Eiropā uzskata, ka Latvijā ir augsts tolerances pret vardarbību pret sievietēm limenis

© pixabayНасилие
Насилие - Sputnik Latvija, 1920, 26.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Padomes speciālisti, kas nodarbojas ar sistēmas izveidi vardarbību cietušo sieviešu atbalstam, ieteica Latvijas varas iestādēm pievērst vairāk uzmanības vardarbības pret sievietēm novēršanai.
RĪGA, 26. aprīlis - Sputnik. Saskaņā ar Eiropas Padomes ziņojumu par atbalsta pakalpojumu izveidi no vardarbības cietušām sievietēm, Latvijā joprojām ir augsts tolerances pret vardarbību pret sievietēm līmenis, raksta Press.lv.
2020. gadā, sākoties Covid-19pandēmijai, daļa ekspertu atzīmēja, ka karantīna var sekmēt mājas vardarbības gadījumu palielināšanos. Tomēr ģimenes konfliktu skaits pagājušā gada laikā praktiski nav mainījies: 2019. gadā šādu konfliktu atrisināšanai Rīgas pašvaldības policijas darbiniekus izsauca 918 reizes, bet 2020. gadā policija saņēmusi 916 šādus izsaukumus. Šīs skaitlis joprojām ir ļoti augsts. Jāatzīmē, ka 87% gadījumu policiju izsauca sievietes.
Насилие - Sputnik Latvija, 1920, 05.09.2020
Bīstamā Latvija: Baltijas valstis bēdīgā reitinga augšgalā
Centrs Marta, kas uzstājas par dzimumu vienlīdzību, brīvību un visu dzimumu pārstāvju drošību, aicināja Latvijas iedzīvotājus Starptautiskajā sieviešu dienā nosūtīt valsts valdībai atklātni, lai tiktu ratificēta Stambulas konvencija par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu.
Centrs Marta ne reizi vien uzsvēra, ka no vardarbības cietušo sieviešu skaits pieaug katru gadu. Pieaug arī smagu miesas bojājumu gadījumu skaits.
Eiropas Padomes ziņojumā tiek sniegts pārskats par to, kādi atbalsta mehānismi Latvijā ir izveidoti vardarbībā cietušajām sievietēm, ar kādām problēmām saskaras no vardarbības cietušās personas, kurām ir nepieciešami specializēti pakalpojumi, kas ir šobrīd pieejams un ko varētu attīstīt.
Ziņojuma autori norāda, ka bieži vien sievietes Latvijā paliek bez palīdzības, tāpēc ir spiestas turpināt dzīvot ar vardarbības veicēju.
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Latvija, 1920, 25.01.2021
Politika
Zaharova paziņoja par Rietumu ideoloģijas dziļāko krīzi
Lai gan valstī ir augsts tolerances pret vardarbību līmenis, vērojamas arī pozitīvas pārmaiņas, norāda ziņojuma autori. Piemēram, 2016. gadā 31% Latvijas iedzīvotāju uzskatīja, ka mājas vardarbība ir privāta lieta, kas būtu jārisina ģimenē, bet 2018. gadā šāda pārliecība bija tikai 19% iedzīvotāju.
Eiropas Padomē uzskata, šādas izmaiņas ir jāizmanto, veicinot sabiedrībā izpratni par šīs tēmas nozīmīgumu. Jāapsver iespēja izveidot specializēto pakalpojumu tīklu, mobilizējot atbalstu no vardarbības cietušajām personām.
Ziņojuma autori norādīja, ka Latvijā jāīsteno attiecīga kampaņa, kas būtu vērsta uz sievietēm visās kopienās, tostarp lauku kopienās, jauniešiem, vecāka gadagājuma sievietēm, sievietēm no minoritāšu grupām.
Ziņu lente
0