Medmāsas ārpus Rīgas saņem mazāku algu nekā pārdevējas

© Sputnik / Sergey MelkonovМедсестры готовят материалы для операции
Медсестры готовят материалы для операции - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uz kādu algu var cerēt medmāsa Rīgas slimnīcā, ņemot vērā koronavīrusa piemaksas, un kāda ir situācija reģionos.

RĪGA, 8. decembris — Sputnik. Latvijas medmāsu asociācijā sūrojas, ka medmāsas reģionālajās slimnīcās saņem mazāk nekā veikalu pārdevēji. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc ir tik grūti atrast cilvēkus šīm darbam, ziņo TV3.

Medicīnas māsu deficīts Latvijā bija arī līdz pandēmijai. Ja palūkojas vakanču sludinājumos un paskatīties uz piedāvātajām algām, kļūst skaidrs, kāpēc. Bet tā ir tikai daļa no problēmas.

Neuztraucieties, ir piemaksas!

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca meklē medmāsas un piedāvā 4,88 eiro stundā. Rimi kasieriem maksā tikpat daudz – 4,9 eiro stundā. Valsts vadošajā klīnikā mierina – tā ir tikai pamatlikme, jo medmāsas papildus saņem arī piemaksas.

Здание Службы государственных доходов - Sputnik Latvija
VID organizēs interneta semināru par izdzīvošanu krīzes apstākļos

"Tās ir diezgan daudz un dažādas. Šīs piemaksas ir par īpašo risku atkarībā no nodaļas, nostrādāto gadu apmērs. Protams, par nakts darbu piemaksā. Tās māsas, kas ir gatavas, un, ņemot vērā personāla trūkumu, strādā arī virsstundas," stāsta slimnīcas personāldaļas vadītāja Evita Duļbinska.

Austrumu slimnīcā medmāsu, kas strādā ar koronavīrusa pacientiem, bāzes likme ir seši eiro stundā, tas ir, par 1,1 eiro vairāk nekā pamatlikme.

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīca meklē medmāsas un sola viņiem maksāt bāzes likmi robežās no 4,75 līdz 5,58 eiro stundā. Ņemot vērā piemaksu par nakts maiņām, par 168 stundām mēnesī nesertificētā medmāsa saņem 997 eiro pirms nodokļu nomaksas, bet sertificētā – 1172 eiro.

"Protams, mēs vēlētos, lai šīs algas būtu lielākas. Esam pateicīgi valdībai, ka piešķir papildu piemaksas, un pie šīm pamatlikmēm varam piešķirt 50% piemaksas, un tad māsai alga var sasniegt 1500 vai pat 1700 eiro par darbu šajā nodaļā," skaidro Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas vadītājs Rinalds Muciņš.

Rimi maksā vairāk

Kā ziņots Latvijas Māsu asociācijā, lielajās Rīgas valsts slimnīcās medmāsu alga, kas rūpējās par Covid-19 pacientiem, ir pietuvojusies algai, ko saņem tādi speciālisti privātklīnikās.

Bet ārpus Rīgas medmāsas pelna ļoti maz.

"Māsas ir izteikušas, ka šis atalgojums ir daudz mazāks nekā lielveikalos strādājot. Līdz manis ir atnākusi informācija, kad māsas saka – mans atalgojums ir zemāks nekā “Rimi” veikalā, nekā “Depo” veikalā," stāsta Latvijas Māsu asociācijas prezidente Dita Raiska.

Taču asociācija neceļ troksni, jo kopš 2017. gada algu sistēma ir ievērojami uzlabojusies, un nākamgad gaidāms pieaugums par 20%.

Nav, kas palīdz

Austrumu klīnikā trūkst 50 medmāsu. Ja to būtu vairāk, varētu pieņemt vairāk Covid-19 pacientu. Vidēji dienā medmāsa spēj aprūpēt no pieciem līdz desmit šādiem slimniekiem atkarībā no blakusslimībām.

Kā pastāstīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas aprūpes direktore Inese Budzila, ir arī tādi pacienti, kuriem pamata saslimšana ir miokarda infarkts, bet kuriem ir pozitīvs Covid-19 tests.

Pandēmija sarežģīja plānveida pakalpojumu sniegšanu, tāpēc slimnīca pasauca palīgā medicīnas studentus un piedāvāja uz privātām klīnikām aizgājušajām medmāsām atgriezties valsts slimnīcās. Cerības nav attaisnojušās – pandēmijas smagums joprojām gulstas uz esošā personāla pleciem.

Министр экономики Янис Витенбергс - Sputnik Latvija
Sekojot prezidenta piemēram, no algas pielikuma atteicies Latvijas ekonomikas ministrs

"Diemžēl mēs arī dzirdam, ka daļa māsu, saprotot to situāciju, pāri visām fiziskajām un emocionālajām spējām, vienu dienu strādā Covid-19 nodaļā, nākamo – turpina darbu savā pamata darbā. Māsas saprot -, ja viņas neatnāks uz darbu, viņu vietā nebūs neviena cita. Mums nav tāda resursa, kas kādu brīdi ir kaut kur stāvējis un gaidījis, kad pasauks," skaidro Latvijas Jauno ārstu asociācijas vadītājs Artūrs Šilovs.

Katru gadu 160 cilvēki uzsāk medmāsas mācības, diplomu saņem tikai 60, bet strādāt uz slimnīcu atnāk vien daži cilvēki. Pārējie dodas uz ārzemēm vai strādā kosmetoloģijā.

Ziņu lente
0