Zināšanas par jaunākajām tehnoloģijām ir ierobežotas: PV skaidro 2 miljonu eiro tērēšanu

© Sputnik / Sergey MelkonovДизельный поезд Рига-Сигулда Латвийской железной дороги
Дизельный поезд Рига-Сигулда Латвийской железной дороги - Sputnik Latvija, 1920, 19.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sākusies AS Pasažieru vilciens pirmo pasūtīto elektrovilcienu komplektēšana, atsevišķi punkti vēl jāapspriež ar to ražotāju Škoda Vagonka, bet kopumā ir izpratne par to, kā izskatīsies jaunie vilcieni, paziņoja Rodžers Jānis Grigulis.

RĪGA, 19. februāris - Sputnik. Pasažieru vilciens ir nolēmis iztērēt 2 miljonus eiro Škoda Vagonka vilcienu būvniecības uzraudzībai, jo kompānijas speciālistu zināšanas par jaunākajām tehnoloģijām un ražošanas procesu ir ierobežotas, šobrīd Latvijā lieto pērnā gadsimta elektrovilcienus, norāda PV valdes priekšsēdētājs Jānis Grigulis, ziņo BNN.

"Mēs kā pārvadātājs tagad lietojam vilcienus, kas ir no pagājušā gadsimta, ar tehnoloģijām no pagājušā gadsimta. Pasažieru vilciens nav vilcienu ražotājs, bet gan operators, un šādus jaunus vilcienus iepriekš ne neesam izmantojuši, ne nodrošinājuši to uzturēšanu. Mūsu zināšanas par jaunākajām tehnoloģijām un ražošanas procesu ir ierobežotas, tādēļ mums ir nepieciešama kompetence, ko spēj sniegt ārējs speciālists, kas ražošanas procesā seko līdzi, ka saņemam tieši to, kas mums ir nepieciešams, atbilstoši jaunākajām tendencēm, kur nav slēptu defektu. Lai novērstu riskus, ka saņemam neatbilstošus vilcienus, ražošanas uzraugs ir labā prakse," sacīja Grigulis.

Дизельный поезд АО Pasažieru vilciens  на Рижском железнодорожном вокзале - Sputnik Latvija, 1920, 09.01.2021
Nāksies braukt ar padomju dīzeļvilcieniem – jauniem naudas nav

Viņš arī informēja, ka pasūtīto vilcienu komplektēšana jau ir sākusies, un tuvāko mēnešu laikā būs redzamas to aprises.

Jauni vilcieni varētu tikt ieviesti ekspluatācijā jau 2022. gadā, uzskata Grigulis, lai gan ir skaidrs, ka pandēmija Covid-19 var ieviest noteiktas korekcijas. Škoda Vagonka ziņo par kavējumiem, bet tie nav būtiski – vien pāris mēnešus. Pēdējos vilcienus ražotājs ir gatavs piegādāt pat ātrāk, kas nozīmē, ka elektrovilcienu parka nomaiņa, kā plānots, notiks līdz 2023. gada beigām.

2019. gadā uzņēmums Pasažieru vilciens noslēdza līgumu ar čehu kompāniju Škoda Vagonka par 32 elektrovilcienu piegādi. Sākotnēji projekta vērtība bija 255,889 miljoni eiro. Tomēr vēlāk tika nolemts piešķirt vēl divus miljonus eiro - vilcienu būvniecības uzraudzības pakalpojumam.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits paziņoja, ka Latvija cer, ka vecos elektrovilcienus izdosies pārdot. Pēc viņa sacītā, RVR vilcienus vēl iepērk atsevišķās Vidusāzijas valstīs, piemēram Tadžikistānā un Uzbekistānā. "Taču tur arī iepērk jaunus, mūsdienīgus vilcienu sastāvus, Latvija bija pēdējā postsociālisma valsts ar vecajiem elektrovilcieniem.".

Ziņu lente
0