500 eiro pabalsti bērniem var radīt problēmas ģimenēs

© Sputnik / Sergey MelkonovДети и родители познакомились с Рижским Домским собором самым необычным образом
Дети и родители познакомились с Рижским Домским собором самым необычным образом - Sputnik Latvija, 1920, 28.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ģimeņu asistenti skaidro nelabvēlīgajām ģimenēm, kā iztērēt pabalstu bērniem.

RĪGA, 28. februāris — Sputnik. Valsts lēmums piešķirt pabalstus bērniem var sagādāt ģimenēm jaunas grūtības, vieni nekad nav turējuši rokās tādu naudu, citi nespēs to sadalīt, stāsta TV3 ziņas.

Акция протеста у здания Сейма с требованием провести внеочередные парламентские выборы - Sputnik Latvija, 1920, 17.01.2021
Jūlija Stepaņenko gatava organizēt referendumu par ģimeni

Aizvadītajā nedēļā koalīcija nolēma piešķirt vienreizējo pabalstu 500 eiro apmērā par katru bērnu ģimenē. Apspriežot šo pasākumu, daži deputāti pauda bažas, ka tik liela summa varot izrādīties bīstama ģimenēm. Šāds arguments radīja sašutumu, taču sociālie dienesti, šķiet, piekrīt politiķu bažām.

Vairāku pašvaldību sociālie dienesti jau sākuši izglītot nelabvēlīgās ģimenes par to, kā pabalstu lietderīgāk izmantot savu bērnu interesēs – daudziem nekad iepriekš nav bijuši brīvi tērējami 500 eiro, tāpēc vajadzīgs sociālo darbinieku padoms lietderīgākam izlietojumam.

"Tā naudas summa par četriem bērniem var būt iespaidīga. Ja tev 2000 eiro iekrīt makā pēkšņi, tā eiforija var būt absolūti jebkuram cilvēkam," skaidro Latvijas Sociālo darbinieku biedrības vadītāja Una Lapskalna.

Rīgas sociālais dienests jau ir apzinājis potenciālās riska ģimenes, kurām ir problēmas ar finanšu pratību.

"Patlaban ģimenes asistenti ir tie, kas vecākiem skaidro vēl un vēl to, kā vajadzētu tērēt šo naudiņu. Ģimenes asistenti būs tie, kas sekos līdzi, vai tiešām tā nauda ir iztērēta bērna vajadzībām, bērna interesēs, ģimenes labklājības celšanai,” sacīja Rīgas domes Labklājības departamenta pārstāve Linda Sausā.

Sankcijas par pabalsta nelietderīgu izlietošanu sociālie darbinieki gan nevar piemērot.

Женские руки с гаджетами - Sputnik Latvija, 1920, 25.02.2021
Sola pabalstu 500 eiro apmērā: Rīgā aktivizējušies viltus sociālā dienesta darbinieki

"Protams, nav izslēgts, šāds risks pastāv, ka būs ģimenes, kas izlietos saņemto naudu ne ģimenes labklājības celšanai, ne bērna interesēm, bet citiem mērķiem. Taču sociālais dienests sekos līdzi ģimenēm, turpinās veikt pārrunas," apliecināja Linda Sausā.

Šķirtajās ģimenēs jau ir sākusies cīņa starp pieaugušajiem, kā sadalīt pabalstu. Nonācis pat līdz tiesvedībām. Advokātiem arī lūdz padomus, kā rīkoties, ja šķirtais vecāks 500 eiro dēļ tagad atsakās īslaicīgi maksāt uzturlīdzekļus.

"Tagad, zinot, ka šis viens vecāks saņems no valsts tūlīt 500 eiro, parādās arguments – nu, klau, varbūt tad es tev tagad nemaksāju 2,5 mēnešus. Šie 500 eiro tad ir nevis kā papildu bonuss, bet kļūst par uzturlīdzekļu aizvietotāju, kas nav pareizi. 500 eiro lielās kompensācijas mērķis bija ģimenes finansiālā stāvokļa papildu uzlabošana," pauda zvērināta advokāte Dana Rone.

Par pabalstu izmaksu atbildīgā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra nevar iesaistīties strīdu risināšanā par pabalsta sadalīšanu abiem vecākiem. Šķirtajām ģimenēm vienīgais variants – pieaugušie paši savā starpā vienojas vai vēršas tiesā. 

"Pilnīgi noteikti būs ģimenes, kas nespēj savā starpā vienoties. Naudas summa ir pietiekami liela, lai par to uzsāktu tiesas procesu, vai par naudas atmaksu vai arī, ja pāris mēnešus nebūs samaksāti uzturlīdzekļi, tad par uzturlīdzekļu parādu piedziņu," teica Rone.

Жительница Лудзы с собачкой - Sputnik Latvija, 1920, 23.02.2021
Naudu no helikoptera neizmētās: Petraviča par pabalstu izmaksām pensionāriem

Daudzi uzskata, ka pabalstu izmaksās reizē ar ģimenes valsts pabalstu vai bērna kopšanas pabalstu ierastajos datumos – vienreizējais maksājums gaidāms marta beigās.

"Vēršam uzmanību vecākiem, ka nebūs tā, ka kontā, ja ir trīs bērni, būs uzreiz 1500 eiro vienā maksājumā. Būs tā, ka vienā dienā iemaksās vienus 500 eiro, un otrā dienā būs divi maksājumi par diviem citiem bērniem atsevišķi 500 eiro. Tātad nebūs uzreiz viens maksājums par visiem bērniem kopā," informēja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras pārstāve Iveta Daine.

Iepriekš tiesu izpildītāji lūdza parādniekus, kam ir bērni, savlaicīgi informēt, ka viņi gaida pabalsta izmaksas, lai šī nauda netiktu ieturēta uz parādu dzēšanas rēķina.

Ziņu lente
0