Latvijas valdība pieņēmusi stingrākus ierobežojumus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Stingrāku ierobežojumu periodā, kas stāsies spēkā pirmdien, 21. decembrī, iedzīvotāji joprojām varēs nopirkt alkoholu, tabaku, maskas, ziedus un eglītes. Toties skaistumkopšanas saloniem nav paveicies – aizliegti visi pakalpojumi.

RĪGA, 18. decembris — Sputnik. Latvijas valdība ceturtdien lēmusi par stingrākiem ierobežojumiem ar mērķi apturēt Covid-19 izplatību, vēsta Mixnews.lv.

Первый снег в Риге - Sputnik Latvija
Latvijas valdība apspriež stingrāku ierobežojumu ieviešanu

Jaunie pasākumi būs spēkā no pirmdienas, 21. decembra līdz 2021. gada 11. janvārim, tātad – trīs nedēļas.

Ne staigāt, ne skriet nav aizliegts, tomēr tagad nāksies padomāt, kurp doties, kad un kā. Piemēram, no sestdienas, 19. decembra tirdzniecībā tiek ieviests noteikums, kas līdz šim bija spēkā tikai brīvdienās un svētku dienās. Taču pie tam valdība paplašinājusi atļauto preču sarakstu.

Tirdzniecība

Laikā no 19. decembra līdz 11. janvārim varēs strādāt veikali, kas tirgo pārtikas preces, higiēnas priekšmetus, pirmās nepieciešamības saimniecības preces, tabakas izstrādājumus un elektroniskās smēķēšanas iekārtas, dzīvnieku pārtiku un preces, presi, sabiedriskā transporta biļetes, sejas maskas un individuālās aizsardzības līdzekļus, vietējā ražojuma lauksaimniecības produkciju, mobilo tālruņu priekšapmaksas kartes, ziedus un eglītes. Bez tam būs ļauts tirgot būvmateriālus vairumā.

Tagad katram pircējam veikalā jāatvēl 15 kvadrātmetru platība. Veikalā esošo cilvēku skaits nevar pārsniegt pirkumu ratiņu skaitu. Pieaugušajiem atļauts apmeklēt veikalu tikai vienatnē. Nepieciešamības gadījumā ļauts iepirkties kopā ar asistentu. Atļauts arī ņemt līdzi bērnus vecumā līdz 12 gadiem.

Ierobežojumi tirdzniecībai tiešsaistē nav ieviesti.

Darbs

Pieņemts lēmums arī par attālināto darbu. Darba devēja pienākums ir nodrošināt iespēju strādāt attālināti tiem, kam darba specifika ļauj strādāt mājās. Tas attiecas uz valsts iestāžu, pašvaldības un privāto uzņēmumu darbiniekiem.

Savukārt darbiniekiem, kuri attālināto darbu nevar veikt, pieņemta prasība nodrošināt ēdināšanu tikai tur, kur iespējams ievērot epidemioloģiskās drošības pasākumus. Viens galdiņš – vienam cilvēkam, piedevām – sociālā distance divu metru attālumā. Vienā telpā var pusdienot tikai kopā strādājoši cilvēki.

Mācības un kultūra

Cita starpā valdība lēmumi pagarināt skolās ziemas brīvdienas 1.-6. klašu audzēkņiem. Aizliegtas visas praktiskās nodarbības klātienē, pat individuālās. Izņēmuma kārtībā atļauta tikai klīniskā prakse rezidentūrā.

Interešu pulciņi un mēģinājumi atļauti tikai "attālinātā" režīmā.

Visas bibliotēkas un muzeju iekštelpas slēgtas līdz 11. janvārim. Muzeja ekspozīcijas zem klajas debess turpinās darbu – interesenti var tās apmeklēt. Taču organizatori nedrīkst pieļaut cilvēku drūzmēšanos – ir jānodrošina sociālā distance. Šī prasība attiecas arī uz dabas takām.

Izstādes un gadatirgi ir aizliegti.

Skaistums un veselība

No 21. decembra aizliegti visi skaistumkopšanas salonu pakalpojumi – sākot ar frizētavu pakalpojumiem un beidzot ar daudzcietušajiem kosmetologu un manikīra meistaru pakalpojumiem.

Покупатель в маске в магазине - Sputnik Latvija
Ko var nopirkt veikalos? Biznesu šokējuši jaunie ierobežojumi

Aizliegts organizēt arī fotosesijas, pieļaujama tikai fotografēšanās dokumentiem.

Zināmi jaunumi arī sporta mīļotājiem: būs ļauts iznomāt sporta inventāru, tomēr tikai gadījumā, ja nomas pakalpojumi tiek sniegti zem klajas debess.

Amatieru sporta nodarbības svaigā gaisā ir atļautas, ja tajās piedalās ne vairāk kā desmit cilvēki. Aizliegts izmantot ģērbtuves. Tātad, pēc būtības, aizliegti trenažiera zāļu pakalpojumi.

Kāpēc tā?

Latvijas Veselības ministrija paskaidroja, ka, izstrādājot ierobežojošos pasākumus, cita starpā tika ņemti vērā apsvērumi arī par to, cik ilgu laiku aizņem pakalpojums, vai cilvēku starpā ir tiešs kontakts tā sniegšanas laikā, vai iespējams izmantot masku, kā arī vēl viens orientieris – vai cilvēki var bez tā iztikt trīs nedēļas.

Ziņu lente
0