Jau no jūlija Latvijā nebūs pieejami plastmasas trauki: ko iesākt vasaras festivāliem

CC BY 2.0 / Ze'ev Barkan / Shadow through Transparent PlasticПластиковый стаканчик
Пластиковый стаканчик - Sputnik Latvija, 1920, 30.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No 2021. gada 3. jūlija Eiropas Savienība pārtrauc vienreizējās lietošanas plastmasas izstrādājumu lietošanu. No veikaliem pazudīs vates nūjiņas, vienreizējās lietošanas trauki un dzērienu salmiņi.
RĪGA, 30. aprīlis — Sputnik. No 2021. gada 3. jūlija Latvijā stāsies spēkā likums, kas liedz vienreizējās lietošanas plastmasas izstrādājumus. Tas jau pieņemts kā steidzams – pirmajā lasījumā, stāsta Press.lv. 2019. gadā likumu izskatīja Eiropas Parlamenta deputāti, 560 politiķi to atbalstīja, 35 – iebilda, 28 – atturējās.
Пластиковые бутылки и другой мусор плавает в воде - Sputnik Latvija, 1920, 10.01.2020
Ekologi: atteikšanās no plastmasas iepakojumiem var kaitēt apkārtējai videi
Saskaņā ar Eiropas Komisijas datiem, vairāk nekā 80% atkritumu jūrās veido plastmasa. Produkcija, uz ko attiecināts jaunais likums, veido 70% visu atkritumu jūrās. Ilgstoša sairšanas perioda dēļ plastmasa uzkrājas jūrās, okeānos un pludmalēs visā pasaulē. Tās atliekas atrodamas jūras iemītniekos, arī zivīs, tātad tā var nokļūt cilvēku uzturā.
Praksē likums par plastmasu saturošiem izstrādājumiem nozīmē, ka sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi nevarēs vairs piedāvāt klientiem vienreizējās lietošanas šķīvjus, dakšiņas un glāzes. Likums aizliedz ražot arī tādus izstrādājumus kā vates nūjiņas, vienreizējās lietošanas galda piederumi, dzērienu salmiņi, nūjiņas gaisa baloniem utt.
Aizliegums attiecināts arī uz putupolistirola izstrādājumiem, kas tiek izmantoti produktu glabāšanai. Precizēts, lai aizliegums neattiecas uz plastmasas medicīniskajiem izstrādājumiem.

Kas nāks vietā?

2019. gadā Latvijā 16-80 gadu vecuma grupā organizētās aptaujas rezultāti apliecināja: lielākā daļa iedzīvotāju atbalsta ierosinājumu aizliegt vienreizējās lietošanas traukus sabiedriskos pasākumos.
Дайвер выносит мусор с морского дня - Sputnik Latvija, 1920, 28.03.2019
ES līdz 2021. gadam aizliegs vienreizlietojamo plastmasas trauku tirdzniecību
Tikai 12% aptaujāto iebilda pret šādu lēmumu. 9% nevarēja izteikt konkrētu viedokli šajā jautājumā.
Aptaujātie sabiedriskās ēdināšanas nozares pārstāvji un vasaras festivālu organizatori arī atbalsta minēto likumu un apliecina, ka ir gatavi gaidāmajām pārmaiņām.
Piemēram, biedrība "Alus brālība" pirms pandēmijas Vērmanes dārzā ik gadus organizēja alus festivālu. Tās pārstāvis Andrejs Šikors pastāstīja, ka jau izstrādāti ierosinājumi, kas palīdzēs aizvietot vienreizējās lietošanas taru. Festivāla apmeklētājiem jau iepriekš bija iespēja iegādāties stikla degustācijas glāzes, būs iespēja iznomāt glāzes ar depozītu – tādā gadījumā festivāla dalībnieks saņems iemaksāto depozītu, atdodot glāzi.
Ziņu lente
0