušies par ārstu PLMP, bet centra vadītājs paziņoja, ka nav redzējis dokumentālus sūdzību apstiprinājumus.
Sabiedriskais aktīvists Egils Grasmanis, biedrības "Gribu palīdzēt bēgļiem" vadītājs, konstatēja, ka palīdzībā bēgļiem nav izstrādāta sistemātiska pieeja, šajā jomā nav nevienas atbildīgās amatpersonas, tāpat kā vienas iestādes, kas darbu koordinētu.
Ziņu lente
0