Atstumti un aizmirsti: par ko sapņo Daugavpils iedzīvotāji

© Sputnik / Sergey MelkonovДаугавпилс
Даугавпилс - Sputnik Latvija, 1920, 28.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vēlēšanu priekšvakarā Daugavpils iedzīvotāji pastāstīja par savām cerībām, bailēm un vēlmi kaut ko mainīt, jo galvaspilsētas varas iestādes nepievērš uzmanību viņu pilsētas vajadzībām.
RĪGA, 28. aprīlis - Sputnik. Bezdarbs, atstumtības sajūta un nogurums no iekšējiem konfliktiem pašvaldībā. Bet līdz ar to - kultūras daudzveidība, lepnums par savu pilsētu un optimistisks redzējums par nākotni. LTV sižetu cikls "Tautas panorāma" pastāstīja par daugavpiliešu noskaņojumu vēlēšanu priekšvakarā, raksta pilsētas vortāls Gorod.lv.
Daugavpils ir otra lielākā pilsēta Latvijā, kā arī lielākā pašvaldība, kur šovasar tiks izvēlēta jaunā dome - Rīgā ārkārtas vēlēšanas jau ir notikušas. Daugavpilī nekā netrūkst: daudz cilvēku, daudz kultūru, daudz valodu un - ko tur slēpt – daudz problēmu. Piemēram, augsts bezdarba līmenis, ko sarunā ar "Tautas panorāmu" vietējie iedzīvotāji atzīmējuši kā vislielāko problēmu, kas būtu jārisina jaunajai domei.
Здание Министерства финансов Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 23.04.2021
Valsts parāds kāpj pāri malām: cik pandēmija izmaksājusi Latvijas budžetam?
"Kas Daugavpilī ir jāmaina? Pilnīgi viss! Visa valde! Viss, kas tagad ir, ir jānomaina, jo visur valda bardaks. Lielākā problēma mums ir tāda, ka jauniešu pietrūkst. Jaunieši brauc prom. Tas ir vissvarīgākais un nepieciešamākais. Jaunieši un darba vietas!" saka Edgars, kurš atgriezās savā dzimtajā Daugavpilī no ārzemēm, lai paliktu un būvētu savu biznesu.

Cilvēki brauc prom

Aleksejs pēdējos gadus dzīvo Vācijā un dzimtajā pilsētā tikai viesojas.
"Izskatās jau skaisti. Kaut kas tiek darīts. Ceļi un tamlīdzīgi. Bet nodarbinātības iespējas, īpaši jauniešiem, ir ierobežotas. Centrs ir skaisti sakopots, bet rajoni... Mēs kādreiz dzīvojām Ķīmiķu ciematā. Tagad es tajā iegriežos un skatos - viss ir tik vecs un iztukšots. Centrā ir skaisti, bet ārpus centra – nav nekā. Iegāju dzimtajā kāpņu telpā. Briesmīgi gan nav, bet izskatās neglīti, smird, un tad es padomāju: kā es te varēju dzīvot?"
"Ir jātiek galā ar daudzām problēmām. Izmirstoša pilsēta. Iedzīvotāji mūk. Taču tā jau ir valsts mēroga problēma. Tas attiecas uz visu valsti, - Aleksandrs stāsta. – Daudz kas jādara. Ir ielas, kas nav izbraucamas, arī tramvaja līnija uz cietoksni – visu laiku remontē, taisa, pārtaisa, kaut kas nesaprotams.
Viens no lielākajiem esošās Daugavpils pilsētas pašvaldības projektiem ir Stropu ezera promenādes un peldzonas labiekārtošana. Jāmin arī trešās siltumtīklu siltumcentrāles rekonstrukcija. 13 miljonu eiro vērtais Smilšu ielas ceļa pārvads bija visai ambiciozs projekts. Tas radīja nopietnas problēmas daudziem iedzīvotājiem, taču nekādas atsaucības no pašvaldības puses viņi tā arī nesagaidīja.
Латыши в национальных костюмах - Sputnik Latvija, 1920, 22.04.2021
Saeimā apsprieda "aizbēgušos" latviešus. Cik liels ir viņu skaits?
Nākamajai Daugavpils pilsētas domei, visticamāk, būs jārisina jautājums par kompensāciju Smilšu ielas iedzīvotājiem, kuru nekustamā īpašuma vērtība ir ievērojami samazinājusies, kopš tieši pretī viņu logiem tika uzbūvēts jauns ceļa pārvads.

Bažas par skolām

Vēl viena lieta, ko Daugavpils iedzīvotāji sagaida no nākamās domes, lai tā pasargātu vietējās izglītības iestādes no pārsteidzīgām reformām.
"Tirdzniecības skolu grasās slēgt. Daugavpils tehnikumā, cik man zināms, plānots likvidēt automehāniķu grupu. Skolas ir jāsaglabā, lai mūsu bērniem būtu nākotne, lai būtu nākotne studentiem. Lai tur varētu apmācīt kvalificētus darbiniekus," uzskata Vladislavs.
"Gribēja samazināt universitātes statusu, — dusmojas Aleksandrs, — tā ir Latgales reģionālā augstskola, ko vēlas pielīdzināt kādai vidusskolai. Pavisam jukuši vai? Pareizais teiciens kādreiz bija: "Nav smadzeņu – tātad kroplis"."

Tāpēc kā krievu pilsēta?

Daudzi Daugavpils iedzīvotāji neslēpj savu rūgtumu - viņi jūtas atstumti un valsts centrālās varas aizmirsti:
"Principā, lai vai ko ievēlētu domē, viņi agri vai vēlu aplaužas, jo viss pārsvarā ir atkarīgs no mūsu valdības, kas sēž Rīgā," uzskata Vladislavs.
Пациент в кресле каталке - Sputnik Latvija, 1920, 06.04.2021
Netīrumi, smirdoņa un bezpalīdzība: kā Latvijā "rūpējas" par invalīdiem
"Šī ir Dieva aizmirsta pilsēta, kas Latviju neinteresē. Visa nauda tiek ieguldīta Rīgā. Bet tā ir otrā lielākā pilsēta. Lai cik nebūtu dīvaini, bet Rēzeknē ir patīkamāk, simpātiskāk, cilvēki atsaucīgāki un dzīvo labāk nekā Latvijas otrajā lielākajā pilsētā," stāsta daugavpiliete Olga.
"Lielākā Daugavpils problēma radās ārpus Daugavpils. Tātad pašvaldība šo problēmu nevar atrisināt. Jo visa politika tiek darīta no augšas, - uzskata Nikolajs. - Nevar teikt, ka politiķi ir aizmirsuši par Daugavpili. Drīzāk mērķtiecīgi ignorē. Viņiem ir ērtāk investēt Rīgā, kur viņi paši dzīvo. Bet Daugavpils - droši vien arī tāpēc, ka mēs esam krievvalodīgā pilsēta - labāk atstāt kaut kur aiz durvīm, kaut kur tur … tālumā."
Ziņu lente
0