Mediķi brīdina: trešajā vilnī nāksies hospitalizēt pat 300 cilvēkus dienā

© AP Photo / Kay NietfeldОтделение интенсивной терапии в больнице Бетель в Берлине
Отделение интенсивной терапии в больнице Бетель в Берлине - Sputnik Latvija, 1920, 11.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā pieaug koronvīrusa infekcijas smagas gaitas gadījumu skaits, izplatoties "britu" štammam, slimnīcu slodze pieaugs vairākkārt, brīdina Katastrofu medicīnas centrs.

RĪGA, 11. marts — Sputnik. Nedēļas laikā Latvijā divkārt augusi koronavīrusa "britu" štamma paraugu daļa starp Covid-19 testu apstiprinošajiem rezultātiem, vēsta TV3. Koronavīrusa īpaši lipīgais paveids izplatās visā valsts teritorijā.

"Dati liecina, ka biomedicīnas centrā veiktā sekvenēšana dod apmēram 20% pozitīvu rezultātu no atlasītajiem paraugiem," vērš uzmanību Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Экспресс-тестирование на COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 07.03.2021
Covid-19 statistika: 322 jauni gadījumi, 8 cilvēki miruši

Kopējā situācija pēdējās septiņās dienās gan ir nedaudz uzlabojusies, tomēr epidemiologi norāda: nomierināties nedrīkst. Lielākais inficēšanās risks – 56% no jaunatklātajiem gadījumiem inficējas tieši mājsaimniecībās, katrs piektais jeb 20% - darbavietās.

"Pacienti inficējas, slimo un apmēram pēc nedēļas tiek hospitalizēti. Šeit uzlabojums nav redzams, un mēs arī neredzam pēdējos divās nedēļās kaut kādu būtisku uzlabojumu attiecībā uz pacientiem, kuri ārstējas stacionāros. Pat smago pacientu skaits pieaug," apliecināja Perevoščikovs.

Katastrofu medicīnas centrs vērtē, ka pašreizējā situācija Latvijas slimnīcās ir stabila, tomēr uzver, ka priecāties būtu pāragri. Ņemot vērā koronavīrusa jaunā štamma ātro izplatību un stāvokli kaimiņu Igaunijā, mediķi prognozē diezgan dramatisku pacientu pieaugumu.

"Ja mēs to modelējam savai situācijai, Latvijas iedzīvotāju skaitam tas nozīmētu, ka mums diennaktī ar Covid-19 saistīto izsaukumu skaits pieaugtu no 350 līdz 500 izsaukumiem dienā. Slimnīcām tas nozīmētu, ka mēs aizvedam aptuveni 60% no tiem uz stacionāriem, tie būtu 200 līdz 300 pacienti katru dienu, ko NMPD nogādās slimnīcās," uzsvēra Katastrofu medicīnas centra vadītāja Dita Heiberga.

Jāatgādina, ka valdības apstiprinātais luksofora princips paredzēja – gadījumā, ja jaunā vīrusa paveida klātbūtne pārsniedz 5%, ierobežojumi jāpastiprina – šobrīd šis īpatsvars jau ir četrkāršojies.

Ziņu lente
0