Pat pēc vakcinācijas brīva ceļošana atsāksies ne agrāk par vasaru

CC0 / pxhere / Чемодан с вещами
Чемодан с вещами - Sputnik Latvija, 1920, 20.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nedz aprīlī, nedz maijā nav vērts gaidīt "vakcinācijas pases", brīdina Tez Tour Latvia vadītājs.

RĪGA, 20. marts — Sputnik. Pat pēc Covid-19 vakcinācijas ceļojumos pa Eiropu būs jāievēro visi pārvietošanās un karantīnas noteikumi, pastāstīja tūrisma operatora Tez Tour Latvia vadītājs Konstantīns Paļgovs radio Baltkom ēterā.

Šonedēļ Eiropas Komisija piedāvāja izveidot tā saucamo "digitālo zaļo sertifikātu", kas vienkāršotu pārvietošanos starp Eiropas valstīm. Visā ES teritorijā derīgs sertifikāts apliecinās, ka tā īpašnieks ir vakcinēts pret Covid-19, vai viņa testa rezultāts ir negatīvs, vai arī viņš jau pārslimojis ar Covid-19. Šāda sertifikāta īpašniekam ceļojuma laikā neattieksies prasība atrasties pašizolācijā vai nodot testu uz koronavīrusu.

Эмблема СГБ Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 19.03.2021
Latvijas VDD ķersies pie "koviddisidentiem"

Tomēr pagaidām ES iedzīvotājiem, kuri jau ir saņēmuši poti, nav nekādu izredžu ierobežojumu mīkstināšanai.

"Diemžēl šobrīd ne vienā Eiropas valstī nav regulācijas, kas mīkstinātu jebkādus ar Covid-19 saistītus ierobežojošus pasākumus, tiem, kuri saņēmuši pirmo vai jau otro poti. Mēs nevaram rīkoties pēc saviem uzskatiem, mums ir kopīgi principi ar mūsu Eiropas partneriem," paskaidroja Palgovs.

Pēc viņa teiktā, vienotā Covid-pase Eiropas Savienībā potenciāli parādīsies tikai šīs vasaras sākumā, bet līdz tam brīdim, tie, kuri jau saņēmuši vakcīnu, pārvietosies starp valstīm tāpat kā pārējie.

"Tas tikai "uz papīra" visi domā, ka tiks izstrādāta vienota Covid-pase, kas piedāvā mehānismu, ar kura palīdzību varēs ceļot pa Eiropu tiem, kuri jau saņēmuši poti. Taču patlaban attiecībā uz to nepastāv skaidru lēmumu. Tuvākais datums tās izveidošanai, manuprāt, bija 2021. gada jūnijs. Tātad nedz aprīlī, nedz maijā šāda instrumenta nebūs. Tie, kuri jau ir vakcinējušies un var, kā viņiem šķiet, ceļot bez ierobežojumiem, diemžēl pagaidām var to darīt tikai uz vispārējiem nosacījumiem," viņš pastāstīja.

Janvāra beigās Grieķijā sāka izsniegt digitālos sertifikātus tiem, kuri vakcinējušies pret koronavīrusa. Negaidot ES atbalstu, valsts noslēdza līgumu ar Izraēlu par šādu sertifikātu savstarpēju atzīšanu.

Ziņu lente
0