Latvijā aizliegta vēl 16 Krievijas telekanālu retranslācija

© Sputnik / Sergey MelkonovТелевизионные пульты
Телевизионные пульты - Sputnik Latvija, 1920, 10.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NEPLP paziņoja, ka regulatora rīcībā nav informācijas par pārstāvi vai pārstāvjiem, kuri īpašnieku vārdā varētu dot piekrišanu 16 telekanālu izplatībai Latvijā.

RĪGA, 10. februāris — Sputnik. Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) nolēmusi aizliegt retranslāciju Latvijā vēl 16 telekanāliem, vēsta regulators savā vietnē.

Телевизионный пульт и телевизор - Sputnik Latvija, 1920, 09.02.2021
"Koronavīruss bez latviešu valodas neizplatās": Ušakovs par krievu telekanālu slēgšanu

Sarakstā iekļauti: REN TV Baltic, NTV Mir Baltic, Karusel International, "NTV Serial" ("НТВ Сериал"), "NTV Stilj" ("НТВ Стиль"), "NTV Pravo" ("НТВ Право"), "Kinomiks" ("Киномикс"), "Nashe novoye kino" ("Наше новое кино"), "RODNOYE KINO" ("РОДНОЕ КИНО"), "INDIYSKOYE KINO" ("ИНДИЙСКОЕ КИНО"), "KINOKOMEDIYA" ("КИНОКОМЕДИЯ"), "KINOSERIYA" ("КИНОСЕРИЯ"), "KVN TV" ("КВН ТВ"), "Kukhnya TV" ("Кухня ТВ"), "BOKS TV" ("БОКС ТВ") un "HD Life".

Savu lēmumu NEPLP pieņēmusi, jo tās rīcībā nav informācijas par minēto programmu pārstāvi vai pārstāvjiem Latvijas teritorijā, kas programmas īpašnieku vārdā varētu dot piekrišanu programmas izplatīšanai Latvijas teritorijā. Turklāt NEPLP nav saņēmusi informāciju no programmu īpašniekiem par vēlmi turpināt šo programmu izplatīšanu Latvijas teritorijā. 

"Ņemot vērā, ka mums neizdevās iegūt pierādījumus tam, ka šīs programmas Latvijā vispār kāds pārstāv, tās ir izņemtas no Latvijā retranslējamo programmu saraksta. Lai aizsargātu Latvijas informatīvo telpu, NEPLP pastiprināti pārbaudīs visas Latvijā retranslējamo programmu reģistrā atrodamās programmas un, ja konstatēs līdzīgus gadījumus, attiecīgi rīkosies," paziņoja NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš.

Iepriekš tiesības uz telekanāliem vija SIA "TEM  LV", tomēr uzņēmums informēja, ka kopš 1. februāra tam vairs nav tiesību uz šīm programmām.

Nesen kabeļtelevīzijas operators Tet paziņoja, ka pārtrauc Krievijas telekanālu PBK, "NTV Mir", "REN TV Baltija", "Kinokomedija" un "Kinomiks" retranslāciju, jo noraizējies par iespējamu sankciju neievērošanu. Tet paskaidroja, ka līdz šim tā partneris minēto kanālu retranslācijā bija SIA "TEM LV". Tur paziņoja, ka minētos kanālus Latvijā pārstāvēs cita juridiskā persona. Tomēr Tet rīcībā nebija informācijas par tādas tiesību nodošanas juridisko pamatu un patiesajiem labuma guvējiem. Tāpēc Tet nav bijis iespēju izanalizēt visus riskus.

Знак запрета на экране телевизора - Sputnik Latvija, 1920, 09.02.2021
Latvija uz gadu aizliegusi RTR retranslāciju valsts teritorijā

"TEM LV" ir viens no holdinga "Baltijas Mediju Aliance" uzņēmumiem. Pērnā gada novembrī prokuratūra izvirzīja apsūdzības holdinga līdzīpašniekam Oļegam Solodovam par starptautisko sankciju pārkāpumu. Biznesmeni apsūdzēja par to, ka holdings retranslējis Latvijā kanālus, kuri pieder ES sankciju sarakstā iekļautajam Krievijas pilsonim Jurijam Kovaļčukam. Kanālu retranslācija aizliegta.

TEM LV patiesais labuma guvējs ir tas pats Solodovs.

Latvija regulāri liek šķēršļus Krievijas telekanālu un citu mediju darbam savā informācijas telpā. Latvija uzskata, ka tādam pasākumam vajagot nodrošināt valsti no "Kremļa propagandas".

Krievijas Ārlietu ministrija jau vairākkārt norādījusi, ka Latvijas ceļš pretī totālai cenzūrai ar jebkādiem līdzekļiem neatbilst tās apgalvojumiem par uzticību Eiropas vērtībām un demonstrē, kā tā noniecina vārda un preses brīvības pamatprincipus.

Ziņu lente
0