Uzņēmēji nosauca bezjēdzīgākos Covid-19 ierobežojumus

© Sputnik / Sergey MelkonovОчередь на вход в торговый зал супермаркета Rimi в Риге
Очередь на вход в торговый зал супермаркета Rimi в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 02.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Visefektīvākais risinājums cīņā pret Covid-19 pēc uzņēmēju domām ir ierobežojumi ieceļošanai no ārzemēm un pašizolācijas ievērošanas prasība. Par bezjēdzīgākiem tika nosaukti tirdzniecības ierobežojumi.
RĪGA, 2. aprīlis - Sputnik, Dmitrijs Oleinikovs. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) sadarbībā ar sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS veica aptauju, kuras laikā uzņēmēji nosauca, pēc viņu domām, visefektīvākos un bezjedzīgākos ierobežojumus, kas pieņemti Covid-19 pandēmijas laikā.
Tāpat uzņēmēji tika aicināti novērtēt visefektīvākās biznesa atbalsta metodes, ko valdība apstiprinājusi koronavīrusa pirmā un otrā viļņa laikā. Aptaujā piedalījās 750 uzņēmēji no pakalpojumu, rūpniecības, būvniecības un tirdzniecības nozares, kas pārstāv dažāda lieluma uzņēmumus visā Latvijas teritorijā.
В машине скорой помощи - Sputnik Latvija, 1920, 27.03.2021
NMPD vadītāja uzstājās pret Covid-19 ierobežojumu mīkstināšanu Latvijā
Pēc novērtējumu apkopošanas katram no pasākumiem tika piešķirts indekss, kas svārstījās no 100 līdz -100 punktiem. Pēc aptaujas rezultātiem, 10 - un 14 dienu izolācija pēc ieceļošanas valstī tika atzīta par visefektīvāko pasākumu koronavīrusa izplatības novēršanai – tā indekss sasniedza 53 punktus. Otrajā vietā ierindojās kultūras un izklaides pasākumu ierobežojumi – 43 punkti, aizliegumu mācīties klātienē novērtēja par 20 punktiem.
Turklāt bezjēdzīgāko Covid-19 apkarošanas pasākumu trijnieks saskaņā ar pētījumu, izskatās šādi: aizliegums sniegt skaistumkopšanas pakalpojumus – mīnus 36 punkti, aizliegums klātienē strādāt daļai veikalu – mīnus 46 punkti, aizliegums klātienē tirgot atsevišķas preču grupas – mīnus 56 punkti.
Savukārt valdības sniegto atbalsta pasākumu efektivitāti uzņēmēji novērtēja šādi. Pirmo vietu ar 73 punktiem ieņēma dīkstāves pabalsti. Pārmaksātās PVN summas atmaksu īsākā termiņā novērtēja ar 62 punktiem. Grants apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai, kā arī nodokļu samaksas termiņa pagarinājums vai sadalīšana nomaksas termiņos indeksā katrs novērtēts ar 61 punktu. Subsīdijas algām saņēma 53 punktus, atbalsta pasākumus pašnodarbinātiem un patentu maksātājiem novērtēja ar 46 punktiem, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras atbalsts eksportējošiem uzņēmumiem Covid-19 krīzes seku pārvarēšanai novērtēts ar 38 punktiem, bet apgrozāmo līdzekļu aizdevumi no "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" ar 28 punktiem.
Вакцинация - Sputnik Latvija, 1920, 24.03.2021
Viedoklis
Vakcinācija apdraud Latvijas nacionālo drošību?
Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš komentēja pētījuma rezultātus: Manuprāt, SKDS veiktā uzņēmēju aptauja pamatā dod divus signālus. Pirmais – Covid-19 atbalsta pasākumu kopumu un saņemšanas vienkāršību uzņēmēju lielākā daļa novērtē ļoti atzinīgi. Otrais – apliecina LTRK ilgstoši un neatlaidīgi pausto, ka jāizvēlas efektīvākie Covid-19 ierobežojumi, pie kādiem noteikti nevar pieskaitīt preču sarakstus un tamlīdzīgos ierobežojumus tirdzniecībā."
Ziņu lente
0