Latvijā atklāta Covid-19 vakcīnu radīto blakņu statistika

© AP Photo / Scott HeppellВакцинация от COVID-19
Вакцинация от COVID-19 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zāļu valsts aģentūra pastāstīja, ka laikā no 28. decembra, kad Latvijā sākās vakcinācija Covid-19 profilaksei, saņemti 60 paziņojumi par blakusparādībām.

RĪGA, 23. janvāris — Sputnik. Līdz 20. janvārim Latvijā reģistrēti 14 blakusparādību gadījumi pēc Pfizer/BioNTech vakcīnas otrās devas, informēja Zāļu valsts aģentūra. Šajā laikā preparāta otru devu saņēmuši 2126 cilvēki, tātad par blaknēm informējis nepilns 1% vakcinēto, vēsta tvnet.lv.

Starp blaknēm pēc vakcīnas otrās devas atzīmētas sāpes un pietūkums vakcīnas vietā, nogurums, drudzis un sāpes muskuļos. Aģentūra atzīmēja, ka blakusparādības iespējamas biežāk nekā pēc pirmās devas – tas saistīts ar imūnsistēmas atbildes mehānisma īpatnībām.

В Латвийском центре инфектологии развернута мобильная лаборатория для сдачи анализов на коронавирус - Sputnik Latvija
Šodien Covid-19 tests pozitīvs, rīt negatīvs: eksperte skaidro, kā tas ir iespējams

Vienlaikus speciālisti uzsvēra: minētā reakcija neliecina, ka cilvēkam sācies Covid-19, jo vakcīnas nav "dzīvas".

Kopumā līdz 20. janvārim vakcinēti 16 278 cilvēki. Kopējais vakcīnu skaits sasniedzis 18 404, ieskaitot vakcināciju ar pirmo un otro devu.

Šajā periodā aģentūra saņēmusi 60 ziņas par reakciju pret vakcīnu Covid-19 profilaksei, tostarp piecas ziņas par Moderna vakcīnas radītajām blaknēm (to sāka izmantot no 13. janvāra) un 55 ziņas - par Pfizer/BioNTech vakcīnu (to sāka izmantot 28. decembrī).

Pārsvarā ziņots par zināmām un mērenām blaknēm, kas parasti pazūd vienas vai divu dienu laikā.

Visbiežāk sastopama tāda reakcija kā sāpes vakcīnas vietā, apsārtums, pietūkums, sāpīgi limfmezgli, nogurums, drudzis, galvassāpes, nelabums, sāpes locītavās un muskuļos, kā arī jutīga āda un kakla kairinājums.

Iepriekš ziņots, ka vairākos gadījumos radusies nepieciešamība atlikt vakcīnas otro devu, jo cilvēki inficējušies ar koronavīrusu starp vakcīnas pirmo un otro devu.

Ziņu lente
0