Cimdiņkrabja atgriešanās: neēdiet to!

Мохнаторукий краб - Sputnik Latvija, 1920, 14.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas jūras pētnieki uzskata cimdiņkrabi par invazīvu sugu, kas ir bīstama vietējai dabai un zvejniekiem.
RĪGA, 14. aprīlis - Sputnik. Liepājas pludmalē tika atrasts Ķīnas cimdiņkrabis, tam nebija vienas kājas un vienas spīles, stāsta liepajniekiem.lv.
Iespējams,  tas ieceļojis ar kādu kuģi un izliets jūrā ar kuģa balasta ūdeņiem, pieļauj Latvijas Hidroekoloģijas institūta Hidrobioloģijas laboratorijas vadītāja un vadošā pētniece Solvita Strāķe.
Latvijas Hidroekoloģijas institūta Hidrobioloģijas pētnieki vairākus gadus saņem ziņojumus par cimdiņkrabja ierašanos Latvijā, galvenokārt no zvejniekiem, kuri atrod krabjus savos tīklos. Zvejnieki tiem nepriecājas, jo krabji apknāba noķerto zivi, kā arī boja tīklus.
Liepājas ezerā Ķīnas cimdiņkrabjus atrada jau 20. gadsimta 30. gados. 2018. gadā Jūrmalciemā zvejnieku tīklos saķērušies desmit eksemplāri. Kaut arī krabja dzimtene ir mangrovju audzes Ķīnas dienvidos, tas jau ir labi iedzīvojies visā pasaulē. Bet Baltijas jūras krastā tas, šķiet, vēl ir tikai ciemiņš - līdz šī gada janvārim šeit tika atrasti tikai daži eksemplāri. Turklāt Baltijas jūras ūdeņos pagaidām netika atrasti cimdiņkrabju kāpuriņi.
Балтийское море - Sputnik Latvija, 1920, 12.04.2021
Kā ķīmiskie ieroči Baltijas dzīlēs kalpo politiskiem un ekonomiskiem mērķiem
Savā dzimtenē krabis migrē starp saldo un sālsūdeni. Lai cimdiņkrabis varētu izveidot pilnvērtīgu koloniju, nepieciešamais sāļums 30 grami sāls litrā. Pie mūsu krastiem ūdens sāļums ir tikai 11 –12 grami litrā, bet Baltijas jūras ziemeļos – viens grams sāls litrā jūras ūdens. Tāpēc tiek uzskatīts, ka visi mūsu piekrastē atrastie īpatņi ir ciemiņi.
Baltijas jūras pētnieki uzskata cimdiņkrabi par invazīvu sugu, kas ir bīstama vietējai dabai un zvejniekiem. Strāķe būtu priecīga iegūt dzīvu krabi - laboratorijā tos sver, mēra un pēta.
"Ja atrodat cimdiņkrabi, nevajag to laist atpakaļ ūdenī, tā tomēr ir izskaužama suga. Vislabāk paziņot par atradumu mums," sacīja Strāķe.
Cimdiņkrabi lieto uzturā, taču tajos ir maz gaļas, piebilda Strāķe. Pēc viņas vārdiem Ķīnā cimdiņkrabis ir saimniekorganisms mikroskopiskajai plaušu trematodei. Ja kāds uzturā lietotu nepietiekami apstrādātu cimdiņkrabi, kurš pārnēsā plaušu trematodi, tas varētu būt cilvēkam bīstami. Eiropā gan šī trematode neesot novērota.
Ziņu lente
0