Ne visi pensionāri saņems savus 200 eiro: kā nepieļaut pabalsta ieturēšanu par parādiem

© AP Photo / Mindaugas KulbisПожилая женщина в защитной маске
Пожилая женщина в защитной маске - Sputnik Latvija, 1920, 25.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairākas ģimenes saskārušās ar šo problēmu. Drīz vien tā var skart daļu pensionāru un invalīdu: lai arī koronavīrusa pabalstu ieturēšana parādu dzēšanai nav pieļaujama, dažkārt tas notiek automātiski. Kā rīkoties?

RĪGA, 25. marts — Sputnik. Latvijā sākušās vienreizējo koronavīrusa pabalstu izmaksas ģimenēm 500 eiro apmērā, aprīlī sāks izmaksāt pa 200 eiro pensionāriem un invalīdiem. Lai arī tās ir mērķa izmaksas, no kurām netiek ieturēti ne nodokļi, ne līdzekļi parādu dzēšanai, dažkārt tas tomēr notiek, ziņo LTV7

Izrādījies, ka apstākļos, ja parādnieka kontā nonāk līdzekļi, tiesu izpildītājs dod bankai rīkojumu ieturēt nepieciešamo summu likuma paredzētajos ietvaros.

Tiesu izpildītājs Jānis Stepanovs pastāstīja, ka apstākļos, kad parādnieks nav informējis speciālistus par pabalsta saņemšanu, tiesu izpildītāji to var arī nezināt.

Ja jūs jau neesat saņēmuši daļu pabalsta vai baidāties, ka tā varētu notikt, ir jāsazinās ar tiesu izpildītāju un jāizskaidro situācija. Viņš var pieprasīt konta izrakstu, kas apstiprina: saņemtie līdzekļi patiešām ir pabalsts. Pēc tam visām grūtībām ir jāatrisinās – naudu nenorakstīs, vai – ja tā kļūdaini norakstīta – atmaksās, pastāstīja Stepanovs.

Labklājības ministrija dod padomu noņemt šo naudu no konta mēneša laikā un iztērēt bērna vajadzībām.

Пожилые женщина сидят на скамейке, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 24.02.2021
Pensionāriem piešķirs 100 miljonus eiro, bet pabalstus saņems ne visi: kādi ir varianti

Domājams, pēc mēneša tiesu izpildītāji vairs nevarēs atšķirt, kāda summa ir valsts atbalsts, kāda – citi ienākumi, uzskata LM pārstāve Zita Mustermane.

Pensionāru federācija atzīmē, ka līdzīga situācija var veidoties arī ar pabalstiem pensionāriem un cilvēkiem ar invaliditāti, kuri sāks saņemt atbalstu aprīlī. Tiem, kam ir parādi, ieteicams iepriekš piezvanīt saviem tiesu izpildītājiem, atzīmēja Pensionāru federācijas vadītāja Aija Barča.

Šis ieteikums ir aktuāls pensionāriem un invalīdiem, kuri mēnesī saņem vairāk nekā 300 eiro, jo kopā ar pabalstu 200 eiro apmērā summa viņu kontā aprīlī pārsniegs neapliekamo ienākumu minimumu – 500 eiro, un visu, kas pārsniedz šo summu, tiesu izpildītājiem ir tiesības ieturēt uz parāda rēķina.

Jānis Stepanovs norādīja, ka summa 200 eiro apmērā un pensija, ko saņem pensionārs diemžēl dažkārt var nesasniegt iztikas minimumu, minimālo algu. Tādā gadījumā viņam nevajag neko ziņot.

Tomēr tiesu izpildītājs ieteica visiem parādniekiem sazināties ar tiesu izpildītāju, jo tā visiem būs mierīgāk ap sirdi.

Ziņu lente
0