"Liekas, ka tas ir ārprāts": prokuroru pārsteidz Lembergam konfiscētās mantas apjoms

Евро - Sputnik Latvija, 1920, 24.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nekustamie īpašumi, dārgie automobiļi, milzīgās naudas summas, akcijas, vērtspapīri, dārglietas un pat kolekciju monētas... Pēc prokurora teiktā, Aivaram Lembergam konfiscētās mantas apjoms ir lielākais Latvijas vēsturē.

RĪGA, 24. februāris — Sputnik. Prokurors Juris Juriss intervijā raidījumam "Spried ar Delfi" nespēja slēpt savu pārsteigumu par Ventspils mēram Aivaram Lembergam konfiscētās mantas apjomu, vēsta Bb.lv.

Prokurors nosauca šo konfiskātu par "lielāko Latvijas vēsturē", piebilstot, ka "liekas, ka tas ir ārprāts, cik daudz mantas ieguvis viens pašvaldības vadītājs".

Atgādinām, ka Rīgas apgabaltiesa pēc vairāk nekā desmit gadu ilgas lietas izskatīšanas pasludinājusi spriedumu Ventspils mēram Aivaram Lembergam – brīvības atņemšana uz pieciem gadiem un soda nauda 20 000 eiro apmērā, kā arī mantas konfiskācija. Lembergs tika apcietināts tiesas zālē.

Пресс-конференция мэра Вентспилса Айварса Лембергса - Sputnik Latvija, 1920, 10.02.2021
Politika
Lato Lapsa: mums tagad noderētu Šķēle vai Lembergs premjera krēslā

Lembergs pameta tiesas zāli Valsts policijas konvoja pavadībā, nesdams līdzi portfeli un iepriekš sagatavotu ceļasomu, acīmredzot viņš bija gatavs šādam notikumu pavērsienam. Turklāt daļā (ja nē lielākā daļā) apsūdzību Lembergu attaisnoja.

Taču nevienā ceļasomā nevarētu ietilpt tas, kas tika konfiscēts Lembergam. Proti, visi uzņēmumi, nekustamais īpašums, nauda, dārglietas, mašīnas.

Tie ir seši nekustamie īpašumi - "Ventas", "Dzintarkalni" un "Ceļmalas" Ventspils novada Puzes pagastā, "Vēras" un "Drostaliņas" Ventspils novada Ugāles pagastā, kā arī ēka ar zemi Ojāra Vācieša ielā 31, Rīgā, pie Māras dīķa;

Divas automašīnas "Opel Tigra" un "VW Caddy", motorlaivu "Sea Doo Utopia 205", piekabe laivas transportēšanai un vēl viena piekabe.

Tāpat valsts politiķim atņems simtiem tūkstošu eiro, kas jau glabājas prokuratūras speciālajā depozītu kontā, kā arī britu mārciņas un līdzekļus no septiņu uzņēmumu kontiem.

Tiks atņemti vērtspapīri, privatizācijas sertifikāti, akcijas, pat zelta aproču pogas un kolekciju monētas.

Lemberga lieta

Aivaram Lembergam bija inkriminēta dienesta stāvokļa izmantošana personiskos nolūkos, kā arī dažādu lēmumu pieņemšana, atrodoties interešu konflikta situācijā. Tāpat viņam tika inkriminēta nepatiesu ziņu norādīšana amatpersonas deklarācijā deviņus gadus pēc kārtas, nenorādot par kapitāldaļu un akciju piederību 29 ārvalstīs reģistrētās kompānijās.

Kriminālprocess pret Lembergu tika izsākts 2005. gadā. Tolaik viņš figurēja krimināllietā par apsūdzību kukuļošanā un naudas atmazgāšanā. 2007. gadā Ventspils mēru aizturēja KNAB darbinieki uz Ventspils šosejas. Tomēr pēc 4 mēnešiem Lembergs tika atbrīvots no apcietinājuma un turpināja aktīvu ekonomisku un politisku darbību.

Мэр Вентспилса Айварс Лембергс на торжественной церемонии зажжения огней на рождественской елке.  - Sputnik Latvija, 1920, 30.11.2020
Lemberga "tingel-tangelis" sadusmoja ministri: VM vadītāja draud ar stingriem pasākumiem

Kopš 2009. gada krimināllieta pret Lembergu tika izskatīta Rīgas apgabaltiesā, turklāt tās ietvaros tika arestēta viņa un viņa ģimenes locekļu manta. Vēlāk par Lemberga mantas glabātāju uz tiesvedību laiku tika nozīmēts Šveices advokāts Rūdolfs Meroni (kādreiz viņš strādāja ar Lembergu). Advokātu kritizēja par to, ka viņš izmanto šo statusu ietekmes iegūšanai Ventspils tranzīta kompānijās. Par Meroni darbībām attiecībā uz arestētajiem aktīviem sūdzējās arī pats Lembergs.

Pēdējo triecienu Lembergs saņēma 2019. gada decembrī no jaunajiem konservatoriem ar tieslietu ministru Jāni Bordānu priekšgalā, kad Ventspils mērs, un līdz ar viņu arī pilsētas osta nonāca ASV Finanšu ministrijas sankciju sarakstā. Jāatzīmē, ka Meroni arī pieminēts jauno konservatoru sponsoru vidū. Pēc sankciju uzlikšanas Lembergam faktiski palicis tikai Ventspils mēra amats, viņa konti bija iesaldēti.

Ziņu lente
0