Rīgas ostas kravu apgrozījums krities par 28% Krievijas kravu krīzes dēļ

© Sputnik / Sergey MelkonovВагоны РЖД в Рижском порту
Вагоны РЖД в Рижском порту - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas kravu krīze uzņēmējdarbības videi Rīgas ostā devusi būtisku impulsu attīstīties kravu dažādošanas un kvalitātes virzienā, norāda Ansis Zeltiņš.

RĪGA, 13. janvāris - Sputnik. Latvijas lielākās ostas kravu apgrozījums 2020. gadā bija 23,7 miljoni tonnu kravu, kas ir par 27,6% mazāk nekā pērnajā gadā, informēja Rīgas brīvostas pārvaldes pārstāve Liene Ozola, ziņo Diena.

Viņa uzsvēra, ka ostas kravas apgrozījuma samazinājums galvenokārt attiecināms uz oglēm un naftas produktiem. Turklāt kravu grupās, kuras ostas attīstības plānā noteiktas kā prioritārās un perspektīvās, proti, graudi, kokmateriāli un konteineri, gads noslēdzies stabili.

Rīgas ostas termināļos apkalpoto konteineru apjomu izdevās saglabāt 2019. gada līmenī, 2020. gada rādītājs - 453 570 TEU konteineru vienības.

Аналитик Центра общественно-политических исследований Русская Балтика Александр Носович - Sputnik Latvija
Ekonomists pastāstīja, kā Baltijas valstis centīsies kompensēt katastrofu tranzītā

Rīgas ostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš atzīmēja, ka 2020. gads ir kļuvis par pagrieziena punktu kravu struktūras izmaiņu ziņā – ievērojami pieaudzis vietējās izcelsmes un augstākas pievienotās vērtības kravu apjoms.

"Neraugoties uz Covid-19 pandēmijas ietekmi uz pārvadājumu nozari un Krievijas energoresursu kravu kritumu, 2020.gadā Rīgas brīvosta spējusi saglabāt savu finanšu stabilitāti, investīcijas ostas infrastruktūrā un turpināt iesāktos attīstības projektus," sacīja Zeltiņš.

Pēc viņa vārdiem, Krievijas kravu krīze uzņēmējdarbības videi Rīgas ostā devusi būtisku impulsu attīstīties kravu dažādošanas un kvalitātes virzienā. Ostas uzņēmumi aktīvi iegulda kravu apstrādes tehnoloģijās, papildus noliktavu platībās un informācijas tehnoloģiju risinājumos.

Zeltiņš atzīmēja, ka 2020. gadā Latvijas graudu ražotāji aktīvāk izmantoja Rīgas ostas termināļus preču nosūtīšanai eksportam, kas ļāva ostai pārkraut gandrīz 3 miljonu tonnu labību.

Tāpat stabili turpināja attīstīties meža kravu eksporta segments, kas veido ceturtdaļu no ostas kopējās kravas apgrozījuma. Pagājušajā gadā Rīgas ostā tika pārkrauti 5,8 miljoni tonnu dažādu mežsaimniecības kravu un kokmateriālu.

Ziņu lente
0