Nacionālā apvienība piedāvā pielīdzināt lielgabalus PSRS simbolikai

© Sputnik / Sergey MelkonovВ ночь на 24 февраля в Екабпилсе вандалы украли пушку ЗиС-3 с могилы героев-освободителей Екабпилса от нацистских захватчиков
В ночь на 24 февраля в Екабпилсе вандалы украли пушку ЗиС-3 с могилы героев-освободителей Екабпилса от нацистских захватчиков - Sputnik Latvija, 1920, 21.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālā apvienība turpina izvērtēt "krievu pēda" izstumšanas variantus no Latvijas teritorijas. Tagad nacionālisti grib panākt padomju memoriālu apgānīšanu likumdošanas līmenī.

RĪGA, 21. marts — Sputnik. Kopš februāra beigām Latvijas Valsts policija izmeklē krimināllietu, par kuru vainīgajai personai likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods. Savukārt Nacionālā apvienība nākotnē cer sodīt nevis par tādu pieminekļu demontāžu, bet par to demonstrēšanu un uzturēšanu. Partijai ir domubiedri parlamentā, ziņo Press.lv, atsaucoties uz NRA.

​Atgādinām, ka 23. februāra naktī Jēkabpilī pazudis lielgabals no pieminekļa karavīru brāļu kapos. Kāds to naktī demontēja un aizveda nezināmā virzienā.

Sākotnēji kriminālprocess tika uzsākts pēc Krimināllikuma 18. nodaļas par noziedzīgu nodarījumu pret īpašumu, un šobrīd tas ir pārkvalificēts pēc Krimināllikuma 229. panta pirmās daļas par valsts aizsardzībā esoša kultūras pieminekļa pārvietošanu.

Tomēr Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde (NKMP) jau norādījusi, ka Jēkabpilī demontētais lielgabals nav valsts aizsargāts kultūras piemineklis. Tomēr tas atrodas "Jēkabpils vēsturiskā centra" pilsētbūvniecības pieminekļa aizsardzības zonā, tādēļ patvaļīgas darbības nav pieļaujamas ne tikai no morāles, bet arī no kultūras mantojuma aizsardzības viedokļa.

У здания Сейма прошел пикет Новой консервативной партии За правовую Латвию! - Sputnik Latvija, 1920, 10.03.2021
Dombrava cer, ka Uzvaras pieminekli nojauks ar armijas palīdzību

Šāds status quo neapmierina Nacionālo apvienību, kas atbildē uz notikumiem Jēkabpilī sagatavojis jaunu likumprojektu: “"Par bijušās PSRS vai nacistiskās Vācijas ieroču, kara tehnikas un tās elementu izstādīšanu publiskā vietā, ja tā pārsniedz 30 dienas, izņemot muzejus, piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz septiņdesmit soda vienībām, bet juridiskai personai - līdz piecsimt astoņdesmit naudas soda vienībām".

Ar šo pantu Nacionālā apvienība aicina papildināt Administratīvo sodu likumu par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā. Viena naudas soda vienība ir pieci eiro, tādējādi, likumprojektam stājoties spēkā, fiziskai personai varētu piemērot 350 eiro sodu, bet juridiskai - 2900 eiro.

Likumprojekta autors Edvīns Šnore neslēpj, ka dokuments ir sastādīts atbildē uz notikumiem Jēkabpilī, un apgalvo, ka īpašnieks ir atbildīgs par notiekošo uz viņa zemes.

Ziņu lente
0