Politika

Ādažu mērs aicina piešķirt pašvaldībām vairāk varas

© REUTERS / HANNAH MCKAYЖенщина в защитной маске в супермаркете
Женщина в защитной маске в супермаркете - Sputnik Latvija, 1920, 13.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas pašvaldības varētu efektīvāk pieņemt lēmumus par skolu un veikalu slēgšanu un atvēršanu, ja tām būtu informācija par Covid-19 izplatību.

RĪGA, 13. februāris — Sputnik. Pašvaldības pašas var pieņemt lēmumus par Covid-19 ierobežojumu atcelšanu tad, ja tām ir pilna informācija par vīrusa izplatību pašvaldībā, norāda Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks, vēsta Tvnet.

Viņš atgādināja, ka Ādažu novada pašvaldība slēdza skolu vēl tad, kad valdība nebija pieņēmusi lēmumu par attālinātajām mācībām, taču šis lēmums nebija balstīts uz oficiāli sniegtu informāciju (kura nebija), bet gan pateicoties skolas darbinieku un vecāku apzinīgajai rīcībai.

Продовольственный магазин Максима в Валке - Sputnik Latvija, 1920, 08.02.2021
Uzskrūvēs cenas un piebeigs mazo biznesu: eksperts par "tīklu" triumfu Latvijā

Pēc Sprindžuka vārdiem, vismaz pašvaldības policijai, kura uzrauga Covid-19 ierobežošanas pasākumu ievērošanu novadā, ir jābūt pieejamai informācijai par saslimstības izplatību. Pašvaldības vadītājs uzsvēra, ka viņam nav jāzina konkrēti vārdi, bet tikai tas, kur notiek slimības uzliesmojums.

Pēc viņa teiktā, būtu efektīvāk ļaut pašvaldībām pieņemt arī citus lēmumus, piemēram, lēmumu par veikalu slēgšanu vai atvēršanu: pašvaldības varētu labāk regulēt cilvēku plūsmas, panākot, ka cilvēki nepulcējas lielos pūļos tādēļ, ka tikai vienā veikalā var nopirkt tiem nepieciešamās preces.

Sprindžuks atzina, ka pašvaldības tāpat varētu kļūdīties savos lēmumos, bet tās ātrāk nekā centralizētā vara reaģēs un novērsīs savas kļūdas. Turklāt cilvēki vairāk uzticas domei nekā valdībai, un pašvaldību vadītājiem būtu vieglāk izskaidrot savus lēmumus uz vietas, uzsver mērs.

Tam piekrīt arī iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens: intervijā Latvijas Radio viņš paziņoja, ka Covid ierobežojumiem būtu jāpieiet reģionāli, lielāko uzmanību veltot novadiem, kur ir augstāka saslimstība.

Viņš paziņoja, ka pašlaik valdība diskutē par reģionālā principa piemērošanu klātienes mācību atsākšanai, bet iekšlietu ministrs domā, ka šāds princips būtu jāpiemēro plašāk, lai ierobežojumu sistēma būtu efektīvāka.

Юноша и девушка в национальных латышских костюмах с флагами ЕС и Латвии у Памятника Свободы в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 03.02.2021
Latvija slīgst nabadzībā: ES gaidāmas tikai nodevas un nekādu dotāciju

Februāra sākumā situācija Valkas novadā piesaistīja valsts uzmanību tā dēļ, ka pašvaldības līdz šim nesaņem oficiālu informāciju par Covid-19 uzliesmojumiem un ir spiestas noskaidrot, kur tieši saslimuši cilvēki, balstoties uz saviem neoficiālajiem avotiem.

Vēl pērnā gada oktobrī Kurzemes pašvaldības, tai skaitā Dundagas novads un Talsi aicināja valdību sniegt vietējām varas institūcijām pieeju plašākai informācijai, lai tās varētu argumentēti pieņemt lēmumus par kaut kādiem lokāliem ierobežojumiem.

Šobrīd novadu policija ir spiesta reaģēt uz baumām un kaimiņu aizdomām par to, ka kādam jāievēro pašizolācija vai karantīna, turklāt nav iespējams pārbaudīt šo informāciju - nedz vietējām varas iestādēm, nedz pašvaldības policijai nav piekļuves SPKC bāzei.

Ziņu lente
0